Maandag 19/04/2021

Alcoholprobleem

Eén op de tien Belgen drinkt te veel alcohol

Tegen eind oktober moeten de verschillende regeringen van het land een akkoord bereikt hebben over een alcoholplan. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) had daar in een rapport om gevraagd, omdat één op de tien Belgen met een alcoholprobleem kampt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) legt de grens van een veilige alcoholconsumptie op 14 standaardglazen per week voor vrouwen en 21 voor mannen. Wie meer drinkt, is niet noodzakelijk verslaafd maar loopt wel een verhoogd risico op chronische ziekten, waaronder kanker, diabetes en hartziekten. Nog volgens de WHO ligt overmatig alcoholgebruik aan de basis van 1 op de 7 overlijdens bij mannen en 1 op de 13 bij vrouwen.

Toch zoekt slechts 1 op de 12 mensen met een alcoholprobleem hulp, zo blijkt uit het rapport van het KCE, en dat pas na gemiddeld 18 jaar. Om die reden meent het kenniscentrum dat er dringend een alcoholplan moet opgesteld worden. In zijn aanbevelingen stelt het tien concrete maatregelen voor:

1. Start informatie- en sensibiliseringscampagnes op om mensen bewuster te maken van de risico's en gevolgen van alcoholgebruik. Maak daarbij gebruik van de verschillende soorten massamedia.

2. Maak de normen over aanvaardbaar alcoholgebruik wijd bekend.

3. Laat zien wat de gevolgen zijn van overmatig alcoholgebruik.

4. Zet ook gerichte acties op in uitgaansgelegenheden, festivals, enzovoort.

5. Maak wijd bekend waar mensen terecht kunnen voor vragen over en hulp bij alcoholgebruik.

6. Maak wijd bekend waar mensen een zelfhulpgroep kunnen contacteren.

7. Zet aanspreekpunten (telefoon, websites) op waar mensen terecht kunnen voor vragen, en verwijs naar reeds bestaande aanspreekpunten en coördineer alle initiatieven op dit terrein.

8. Voorzie adequate financiering voor geïntegreerde en multidisciplinaire zorg, zowel in de eerste als in de tweede lijn.

9. Verruim de behandelcapaciteit voor problematisch alcoholgebruik in de eerste lijn, in de algemene ziekenhuizen en in de specialistische psychiatrische voorzieningen.

10. Verbied uitsluiting van dekking door hospitalisatieverzekeringen van alcoholgerelateerde gezondheidsproblemen.

Akkoord tegen eind oktober

Tegen eind oktober moeten de verschillende regeringen van het land een akkoord bereikt hebben over een alcoholplan. Dat stelt Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne, verantwoordelijk voor Gezondheidsbeleid in de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF), naar aanleiding van het pleidooi van het KCE.

Zelf legde Jodogne in juni op de Interministeriële Conferentie voor de Gezondheid een nota neer over de politieke en strategische pijlers voor de vermindering van alcoholmisbruik, stelt ze in een mededeling. Voor Jodogne moet het toekomstige alcoholplan een driedelig doel nastreven: de aan alcohol gerelateerde schade voorkomen en verminderen; een beleid voeren dat gericht is op risicogroepen en op risicosituaties; en het onaangepaste, buitensporige, problematische en risicovolle gebruik van alcohol bestrijden.

Momenteel is een werkgroep actief, bestaande uit de vertegenwoordigers van de verschillende ministers van Gezondheid en hun collega's die een rol spelen op het vlak van aanbod, met inbegrip van de regelgeving van publiciteit en commerciële praktijken voor alcohol. "Tegen eind oktober 2016 moet een akkoord worden bereikt. Alle actoren zullen rond de tafel een constructieve houding moeten aannemen als we de vooropgestelde doelstellingen willen behalen", verklaart Cécile Jodogne.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234