Maandag 28/11/2022

Een nieuwe kans voor Léonard

Een stakend kerkkoor en een priester met een anti-Léonard Facebookpagina niet te na genomen, valt het nogal mee met de kritiek die Léonard krijgt, zo menen kerkwatchers. ‘Ik heb de indruk dat hij een kans krijgt, maar nu moet hij wel zo verstandig zijn om die te grijpen.’

Zondagochtend tien uur, de kerk van Temploux nabij Namen. Net voor de kapelaan de wekelijks mis wil opdragen voor de dertig aanwezige parochianen, neemt Julien Cornet van het lokale koor het woord. Uit protest met de komst van Léonard zal het koor zal niet zingen. Voor een psalm wordt, gezien de toepasselijke tekst, een uitzondering gemaakt: ‘Je clame ma détresse, écoute-moi, mon Dieu, dans mon malheur’.“Ik had de beslissing al de zondag ervoor genomen”, vertelt Cornet. “Een deel van het koor stond achter mij, de rest niet. Net zoals de kerkgangers en de hele maatschappij reageren ze verdeeld. Kijk, wij kennen Léonard. We hebben hem twintig jaar lang bezig gehoord hier in Namen. Vooral in het begin waren zijn standpunten erg hevig. De laatste jaren was hij meer gematigd, al blijft hij radicaal de lijn van het Vaticaan volgen.”

Zoals Frank Vandenbroucke

De uitspraken van Léonard over homoseksualiteit zondagnamiddag sterken Cornet dat zijn beslissing de juiste was. “Nu hij in Mechelen zit, herbegint het blijkbaar. Al wil ik niet overdrijven: volgende week zingen wij opnieuw. De Kerk heeft al ergere leiders gehad en heeft het ook overleefd.” Wat Léonard gezegd heeft - hij veroordeelt homoseksualiteit, niet homoseksuelen - is helemaal niet afwijkend van wat Rome dicteert. “Behalve dat het Vaticaan niet van een ziekte spreekt”, legt Peter Vande Vyvere van Tertio uit, “maar ik ben er zeker van dat als je Léonard hierover zou interpelleren hij die vergelijking ook niet zou maken. Het was een ongelukkige beeldspraak, dat wel. Voor Rome is homoseksualiteit ‘objectief ongeordend’. Dat is een moeilijk antroposofisch begrip dat er in feite op neerkomt dat homoseksualiteit de orde van de natuur niet volgt in die zin dat het niet om het samengaan van verschillende seksen gaat en er geen procreatie mogelijk is. Léonard sluit zich daarbij aan, net zoals Danneels overigens. De Kerk benadrukt ook dat ze daar geen morele betekenis aan koppelen. In Zuid-Europa en ook in Rome maakt men nog sterk het verschil tussen de mens die zondigt en de zonde. Voor de eerste is er barmhartigheid. Dat bedoelde Léonard ook, maar wij in het noorden vinden dat onderscheid al snel hypocriet.”Op het kerkkoor en de afkeurende en inmiddels verdwenen Facebookpagina van de jonge priester Pieter Delanoy na, zijn de reacties over de komst van Léonard behoorlijk gematigd. Zelfs de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgendergroepen reageerde gelaten op de nieuwe uitlatingen van Léonard. Al had hij in deze om een goede beurt te maken misschien toch beter zijn joker ingezet. “Dat is net zijn probleem”, aldus Vande Vyvere. “Hij wil het altijd uitleggen. Als je het niet met hem eens bent, begrijp je hem niet, zo meent hij. Hij is zoals Frank Vandenbroucke maar dan met dat verschil dat hij de steun heeft van de partijvoorzitter. Toch vind ik dat hij zich behoorlijk inspant. Ik had eigenlijk in deze fase al een grotere weerstand verwacht, maar het christelijke middenveld en ook de universiteit stellen zich zeer afwachtend op.” Dat merken ze ook op de redactie van Kerk & Leven. “Het merendeel van de lezersbrieven die wij krijgen, stelt dat Léonard een kans moet krijgen”, aldus hoofdredacteur Bert Claerhout. “Ik heb ook de indruk dat hij die kans krijgt, maar hij moet wel zo verstandig zijn om die te nemen. Ik zal hem niet dom noemen, maar ik zou niet zoveel in de media zijn opgedoken afgelopen week. Hij moet toch geweten hebben dat het enkel over homoseksualiteit, abortus, euthanasie en dat soort dingen zou hebben gegaan. Hij moet toch geweten hebben dat hij op elk half woord gepakt zou worden. Mediageil is overdreven, maar hij heeft blijkbaar toch niet de nederigheid om de pers van zich af te houden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234