Maandag 14/06/2021

Een oog op het tapijt

Horror en geweld in de tweede thriller van Luc Deflo

door Fred Braeckman

Luc Deflo

Manteau, Antwerpen, 296 p., 725 frank.

Vorig jaar debuteerde Luc Deflo (42) nogal opvallend met Naakte zielen. Opvallend omdat deze misdaadroman meteen genomineerd werd voor de Hercule Poirot-prijs. Mij kon zijn thriller niet bekoren. Heel storend waren zijn manke zinsbouw, de taalfouten, de ellenlange zinnen, de vele slordigheden. Ik vind het nog altijd een belediging van het genre als je van een thriller alleen maar spanning verwacht. Deflo heeft nu een tweede roman uit en die is, zeker wat de taal betreft, heel wat beter. Al was het maar omdat de auteur in Bevroren hart de vraagtekentoets van zijn computerklavier met meer mate aanslaat en hij de werkwoorden correct vervoegt.

In Bevroren hart vinden we Dirk Deleu en Jos Bosmans terug. De twee Mechelse politiemensen worden opgeknapt met het lijk van een jonge vrouw. Ze ligt in een badkuip, maar al snel blijkt dat ze niet in die badkuip is gestorven. Ze is eerst ingevroren geweest. Er volgen meer doden en Bosmans en Deleu komen tot de conclusie dat er een psychopaat aan het werk is, of misschien doodgewoon iemand die op geld uit is. Of misschien een combinatie van de twee. Een daderprofiel laat veel mogelijkheden open en de moord - of het plotselinge overlijden? - van een corrupte politicus maakt het onderzoek niet eenvoudiger.

Net als in Naakte zielen weten we al vrij snel hoe de zaak in elkaar zit. Dat ligt aan de manier waarop Deflo de plot en de spanning opbouwt. Liever dan de lezer een puzzel te laten oplossen, laat hij zijn Mechelse politiemensen het werk doen en kijken wij toe hoe ze vallen en opstaan. Overigens is die plot vrij knap geconstrueerd.

Moeilijker heb ik het met de personages. Jos Bosmans noch Dirk Deleu is iemand voor wie je veel sympathie kunt opbrengen. Laat staan dat je je met ze kan identificeren. Ze zijn vaak lomp en onbeschoft, doven hun sigaret in een kopje koffie, blaffen meer dan ze praten, liggen met hun voeten op tafel, nemen het niet te nauw met de wet, zoeken achterpoortjes om hun zin te krijgen. Ze lijken nog het meest op eendimensionale stijlloze wroeters die leven om te werken. Maar Deleu ("De kwijl druipt nu al bijna op het uit zijn hemd krullende borsthaar") loopt wel aardig achter zijn pik aan als het politieteam versterkt wordt door de pas afgestudeerde en natuurlijk bloedmooie Nadia Mendonck. Overigens maakt Deflo er zich nogal gemakkelijk van af door de vriend van Nadia te laten sterven in een ongeval.

Geweld en horror liggen Luc Deflo duidelijk beter dan tederheid. Net als in Naakte zielen, waar vrouwen vermoord worden door de foetus weg te snijden en de baarmoeder te verwijderen, gaat het in Bevroren hart niet kinderachtig toe als het op gruwel aankomt. Dat de diepvriezer eraan te pas kwam wisten we al. Er wordt ook handig met een verroest stanleymes gewerkt. Stukken minder vakkundig moet een oog eraan geloven: "Ze gebruikte het lepeltje, dat nu achter de oogbal geklemd zat, als een hefboom en verhoogde langzaam de druk totdat er een kleine opening ontstond waarin ze vliegensvlug het gekromde schaartje priemde en, met de punt van de tong op haar onderlip rustend, razendsnel een aantal keer knipte. De zesde keer was het raak. Door de aanhoudende druk floepte het oog uit de oogkas en plofte op het tapijt."

Wie vindt dat het subtieler kan en geweld beter gesuggereerd wordt dan expliciet beschreven, moet naar een ander boek omzien.

Net als in voorganger 'Naakte zielen' gaat het in 'Bevroren hart' niet kinderachtig toe als het op gruwel aankomt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234