Zondag 20/10/2019

Gezondheidszorg

"Een op de vier ziekenhuizen kan zonder problemen dicht"

CM-voorzitter Luc Van Gorp. Beeld photo news - belga

"We kunnen gemakkelijk een op de vier ziekenhuizen sluiten zonder dat dit enige afbreuk doet aan de zorgverlening en de toegankelijkheid." Dat zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp in Het Belang van Limburg. Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat weten niet van plan te zijn ziekenhuizen te verplichten om te sluiten.

"In België zijn er 108 ziekenhuizen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block probeert dit nu op te lossen met netwerking, waarbij ziekenhuizen binnen een werkingsgebied van telkens zo'n 500.000 inwoners met elkaar moeten samenwerken en naar elkaar moeten doorverwijzen, waardoor niet langer in elk ziekenhuis alle specialismen aanwezig moeten zijn. Maar we kunnen nog verder gaan", aldus Van Gorp. "Zonder dat de zorgverlening en de toegankelijkheid in het gedrang komen, kunnen we gemakkelijk een op de vier ziekenhuizen sluiten."

Van Gorp stelt ook voor voor dat er gesnoeid wordt in het aantal spoeddiensten, hartcentra en materniteiten.

Hij pleit voorts voor een herziening van het financieringssysteem. Nu gebeurt dat op basis van prestaties, een pervers systeem dat overconsumptie in de hand werkt. En geneesmiddelen moeten op stofnaam worden voorgeschreven en patiënten moeten een juist aantal geneesmiddelen meekrijgen. Want nu wordt niet minder dan 40 procent van de geneesmiddelen gewoon niet gebruikt. In het interview waarschuwt hij ook voor de toename aan supplementen.

De Block: "Niet verplichten"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is niet van plan ziekenhuizen te verplichten om de deuren te sluiten. "Wij gaan ziekenhuizen niet zeggen: 'Je moet sluiten'", klinkt het op haar kabinet. "We sporen ziekenhuizen aan om zich anders en samen te gaan organiseren, maar dat mogen ze zelf invullen."

"Het doel is te komen tot netwerken met ziekenhuizen die basiszorg aanbieden en andere die supergespecialiseerd werk leveren, om zo minder ziekenhuizen in het rood te zien gaan", klinkt het nog.

Centraal daarin staat "de best mogelijke zorg voor de patiënten", beklemtoont De Blocks woordvoerster. "Die krijg je niet door overal ziekenhuizen te hebben die alles aanbieden en dus sommige operaties slechts enkele keren per jaar uitvoeren."

Aan de hertekening van de spoeddiensten wordt eveneens gewerkt, maar die is nog niet rond. Ook minister De Block vindt alvast niet dat elk ziekenhuis een spoeddienst nodig heeft.

BVAS: "Van Gorp wil dat mensen sneller sterven"

De stelling van CM-topman Luc Van Gorp dat een op de vier ziekenhuizen zonder problemen dicht kan, is een boodschap dat de mensen sneller moeten sterven. Dat zegt dokter Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), in een reactie.

"Een van de middelen om de levensverwachting bij te sturen is om een op de vier ziekenhuizen te sluiten. Dan kunnen al die oudjes met griep en een longontsteking er bovenop rustig thuis in hun eigen bed doodgaan zonder bijkomende kosten voor de ziekteverzekering", hekelt Moens de boodschap van Van Gorp.

"De vrijgekomen middelen kunnen dan nuttiger geïnvesteerd worden in de molochs van de mutualiteiten. Als men alle ziekenhuizen sluit zal men dit doel nog sneller bereiken", klinkt het cynisch.

Volgens Moens zond Van Gorp in de voorbije zomervakantie ook al eens die boodschap uit. "U volhardt in de boosheid. (...) Als u toch ziekenhuizen zou willen sluiten, begin dan met die waar CM-apparatsjiks in de raad van bestuur zitten", aldus Moens.

Socmut: "Inzetten op samenwerking en netwerking, niet op sluiting"

"Een sluiting is niet noodzakelijk de beste oplossing voor het overaanbod dat er vandaag inderdaad is in sommige gespecialiseerde centra", aldus Paul Callewaert, topman van de Socialistische Mutualiteiten (SocMut), die daarmee de analyse van zijn CM-collega Luc Van Gorp tot zover volgt.

"Maar zeggen dat daarom een op de vier ziekenhuizen gesloten kan worden is wat kort door de bocht", vervolgt Callewaert. "We moeten inzetten op samenwerking en op netwerking. Niet elk ziekenhuis moet alles aanbieden, maar ze moeten hun talenten samenleggen en inzetten op hun sterke punten. Dit alles in het voordeel van de patiënt en de kwaliteit van de zorg."

Callewaert volgt Van Gorp ook als hij zegt dat het huidige systeem niet meer houdbaar is. "Maar een hervorming moet vanuit de patiënt, en niet vanuit een puur economische logica bekeken worden", meent Callewaert. Een sluiting van een dienst moet voor de SocMut-topman ook afhangen van de geografische ligging, beschikbare alternatieven en de kwaliteit van de zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234