Zaterdag 03/12/2022

Economie

Eén op de acht werkzoekenden spreekt amper Nederlands

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Beeld © Stefaan Temmerman
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).Beeld © Stefaan Temmerman

Eén op de acht werkzoekenden in Vlaanderen heeft slechts een beperkte kennis van het Nederlands. Daarmee verlagen ze hun kansen om een job te vinden aanzienlijk.

Jeroen Van Horenbeek

Een goede kennis van het Nederlands is namelijk essentieel op de Vlaamse arbeidsmarkt. Nieuwe cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) leren dat in 89 procent van de vacatures kennis van het Nederlands wordt gevraagd door de werkgever. Voor Frans is dat in 21 procent van de vacatures het geval (vooral aan de kust, in de grensstreek en in de Brusselse rand), voor Engels gaat het om 18 procent en voor Duits om nauwelijks 1 procent. In 60 procent van alle vacatures in Vlaanderen wordt enkel kennis van het Nederlands verwacht.

Ook het gevraagde niveau van taalbeheersing ligt hoog. In 96 procent van de vacatures waarin kennis van het Nederlands wordt gevraagd, verwacht de werkgever een goede tot zeer goede beheersing van de taal. En daar durft het schoentje al eens te knellen. Terwijl bijna alle werkzoekenden in Vlaanderen in staat zijn om een mondje Nederlands te praten, geeft een op acht aan dat ze slechts over een beperkte kennis van de taal beschikken. Een stevig nadeel in de zoektocht naar een nieuwe job. De kans dat een werkzoekende met een taalachterstand na zes maanden solliciteren nog geen job heeft gevonden, ligt 21 procent hoger dan gemiddeld.

“Goed kunnen communiceren met je collega’s is belangrijk om te kunnen samenwerken”, zegt VDAB-topman Wim Adriaens. “Maar talenkennis speelt al een belangrijke rol in de jobzoektocht. Om een goed cv te kunnen opstellen, goed te begrijpen wat er in een vacature staat en een sollicitatiegesprek te kunnen voeren, is kennis van het Nederlands essentieel.”

Coaching

Om de kennis van het Nederlands te verhogen, wil Vlaams minister Crevits de komende maanden de huidige job- en taalcoaching herbekijken en aanpassen aan de noden op de arbeidsmarkt. Ze verwijst daarbij naar de Individuele Beroepsopleiding met Taalcoaching. Een instructeur geeft dan een of twee keer per week taalcoaching aan iemand die het Nederlands minder goed beheerst en zijn collega’s. Op die manier leert de anderstalige het Nederlands dat hij nodig heeft in de job en leren zijn collega’s hoe ze helder kunnen communiceren. Daarnaast bestaat er ook ‘Nederlands op de werkvloer+’. Dat is taalondersteuning via VDAB waarbij tegen betaling werknemers en werkgevers gecoacht worden, telkens op maat van de organisatie.

“Het kennen van het Nederlands is belangrijk om kans te maken op een job”, zegt Crevits. “Maar omgekeerd is het hebben van een job ook een troef om de kennis van het Nederlands te verhogen. De werkplek als leerschool. Werknemers die onvoldoende Nederlands kennen, moeten begeleid worden. VDAB voorziet daarbij in taaltrajecten. Maar ook voor werkgevers die mensen met een taalachterstand aannemen, moeten we voldoende ondersteuning voorzien.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234