Zaterdag 24/10/2020

Eén op de tien Belgen moet medische zorgen uitstellen

Brussel l Negen procent van de Belgen moest het voorbije jaar noodzakelijke medische zorgen uitstellen omdat die onbetaalbaar waren. Dat blijkt uit een enquête van privéverzekeraar DKV en Roularta. 'Er zijn meer eenoudergezinnen en singles', weet het Artsensyndicaat.

Uit de rondvraag blijkt dat driekwart van de Belgen zich zorgen maakt over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Ruim 20 procent is dan weer van mening dat de uitgaven voor gezondheidszorg niet meer in hun budget passen. Negen op de tien ondervraagden verklaarden nochtans over een aanvullende hospitalisatieverzekering te beschikken.

Voor de stijgende gezondheidskosten ziet de Belg verscheidene oorzaken. Negenendertig procent legt de schuld bij nutteloze onderzoeken, 36 procent bij nieuwe medische technieken en 35 procent bij stijgende erelonen. Negenentwintig procent van de Belgen wijst op het stijgende geneesmiddelenverbruik.

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is bekend met het fenomeen van de onvermogende patiënten. "Elke huisarts heeft zulke patiënten", weet Marc Moens, die zich verbaasd toont over het aandeel van 9 procent uitstellers. "Dat is bijzonder veel."

Moens wijst erop dat de armoede toeneemt en steeds meer patiënten in een eenoudergezin leven of single zijn. "Singles die plots met een vervanginkomen rond moeten komen kunnen het erg moeilijk krijgen."

Of het aantal patiënten dat niet betaalt of zorgen uitstelt aangroeit, weet het BVAS niet. "We weten wel dat de uitgaven voor de gezondheidszorg merkwaardig parallel lopen met die voor aangename dingen als restaurant- of bioscoopbezoek. Het is dus niet zo dat de gezondheidszorg gemiddeld een grotere hap uit het budget neemt."

Opmerkelijk is dat 45 procent van de ondervraagden vindt dat medische kosten te wijten aan risicogedrag niet terugbetaald moeten worden. Twaalf procent vindt bovendien dat de terugbetaling door de overheid geplafonneerd mag worden.

De enquête, die werd uitgevoerd bij 7.674 Belgen en bekendgemaakt in het tijdschrift Trends, bevatte ten slotte ook een communautair vraagje. Het voorstel om de gezondheidszorg te splitsen kon op meer tegen- dan voorstanders rekenen. (KRH)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234