Zondag 15/12/2019

Honger

Een op de negen lijdt honger, een op de acht volwassenen is te dik

Een voedselbedeling in Somaliland in maart vorig jaar. Ondanks doorgedreven inspanningen van onder andere het World Food Program neemt het aantal mensen dat honger lijdt opnieuw toe. Beeld Benoit De Freine

Een op de negen mensen is ondervoed en honger neemt toe, ondanks vooruitgang en beloftes om honger de wereld uit te helpen. Klimaatverandering is de belangrijkste oorzaak, zo melden de VN. Ondertussen is een op de acht volwassenen obees.

Vandaag lijden 821 miljoen mensen honger, zo blijkt uit het nieuwe VN-rapport daarover: 'The State of Food Security and Nutrition in the World'. Dat is een op de negen mensen. Onder hen 150 miljoen kinderen. Het is al het derde jaar dat het aantal hongerigen niet afneemt maar toeneemt.

Vooral in Zuid-Amerika en in de meeste Afrikaanse landen lijden nu meer mensen honger en de verbeteringen van de laatste jaren in Azië stokken. Stilaan zijn er daardoor opnieuw evenveel mensen die voedsel ontberen als tien jaar geleden.

Bij de VN strooien ze niet snel met emotioneel beladen termen, maar in dit nieuwe rapport vallen woorden als ‘alarmerend’ en ‘beschamend’.

“Deze alarmerende signalen die erop wijzen dat er steeds meer voedselonzekerheid en ondervoeding zijn, zijn een duidelijke waarschuwing dat er nog veel werk is om ons doel te bereiken”, zeggen de cheffen van de verschillende agentschappen, waaronder het World Food Program en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Dat doel is een van de zogenaamde ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’, namelijk Nul Honger (Zero Hunger) tegen 2030. Maar het wordt moeilijker om dat te gaan halen. “Om daarin te slagen, is het noodzakelijk dat we sneller meer doen om voedselproductie beter bestand te maken tegen klimaatverandering en -extremen”, aldus nog de auteurs.

(Lees verder onder de grafiek.)

Beeld DM

Minder rijst, tarwe en maïs

Want vooral dat laatste is de belangrijkste verklaring van de achteruitgang. Naast conflicten en economisch slabakken veroorzaken nu ook veranderende regenpatronen en seizoenen en extreme droogte en overstromingen meer honger.

Waar meer klimaatextremen toeslaan, lijden meer mensen honger, en seizoenen die verschuiven, ongeziene droogte en regenval ondermijnen belangrijke gewassen zoals tarwe, rijst en maïs. De laatste vijf jaar waren er opmerkelijk meer extreme hittegolven en ook de verschoven en vaak hevigere regenval vernielt steeds meer oogsten.

Niet alleen is er daardoor meteen meer voedseltekort, het zorgt er ook voor dat voedsel tijdelijk een pak duurder wordt en dat landbouwers en voedselproducenten inkomensverlies lijden. “We verwachten dat dit nog erger zal worden omdat de temperaturen nog zullen stijgen”, zo staat in het rapport.

De auteurs adviseren drie remedies: meer toegang tot voedzame voeding mogelijk maken, vooral voor kwetsbare groepen, landbouw- en voedselproductiesystemen die zoveel mogelijk voedzaam voedsel van hoge kwaliteit kunnen leveren en sterkere aanpassingen aan de klimaatverandering en klimaatrampen.

Obesitas

Ondertussen blijkt dat obesitas nog altijd toeneemt. Een op de acht volwassenen is nu obees. Dat is vooral zo in Noord-Amerika, maar ook in Afrika en Azië stijgt die trend. “Ondervoeding en obesitas komen in dezelfde landen en soms zelfs in hetzelfde huishouden voor”, zo staat in het rapport. “Slechte toegang tot voedzaam voedsel dat duurder is; de stress van een leven vol voedselonzekerheid en het feit dat het lichaam zich aanpast aan ondervoeding (doordat het metabolisme vertraagt, wat dan later tot gewichtstoename kan leiden, BDB) verklaren waarom gezinnen die veel zijn geconfronteerd met voedselonzekerheid ook een hoger risico op obesitas lopen.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234