Zondag 26/09/2021

Opinie

Een olijfgroene woning die matcht met Gwendolyns bikini

Pascal De Decker. Beeld RV
Pascal De Decker.Beeld RV

Hans Leinfelder en Pascal De Decker, beiden ruimtelijk planner en docent aan KU Leuven, Faculteit/Departement Architectuur.

In Terzake (2/10) bekende Gwendolyn Rutten dat ze graag in haar tuin met vrienden de barbecue ontsteekt of onbegluurd in bikini van de zon geniet. Dat ze niet alleen is met dit gevoel was te merken aan het begrijpende gelach van CD&V-minister Joke Schauvliege en van N-VA-schepen Valerie Van Peel. Sp.a-parlementslid Bruno Tobback zat erbij en keek er onthutst naar.

Als het gaat over het dagelijkse verlies van zes hectare open ruimte, dan mag er van politici meer ernst worden verwacht.

Gwendolyns gedachten zitten in uw portemonnee

Volgens Google woont Rutten 'bescheiden'. Anders dan haar uitspraak doet vermoeden ligt haar villa niet ergens veraf, maar aan de rand van een dorpskern. Woning en tuin zijn enigszins ruim bemeten, maar voorzieningen liggen op wandelafstand.

Het is daarom jammer dat Rutten de effecten van het verspreid en gulzig wonen zo minimaliseerde. De liberale keuze van het 'eigen huis, een plek onder de zon', zonder kijvende vingertjes van beleidsmakers, stond voor haar voorop. Hierbij viseerde ze nadrukkelijk Tobback, wat ze een jaartje geleden ook al deed op Facebook door het pleidooi van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck om kleiner en kerngebonden te wonen in vraag te stellen. Door dit gedachtegoed zonder onderbouwing te propageren, bezondigt ze zich aan goedkoop populisme, een cafétoog waardig.

Uiteenlopend onderzoek toonde reeds voldoende aan welke negatieve impact 'urban sprawl' heeft op biodiversiteit, voedselproductie, gezondheid, milieukwaliteit, waterbeheer,… Elke nieuwe woning met tuin en/of paardenweide vreet voort aan de schaarse open ruimte die in verstedelijkt Vlaanderen nodig zal zijn voor het overleven van onze (klein)kinderen in tijden van klimaatverandering.

Recent onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) berekende de kosten van urban sprawl. Het tijd- en economisch verlies door files, het leed door vele verkeersslachtoffers, de schade door overstromingen en de kosten voor nutsvoorzieningen zijn immens. Is het niet vreemd dat een Open Vld-voorzitter zo kwistig redeneert over overheidsuitgaven? In gedachten zit Rutten in uw portemonnee.

Joke preekt de passie

Ook Schauvliege woont volgens Google 'aanvaardbaar'. Haar woning in een verkaveling benadert de gemiddelde Vlaamse perceeloppervlakte. Fijn! Minder leuk was hoe ze zich op de borst klopte met een zomerakkoord dat belangrijke ambities bevat om de dagelijkse inname van open ruimte terug te dringen.

Dit is fake news! De Vlaamse regering heeft inderdaad in juli de strategische visie voor het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen goedgekeurd. Maar dit deed ze al eind 2016… in het BRV-witboek. Eigenlijk was het de bedoeling een ontwerpbeleidsplan goed te keuren dat, naast de visie, ook beleidskaders moest bevatten die aangeven hoe overheden deze ambities op het terrein moeten waarmaken. De beleidskaders ontbreken echter, meer nog: in de strategische visie werden ambities teruggeschroefd.

Tegelijk introduceerde Schauvliege enkele wetgevende initiatieven die een verdere consumptie van open ruimte bevorderen. Zo kan woonuitbreidingsgebied met een vergunning, en niet langer met een uitvoeringsplan, worden aangesneden. Voorts krikte ze de planschadevergoeding op van 80 procent van de geïndexeerde aankoopwaarde naar 100 procent van de actuele waarde. Als Joke de passie preekt, Vlaanderen pas dan op je open ruimte!

Olijfgroene woning

Valerie Van Peels residentie in een bosrijke villawijk zou ons te ver leiden. We doen de drie dames liever het constructieve voorstel om Maggie De Block te vragen naar ideeën voor een gedurfder ruimtelijk beleid. De liberale (!) minister van Volksgezondheid legde vlak voor de zomer opnieuw een voorstel op tafel om sigarettenpakjes een neutrale, olijfgroene kleur te geven. Niemand wordt ontzegd te roken, maar de profilering aan de hand van het Marlboro-rood of het groen van St. Michel verdwijnt en vermindert de aantrekkelijkheid van het roken.

Aangezien ook urban sprawl slecht is voor de gezondheid is iets gelijkaardigs best denkbaar. Bouwen op den buiten wordt niet verboden: wie wil, kan er een nieuwe woning bouwen of bestaande woning verbouwen en/of uitbreiden. De Vlaamse overheid geeft enkel mee dat de tuin 600 vierkante meter kan beslaan, het woningvolume 600 kubieke meter kan bedragen, de woning één garage heeft, verharding 50 vierkante meter kan innemen, afvalwaterzuivering op het perceel zelf plaatsvindt, en alle gevelkleuren een variatie op olijfgroen zijn. De kleur matcht zeker met Gwendolyns bikini.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234