Zaterdag 22/01/2022

Eén oog op de wereld. Eén op het thuisfront

Elio Di Rupo (PS) vertoefde twee dagen in New York voor het grootste diplomatieke evenement van het jaar: de Algemene Vergadering van de VN. Maar de premier moest voortdurend één oog op het thuisfront houden. 'Het gaat er niet over of we een links of rechts beleid voeren. Het gaat over de toekomst van België.'

Gillende tienermeiden. Elio Di Rupo (PS) is maandag nauwelijks in New York aangekomen of hij wordt door een viertal Vlaamse meisjes om de hals gevlogen die met 'hun' eerste minister op de foto willen. De premier is op vraag van een cameraploeg naar Bryant Park afgezakt. Plaatjes schieten tussen de wolkenkrabbers.

Hoofddoel van de trip is de toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van staats- en regeringsleiders in het hoofdkwartier van de VN. Maar het thuisfront wordt niet vergeten. De premier poseert gewillig. Met een kamerbrede glimlach.

Wat hij ervan vindt dat de The New York Times uitgerekend die dag heeft geschreven dat België, net als Mali, Congo en Somalië binnen afzienbare termijn uit mekaar zal vallen? "Ach. Ik vecht elke dag om de eenheid van het land te bewaren. Een meerderheid van de Belgen wil dat", klinkt het resoluut.

De 48 urendie de premier doorbrengt in New York zijn volgestouwd. Van Bryant Park gaat het bijna rechtstreeks naar het chique Waldorf Astoria hotel. President Barack Obama biedt er een receptie aan voor de staats- en regeringsleiders. Hij nodigt Obama meteen uit om tijdens zijn tweede termijn eindelijk eens een bezoek te brengen aan Brussel.

Vliegtuigen

Niet alleen Di Rupo, ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en zijn collega bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette (PS) zijn in de VS. Dat de drie met verschillende vliegtuigen zijn afgezakt heeft opnieuw tot een minirelletje geleid. In mei was dat ook al het geval toen onder meer Reynders en Pieter De Crem (CD&V) met een vliegtuig van het Belgisch leger naar de NAVO-top in Chicago vlogen. Di Rupo verkoos toen een gewone lijnvlucht.

Deze keer opteerde de premier voor een Falcon 900 van de luchtmacht. Maar nu vlogen Reynders, Magnette en de rest van de delegatie met Brussels Airlines. "Gewoon een kwestie van agendaproblemen", klinkt het bij Di Rupo. De eerste minister had maandagvoormiddag nog verplichtingen in Brussel en moet vandaag al terug zijn.

Geen strubbelingen dus, is de boodschap. Al overnachten de excellenties, net zoals in Chicago, in aparte hotels. Als Di Rupo en Reynders elkaar bij een croissant op de ambassade ontmoeten, is de sfeer echter ontspannen. Het gaat over koetjes en kalfjes. Zoals de vraag welk koffiemerk het sterkst groeit. "Illy heeft de bovenhand genomen", weet de premier. "De baas van Illy is een communist", vult Magnette aan.

Als het op een persbriefing gaat over de pogingen van België om in 2019-2020 niet-permanent lid te worden van de VN-Veiligheidsraad, zegt Di Rupo, terwijl hij met een veelbetekende blik naar Reynders kijkt: "Tegen dan hopen we er nog altijd te zijn". "Natuurlijk", repliceert de MR-vicepremier.

Zelfs als ze even later de vraag krijgen wat ze vinden van de commentaar van enkele ondernemers dat het regeringsbeleid te socialistisch, zelfs marxistisch is, reageren ze unisono: het regeerakkoord is onze bijbel en verder geen commentaar.

Terwijl Reynders alleen diplomatieke contacten heeft - "We zijn hier toch voor de VN, niet?" - bezoekt Di Rupo ook enkele Belgische bedrijven. Zo staat onder meer een rondleiding in de indrukwekkende showroom van Barco op het programma. Ironisch genoeg uitgerekend op de dag dat baron Hugo Vandamme, ex-topman van dat bedrijf, in De Tijd uithaalt naar "de nefaste sfeer die door deze federale regering onder aanvoering van de PS wordt gecreëerd". Niemand voelt zich geroepen het onderwerp aan te snijden. Vandamme heeft geen enkele functie meer in de onderneming, klinkt het.

Congo

Een dag later last de eerste minister een persmoment in om toch even de puntjes op de i te zetten. "Geen karikaturen aub", klinkt het. Met cijfers over de macro-economische situatie, de begrotingsinspanningen en maatregelen die zijn ploeg al heeft genomen, probeert hij het zeer kritische beeld dat enkele ondernemers hebben geschetst, bij te stellen. "Alles waar ik geen akkoord van de zes regeringspartijen over heb, is much ado about nothing."

Enkele uren later is het zijn beurt om de 193 lidstaten van de VN toe te spreken. De premier heeft het over de dossiers die ons land nauw aan het hart liggen, zoals de problemen in Congo. Maar verwijst ook naar de verantwoordelijkheid van de banken. Onmiddellijk na zijn speech zet Di Rupo koers naar de luchthaven. België wenkt.

Wat daar de inzet is, heeft hij de avond voordien op een receptie voor de Belgische gemeenschap uit de doeken gedaan. "Het gaat niet over de vraag of we een links of een rechts beleid voeren. Het gaat over de toekomst van het land", klinkt het, terwijl hij vermeldt dat bijna de helft van het aantal Vlaamse Kamerleden independentist is. "Kijk naar alle separatistische partijen in Europa. Soms zijn ze links, soms rechts. Dat is gewoon een middel. Het doel is onafhankelijkheid. Maar u kan op mij rekenen om België te verdedigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234