Dinsdag 21/05/2019

Migratie

Een op de vijf dood of vermist op de Middellandse Zee in september

Een reddingsactie door ngo SOS Mediterranée. Beeld AFP

Uit cijfers van de Italiaanse denktank ISPI blijkt dat in september 19 procent van de migranten die de oversteek waagden tussen Libië en Italië overleed of vermist geraakte. Nooit eerder was de route zo gevaarlijk. De acties van minister Salvini tegen ngo-schepen doen het aantal migranten die aankomen in Italië dalen, maar het aantal doden op zee niet.

Het was Matteo Salvini (Lega Nord) zelf, binnenlandminister sinds de Conté-regering op 1 juni startte, die op Twitter september "een recordmaand" noemde. Het aantal migranten dat aankwam in Italië was met 85 procent gedaald, met onder andere vijf opeenvolgende dagen waarop geen enkele migrant aankwam.

ISPI, een Italiaanse denktank die werkt rond internationale politiek, heeft het over een ander record. In september is een op de vijf migranten op de route tussen Libië en Italië overleden of vermist geraakt. Nog nooit lag dat cijfer zo hoog. "Normaal gezien ligt dat percentage rond 2 procent, nu op 19 procent", zegt Matteo Villa van ISPI. 

De organisatie houdt al jaren de cijfers over migratie op de Middellandse Zee bij. Ze baseert zich daarvoor op officiële cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie en de International Organisation of Migration, maar ook op twee grote schipbreuken die in september in de media kwamen. ISPI komt zo op 234 doden en vermisten in september, meer dan het dubbele van september vorig jaar. 

Schepen mogen niet meer aanmeren

Door het akkoord met de Libische milities om migranten tegen te houden, in juli 2017, daalde het aantal doden en vermisten van elf naar drie per dag op dat stuk van de Middellandse Zee. Na de aanstelling van Salvini in juni ligt het op acht doden en vermisten per dag. 

Salvini verbood dat reddingsschepen nog in Italiaanse havens zouden aanmeren, waardoor de meeste niet-gouvernementele hulporganisaties de afgelopen maanden het stuk Middellandse Zee tussen Italië en Libië hebben verlaten.

De Aquarius 2 van SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen was het enige overgebleven reddingsschip in die zone, maar zondag raakte bekend dat het niet langer onder Panamese vlag mag opereren. 

"Het aantal mensen die aankomen in Italië daalt al sinds juli 2017 ongeveer elke maand consistent met 80 procent", zegt Villa. "Salvini doet het aantal aankomsten nog iets sterker dalen, maar zijn afschrikkingsbeleid maakt de oversteek ook risicovoller."

Het aantal vertrekkers vanuit Libië en het aantal aankomers in Italië daalt al een jaar lang, het aantal doden en vermisten niet. Villa concludeert daaruit dat vooral het akkoord met de Libische milities een grote invloed had, maar dat de impact van het stopzetten van reddingsacties door ngo's beperkt is.

Ondertussen formuleert de Hoge commissaris voor de vluchtelingen bij de VN zijn bezorgdheid over de situatie in Libië. "De Libische kustwacht is versterkt (door Europa), maar andere instellingen niet", zegt 
Filippo Grandi. "En boten met migranten en vluchtelingen worden teruggebracht naar Libische kusten. Dat betekent dat meer en meer mensen worden blootgesteld aan uitbuiting en opsluiting, in verschrikkelijke omstandigheden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.