Maandag 06/12/2021

Gezondheidszorg

Een op de drie ziekenhuizen gebuisd

null Beeld RV
Beeld RV

Van de achttien ziekenhuizen die dit jaar de Vlaamse Zorginspectie al over de vloer kregen, zijn er slechts vijf die '10 op 10' kregen. Zes andere krijgen binnen de drie maanden opnieuw controle omdat ernstige inbreuken werden vastgesteld. Dat blijkt uit de verslagen, die sinds gisteren voor iedereen te raadplegen zijn op het internet.

De Vlaamse Zorginspectie zal pas tegen het einde van het jaar alle 90 ziekenhuizen in Vlaanderen grondig gekeurd hebben, maar de eerste 18 rapporten laten al vermoeden wat het globale resultaat zal zijn. Volgens de Zorginspectie zijn er problemen in de helft van de ziekenhuizen die een spoeddienst en afdeling intensieve zorg hebben. "Het gaat om knelpunten die een ernstig risico inhouden voor de patiëntveiligheid", zegt Sabine Jakiela, woordvoerster van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Bij een kwart van de gecontroleerde ziekenhuizen was er te weinig verpleegkundig personeel met de juiste kwalificatie op de spoeddienst.

In het AZ Zeno in Blankenberge - het ziekenhuis dat het slechtst scoort, volgens de rapporten - botsten de inspecteurs op een onaanvaardbare personeelsbezetting. Op intensieve zorgen was er niet meteen een intensivist ter beschikking. De arts die de permanentie op spoed moest vervullen, was wegens privéomstandigheden niet in het ziekenhuis. Een andere arts kwam binnen de 15 minuten vanuit het operatiekwartier naar spoed, maar voldeed niet aan de kwalificatie-eisen. Bovendien waren er te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen aanwezig.

Ook in het AZ Zeno Knokke-Heist waren er onvoldoende verpleegsters aanwezig op spoed. Vorig jaar vond men in dit ziekenhuis al een patiënt onder volledige narcose, zonder dat er een anesthesist bij was. Ook in het Heilig Hart-ziekenhuis in Leuven kampten ze op het moment van de controle met te weinig verplegend personeel op de spoed. "Wij verwachten dat er twee verpleegkundigen aanwezig zijn op de spoeddienst, zodat er altijd nog iemand overblijft als de ander wordt weggeroepen", aldus Jakiela.

Slordig met medicatie

Bij 8 van de 18 ziekenhuizen blijkt dat er fouten gebeuren in de omgang met medicatie, zo stelde de Vlaamse Zorginspectie vast. De inspecteurs controleerden in welke mate een ziekenhuis maatregelen neemt om risicovolle situaties te vermijden. Gevaarlijke middelen moeten bijvoorbeeld correct gelabeld zijn, en daar knelde vaak het schoentje. In - alweer - AZ Zeno werden in geen enkele van de vier gecontroleerde afdelingen preventieve maatregelen genomen. Bovendien was er geen medische opdracht aan de verpleegkundigen voor liefst 62 procent van de toegediende infusen en inspuitingen. Op vier van de vijf klaargelegde spuiten die werden gecontroleerd, ontbrak de naam van de patiënt. Nog acht andere ziekenhuizen kregen opmerkingen over hun apotheek.

Een ander niet onbelangrijk punt van de controles bleek de hygiëne. "Ondanks de eenvoud en de jarenlange promotie blijft correct handen wassen een probleem", klinkt het bij de Zorginspectie. "Jaarlijks lopen 125.000 Belgen een ziekenhuisinfectie op. Een goede handhygiëne en andere maatregelen kunnen zeker een derde van die infecties voorkomen." Zo leeft 13,5 procent van het personeel van het UZ Antwerpen de richtlijnen rond hygiëne niet na. In de Sint-Jozefskliniek in Izegem ontdekten de controleurs drie artsen met polshorloge, iemand met lange mouwen en iemand met een ring.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234