Zaterdag 26/09/2020
Luchtvervuiling in de haven van Antwerpen.

Milieu

Eén op de acht Europeanen sterft aan vervuiling

Luchtvervuiling in de haven van Antwerpen. Beeld BELGAIMAGE

Roetdeeltjes in de lucht, hormoonverstorende stoffen in huishoudproducten, lawaai van verkeer. We ondergaan dagelijks talloze nefaste invloeden uit onze omgeving. Samen zijn ze verantwoordelijk voor 13 procent van de doden in Europa en dat is ook zo in België, meldt het Europees Milieu Agentschap (EEA) in een nieuw rapport.

Schadelijke milieu-impact is verantwoordelijk voor een op de acht (13 procent) van de doden in Europa, zo blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat komt jaarlijks neer op 630.000 doden. Het EEA zet het cijfer vooraan in zijn nieuwste analyse. In België is dat percentage ongeveer hetzelfde.

Lees ook

Het interview met Catherine Ganzleben‘Zet de natuur in om de volksgezondheid te verbeteren’

In Roemenië is de situatie het slechtst, met ruim een op de vijf (27 procent) doden door milieu-factoren. Denemarken staat er met 10 procent het best voor.

Bij de belangrijkste ziektes die Europeanen oplopen door omgevingsfactoren zijn kankers (254.600 gevallen in 2012), hartziektes (138.400), chronische longziektes (80.700), beroertes (46.400), neurologische ziektes zoals Alzheimer (28.600) en diabetes (26.700).

Slechte binnenlucht

In het rapport vraagt het EEA meer aandacht voor het feit dat verschillende vormen van milieu-impact allemaal op en in eenzelfde lichaam terechtkomen en elkaar kunnen versterken. “Tegelijkertijd blootgesteld zijn aan luchtvervuiling en aan hitte verhoogt bijvoorbeeld de kans op ziekte en sterfte”, zo stelt het EEA. Nog een voorbeeld: luchtvervuiling kan de allergische reactie die pollen opwekken versterken. En luchtvervuiling en lawaai uit verkeer samen veroorzaken 6,2 procent van de ziektelast in de EU.

Luchtvervuiling is het grootste probleem, met 400.000 sterfgevallen in Europa per jaar door onder andere longziekte (17 procent), hartziekte (12 procent) of een beroerte (11 procent). Gelukkig is dat aantal doden wel al flink gezakt: in 1990 waren het er nog één miljoen. “Maar vooral armere mensen en stedelingen blijven hiervan het slachtoffer”, zegt EEA-onderzoeker Catherine Ganzleben. “Zo woont wie weinig middelen heeft, vaker naast drukke wegen.”

Ook binnenlucht schaadt de gezondheid door onder andere fijn stof, stikstofdioxide, chemische stoffen uit huishoudproducten en schimmels door vocht en slechte verluchting. In 2016 telt het EEA 14.659 doden in de EU door slechte binnenlucht.

Te veel lawaai

Lawaai is eveneens ziekmaker en doder. Een op de vijf Europeanen woont op een plek waar te veel lawaai is. Zes en een half miljoen Europeanen hebben er een zwaar verstoorde slaap door. Bij 48.000 is het de oorzaak van hartziekte en bij 12.000 van vroegtijdige sterfte. Ook ondervinden zo’n 12.500 Europese schoolkinderen leerproblemen door vliegtuiglawaai.

Ondertussen warmt de aarde op. Tussen 1980 en 2017 leidde extreem weer tot 90.324 extra doden in 33 EU-landen. Vooral hittegolven zijn moordend, goed voor 68 procent van die extra sterfgevallen.

Het EEA maakt zich ook zorgen over “giftige chemische substanties die zich opstapelen in waterlopen en die in de voedselketen dreigen terecht te komen” en de vaststelling dat in 74 procent van de waterstalen ‘microplastics’ bevat.

Ten slotte adviseert het agentschap waakzaam te zijn over de impact van allerlei soorten elektromagnetische straling. “De huidige kennis is beperkt terwijl de bevolking meer aan radiofrequente velden wordt blootgesteld door de uitrol van 5G. Meer onderzoek is nodig.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234