Maandag 01/06/2020

Een oefening in openheid

Dansimprovisaties in Kaaitheater-Studio's openbaren kwintessens van podiumkunst

Brussel / Van onze medewerkster

Clara van den Broek

Men zegt dat de kracht van podiumkunsten ligt in hun livekarakter, hun vluchtigheid en vergankelijkheid. Als dat waar is, dan moet improvisatie, op een podium voor een publiek, de kwintessens van de podiumkunst in zich dragen. De dansimprovisaties deze weken in de Brusselse Kaaitheater-Studio's doen vermoeden dat dat wel eens zou kunnen kloppen.

Negen choreografen werden door programmator Johan Reyniers aangezocht deel te nemen aan deze drie weken durende improvisatiesessies. Vier van hen beten de spits af en improviseerden vorig weekend: ex-Rosas danser en choreograaf Thomas Hauert, de Venezolaanse danser-choreograaf David Zambrano, choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en de Britse choreograaf-danser Jonathan Burrows.

Zij stelden een programma samen met reeds bestaande improvisatiestukken (waarin men improviseert binnen vastgelegde parameters), work in progress en een open improvisatie met zijn vieren aan het eind. Het hier-en-nu-aspect maakt het bekijken van deze improvisaties tot een grote belevenis. Meer zelfs, door het verhevigde eindigheidsbesef (wat je ziet is op geen enkele manier herhaalbaar) begint de mythologisering al op het moment zelf. Aangezien de toekomst telkens openligt, is elk moment authentiek spannend. De eerste avond improviseerden de dansers nog wat schoorvoetend. Ze leken vooral op zoek naar een innerlijke waarheid als fundering voor de manier waarop ze zich bewogen en tot elkaar verhielden. Het resultaat was intimistisch en daardoor kwetsbaar en hartverwarmend. De tweede avond bespeelden ze grotere registers. Met minder intimiteit, maar grotere effecten tot resultaat.

In zijn virtuoze solo 'Hobokendans' lijkt Hauert in een voortdurende staat van verwondering over de ingewikkelde impulsen waaraan zijn lichaam gevolg geeft. Zambrano's grappige solo 'Song of a Tooth' legt, wanneer je hem twee avonden na elkaar bekijkt, een addertje bloot: wat eerst denkpauzes leken, blijken berekende rustmomenten. Wat een berekend effect leek, blijkt een ingeving van het moment. Authenticiteit is blijkbaar niet wat het lijkt. Tegelijk valt op welke val gaapt voor de improviserende performer: wat gisteren werkte niet per se willen herhalen.

Na een duet van Hauert en Zambrano, op principes van stijldansen per twee, zoeken De Keersmaeker en Burrows, vanuit een sterke innerlijke concentratie, naar communicatie via de ruimte tussen hen in. De eerste avond bijna stotterend, de tweede iets dansanter.

De kers op de taart vormt de groepsimprovisatie. Niet dat daarin zo revolutionair wordt gedanst. Integendeel, soms slaat het schouwspel werkelijk nergens op. Maar dat is volkomen onbelangrijk dankzij het zichtbare dansplezier, de organische evolutie en de onverwachte wendingen. Vondsten werken hilarisch doordat je weet dat ze op dat moment werden ingegeven. Improvisatie werkt op een heel andere manier dan een vastgelegde voorstelling. Daarin waren die vondsten wellicht flauw geweest. Scoren is hier echter niet het hoofddoel. Veeleer is het een oefening in openheid. De dansers gunnen je een blik op het intieme contact dat podiumkunstenaars aan het werk kenmerkt. Communicatie is een subtiele uitwisseling van energie. Elkeen laat de ander de ruimte, net zoals jammende jazzmuzikanten elkaar voorzetten geven en voorthelpen. Toch merk je dat goede improvisatie niet alleen een ingeving van god is, maar ook een discipline en techniek op zich. Hoe groter de bekwaamheid om met impulsen van anderen om te gaan, hoe groter het feest. Waarvan akte.

Dansimprovisaties in de Kaaitheater-Studio's, telkens om 20.30 uur. Op 7/02: David Hernandez, van 8/02 tot en met 10/02: Alexander Baervoets, Jeanluc Ducourt en David Hernandez, van 15/02 tot en met 17/02: Katie Duck, Steve Paxton en 'X-factor' Boris Charmats. Info en tickets : 02/201.59.59.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234