Donderdag 18/08/2022

Een op de tien huisartspatiënten heeft alcoholprobleem

Brussel

Eigen berichtgeving

Peter Goris

Van alle huisartspatiënten heeft 8,9 procent of bijna een op de tien te kampen met alcoholmisbruik of -afhankelijkheid. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek in het kader van de doctoraatsverhandeling van dokter Bert Aertgeerts van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven, die vandaag in het medische blad De Huisarts verschijnt. In twee derde van de gevallen had de behandelende huisarts daar hoegenaamd geen weet van.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een representatief staal van 2.000 patiënten die 69 huisartsen frequenteerden. De patiënten kregen een verkorte vorm van een internationaal aanvaarde standaardvragenlijst voorgeschoteld die snel een alcoholprobleem zouden moeten detecteren. "Aan de hand van een aantal criteria wordt zo het juiste ziektebeeld en het onaangepast gedrag gedefinieerd", legt dokter Aertgeerts uit. "We hebben bewust niet gekozen voor 'het aantal glazen per bepaalde tijdsperiode'-model. Dat lijkt ons weinig zinvol, aangezien voor de ene tien pinten op een dag geen enkel probleem vormen, maar voor de andere vijf van diezelfde pinten al wel."

Van de 2.000 patiënten bleken er 178 of 8,9 procent met een alcoholprobleem te kampen. In 94 of 4,7 procent van de gevallen ging het om alcoholmisbruik, in 84 of 4,2 procent van de gevallen om alcoholafhankelijkheid. "Onder misbruik verstaan we regelmatig probleemgedrag met alcohol, waarbij de persoon in gevaarlijke situaties belandt zoals achter het stuur kruipen onder invloed. Alcoholafhankelijkheid is identiek aan verslaafdheid en gaat dus veel verder. Hier moeten een toenemende nood aan meer drank om hetzelfde effect te bekomen en ontwenningsverschijnselen bij het stoppen aanwezig zijn."

De kwalen waarmee de patiënten naar hun huisarts stapten, hoefden geen rechtstreeks verband te hebben met hun alcoholprobleem. "Maar we weten wel dat detectie van zo'n probleem vaak uiterst belangrijk is om de juiste diagnose te kunnen stellen. Een huisarts wordt voortdurend geconfronteerd met vage en dus moeilijk te behandelen klachten, zoals buikkrampen of hoofdpijn. Als de arts echter weet dat die en die patiënt een alcoholprobleem hebben, is de oorzaak voor zo'n vage kwaal snel gevonden en kan er efficiënter opgetreden worden. En dat daar nu een probleem ligt, wordt bewezen door het feit dat de huisartsen slechts een derde van de patiënten met alcoholproblemen vooraf konden aanduiden. Zeven op de tien patiënten met alcoholproblemen waren dus nog niet bekend bij hun huisarts."

De studie geeft enkele concrete instrumenten, in casu korte vragenlijsten, waarmee de huisarts een alcoholprobleem in de toekomst sneller kan detecteren.

Bert Aertgeerts: 'In twee derde van de gevallen heeft behandelende arts geen weet van problemen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234