Dinsdag 21/09/2021

Een nieuwe Romeo en Julia

'L'Autre' van de Egyptische regisseur Youssef Chahine

Brussel

Van onze medewerker

Ludo Wijnen

Na L'Emigré en Le Destin behandelt Youssef Chahine een meer eigentijds thema: in L'Autre onderzoekt hij de economische en culturele aspecten van de globalisering. De ander uit de titel kan geïnterpreteerd worden als oost of west. Maar ook interne scheidingslijnen als rang en stand, fundamentalist of zakenman komen aan bod.

De spil van het verhaal wordt gevormd door Adam (rol van Hani Salama) en Hanane (rol van Hanane Tork). Adam is de zoon van de steenrijke Margaret (Nabila Ebeid). Voor deze gewiekste zakenvrouw betekent globalisering een waaier aan economische kansen. Samen met haar Amerikaanse vrienden lijkt ze voortdurend op zoek naar wegen waar hun geld de minste weerstand ondervindt. De keuze van Adam voor Hanane, een eenvoudige en kritische journaliste, kan de goedkeuring van Margaret dan ook niet wegdragen. Liever had ze hem uitgehuwelijkt aan de blonde dochter van de Californische ambassadeur.

Regisseur Chahine laat tussen de regels lezen dat hij zich als onafhankelijk filmmaker bedreigd voelt. De film kwam voor een stuk tot stand naar aanleiding van een nieuwe Egyptische wet die mastodontbedrijven meer rechten geven dan kleinere. De onverbiddelijke zijde van de vrije markt wordt blootgelegd en afgezet tegen de opkomst van het fundamentalisme dat in die context ook beter begrepen kan worden. Het religieuze thema wordt verder uitgewerkt in het Sinaï-project, een ambitieus ontwerp dat drie tempels voor de monotheïstische godsdiensten (islam, jodendom en christendom) op één plaats voorziet.

Tussen de spanningen en de conflicten bloeit de liefde tussen Adam en Hanane op, die als een nieuwe Romeo en Julia de afgebakende grenzen weten te overbruggen. De romantische scènes ogen soms wat oubollig voor een westers publiek, maar tegenover de vaart van het compacte verhaal vormen ze een dankbaar rustpunt. L'Autre is een vernuftig geconstrueerde film die door de oude meester vaardig naar een teneerdrukkend einde wordt gestuurd. Erudiete verwijzingen en intellectualisme vinden een volwaardig tegenwicht in emoties en dramatische conflicten. Vooral Hanane en Adam worden uitgewerkt tot rijke personages, die in hun relatie ook nog eventjes de complexe situatie van de vrouw in de islam aan bod laten komen.

Chahine houdt een geslaagd pleidooi om de ander te aanvaarden in zijn anders-zijn. "Het Westen had Beethoven, wij hadden de piramides. Maar beschaving is toch niet iets exclusief?" vraagt een van de personages zich luidop af.

Over piramides gesproken: Chahine vond het zeer leuk dat deze film in Frankrijk gedistribueerd wordt door verdeler Piramide. Die profiteerde van de samenwerking door hun logo - een stilstaand beeld van de piramides - te laten verfilmen door Chahine zelf.

TITEL: L'Autre. REGIE: Youssef Chahine. SCENARIO: Youssef Chahine en Khaled Youssef. FOTOGRAFIE: Mohsen Nasr. MUZIEK: Yéhia El Mouguy. VERTOLKING: Nabila Ebeid, Mahmoud Hémeida, Hanane Tork, Hani Salama, Lébléba, en anderen.

Frankrijk-Egypte, 1999, kleur, 106 min. Gedistribueerd door Alternative Films.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234