Vrijdag 27/11/2020

Een op de dertig studenten gaat langs bij psycholoog

De klachten waarvoor hulp gezocht wordt, lopen breed uiteen.¿Angststoornissen en depressies komen het vaakst voor, gevolgd door uitstelgedrag en relationele problemen.Beeld ANP

Bijna 4.800 Vlaamse studenten gaan langs bij een psycholoog. Zij hebben vooral last van depressies, angststoornissen en uitstelgedrag. "Er wordt veel van hen gevraagd, soms te veel."

Eén op dertig studerende jongeren kampt met psychologische problemen en zoekt daarvoor hulp. Van de 142.343 studenten aan de universiteiten en Antwerpse hogescholen gaan er 4.776 langs bij een arts of psychotherapeut. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de hoger onderwijsinstellingen, die zij op vraag van De Morgen vrijgaven.

De Associatie Universiteit Antwerpen, waar het samenwerkingsverband Psynet instaat voor begeleiding en therapie, krijgt de meeste hulpvragen op het bord: circa 2.500. Het Psychotherapeutisch Centrum van de KU Leuven volgt met 1.668. De UGent (448), de Vrije Universiteit Brussel (120) en de UHasselt (30) krijgen dan weer een minder grote toestroom te verwerken.

Stijging met 13,8 procent
Het aantal jongeren dat professionele hulp zoekt, blijft stijgen. In 2012 gingen nog 'slechts' 4.195 studenten naar een psycholoog van hun onderwijsinstelling. Vandaag is dat cijfer met 13,8 procent toegenomen, terwijl de studentenaantallen nagenoeg gelijk zijn gebleven. Daardoor zien de universiteiten zich genoodzaakt om groepssessies te organiseren en bijna elk jaar extra therapeuten in te zetten. "Maar we kunnen niet aan alle vragen tegemoet komen", zegt psychologe Marleen Gheldof (KU Leuven). "Daardoor blijven er wachtlijsten bestaan."

De klachten waarvoor hulp gezocht wordt, lopen breed uiteen. Angststoornissen en depressies komen het vaakst voor, gevolgd door uitstelgedrag en relationele problemen. Gheldof: "Uit nieuw Leuvens onderzoek blijkt dat studenten meer dan de rest van de bevolking getroffen kunnen worden mentale klachten. Zij kampen met een sociaal isolement, hebben schrik voor de toekomst of bezwijken onder de prestatiedruk. Er wordt veel van hen gevraagd, soms zelfs te veel."


Speciaal statuut

Sommige studenten hebben dan ook recht op een speciaal statuut, mits bij hen bijvoorbeeld adhd of autismespectrumstoornis is vastgesteld. Daarmee kunnen ze onder meer aanspraak maken op gespreide examens. In Antwerpen vroegen vorig jaar 334 jongeren zo'n statuut aan. "Er zijn er elk jaar meer die veel begeleiding nodig hebben om hun studies te kunnen volgen", zegt Psynet-coördinator en decaan geneeskunde Paul Van Royen. "Maar als we hen echt inclusief onderwijs willen aanbieden, dan moet de politiek daar meer middelen voor vrijmaken."

Ruwweg een tiende van de Leuvense studenten die bij de psycholoog langsgaan, zijn ooit opgenomen geweest in een psychiatrische instelling. De UAntwerpen verwees dan weer 176 van de 2.500 hulpzoekende studenten door naar een externe psychotherapeut wegens te ernstige klachten. Klachten die soms voor een desastreuse afloop kunnen zorgen, merkt Gheldof op. "Het aantal zelfdodingen gaat elk jaar opnieuw de hoogte in, ook binnen de universitaire gemeenschap. Dat kunnen wij als studentenpsychologen niet alleen oplossen."

Lees vandaag meer in de speciale studentenbijlage van De Morgen, DM Student. Abonnees lezen de krant en de bijlage gratis.

Beeld DM
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234