Vrijdag 02/12/2022

Een nacht tegen de oorlog (2)

Achtergrond

Op donderdag 13 maart zet Vooruit zijn deuren open voor 'Oorlog is geen kunst', een marathonhappening met en voor muzikanten, theatermakers, dansers, performers, beeldkunstenaars, schrijvers, wetenschappers, filosofen, studenten, activisten en vooral voor iedereen die vindt dat oorlog nooit een oplossing kan zijn... Vanaf 17 uur kunt u in vijf zalen deelnemen aan een stroom lezingen, statements, performances, video's, installaties en concerten, in totaal meer dan honderd korte en lange interventies, acts en getuigenissen. De toegang is gratis, maar vol is vol. Maar wat mag u verwachten?

Wilt u meer weten over deze oorlog dan de dagelijkse flitsen die u op televisie te zien krijgt? Hebt u behoefte aan helderheid, diepte, perspectief en een rustige analyse van de worsteling van de wereld met de grote thema's? Dan moet u in de Dansstudio van de Vooruit deelnemen aan acht uur bezielde analyse en discussie. Open lessen, lezingen, panelgesprekken, getuigenissen volgen elkaar op in rad tempo. Met academici, journalisten, activisten en (daar rekenen we op) een zeer actief publiek.

Professor Eric Vanhaute analyseert vijfhonderd jaar wereldsysteem in één glashelder uur, Professor Marc Boone gaat na wat 11 september 2001 echt heeft teweeggebracht, Geert Castryck heeft het over evoluties in het Midden-Oosten en de Nieuwe Koude Oorlog. Martha Howell en David Wrisley, gastdocenten aan de Universiteit Gent en Amerikaanse kunstenaars Bob Ostertag en Davis Freeman geven hun visie op de situatie in de VS en het Midden Oosten.

Daarna buigen wij ons in eminent gezelschap tijdens drie panelgesprekken over 'Vredesbewegingen, directe actie, wat levert dat op?', 'De oorlog en de media, partners in crime?' en 'België en de wereld, hoe zwaar wegen wij?'. Het volledige programma volgt.

Beelden en installaties

In de Brugzaal vindt u een ononderbroken stroom van reflecties over kleine en grote oorlogen, terrorisme, het Midden-Oosten en de oorlog. Video's en documentaires van onder anderen Eddo Stern, Elke Boon, Hänzel & Gretzel, Jayce Salloum, Johan Grymonprez, Ken Kobland, Lieve Van Stappen, Nathalie Van Heule en Needcompany en Workspace Unlimited.

In alle hoeken en kanten van Vooruit vindt u poëtische, charmante, genante of confronterende installaties, ingrepen en beelden van Ben Benaouisse, Geert Buellens, Giannina Urmena Ottiker, Johan Dehollander, Paul Verrept, Peter Lagast...

Muziek

Muzikanten zeggen het graag met muziek. Daarom ruim baan voor korte maar krachtige optredens in concertzaal en kafee van A.R.S.E, An Pierlé, Daan Vandewalle, Descarga de Amberes, Eric Sleichim, Frank Vander linden, Goeyvaerts Consort, Jaune Toujours, Jummoo, Kommilfoo, Luc Van Acker, Pascal Deweze, Peter Vermeersch, De Portables, Red Harmony, Tom Barman, Tom Wolf, Transparant, Troissoeur en Zita Swoon. Dj-sets van Coenraed De Waele, DJ Floyd, DJ Protesta, Grazzhoppa, Mo & Benoelie & Urgent DJ's.

Theater en woord

De podiumkunsten bijten van zich af met korte en lange performances ter zake van A.C. Trompet, De Parade, De Roovers, Didi De Paris, Dito'Dito, Farazdak Chaichan, Het Toneelhuis, Jos Verbist, Marijke Pinoye, Needcompany, Stan, Toneelgroep Amsterdam, Bob Ostertag, Davis Freeman, Els Soetaert, Heine Avdal, Kapotski, Serge Van Duynhoven, Tom Plischke, Ugo Dehaes, Vereniging zonder W...

Niets krachtiger dan een goedgeplaatste 'godver', maar schrijvers, filosofen, poëten, journalisten en woordkunstenaars doen nog beter: splijtende verbale interventies en wijze woorden van Andy Fierens, Anna Luyten, Dieter Lesage, Jeroen Maris, Kamiel Vanhole, Lieven Decauter, Mia Boels, Mieke Debruyne, Nic Balthazar, Paul Schrijvers, Paul Van Grembergen, Sam Bogaerts, Stefan Hertmans, Karl van den Broeck en vele anderen.

En niet te vergeten: liveradio van Studio Brussel, een tentoonstelling van Al-Jazeera-cartoons, peace food van Kokkerellen en veel ruimte en tijd om de solidariteit uit te spreken, want: extra op woensdag 12 maart om 19.30 uur in de Balzaal: een statement over de oorlogsdreiging in Irak door Aleida Guevara, dochter van Ché. Daarna volgt een debat over de toekomst van Cuba, met Aleida Guevara, Herman Portocarrero (auteur/diplomaat), Xavier Declercq (Oxfam Solidariteit), Dirk Van Der Maelen (sp.a), Roos Peirsegaele (ABVV) en Roos De Witte (FOS).

U mag het ook zelf zeggen

U kunt vanaf nu uw persoonlijke vredesboodschappen, oorlogsbedenkingen, oproepen en slogans kwijt op vrede@vooruit.be. Uw boodschap wordt de avond zelf voorgelezen op een van de podia, wordt verwerkt in audiovisuele installaties en komt op de website van Vooruit terecht.

Alle info (dagelijks aangepast) op: www.vooruit.be/oorlogisgeenkunst De Morgen stelt sinds vorige week regelmatig zijn kolommen open voor het team van de Vooruit. De vorige bijdrage verscheen op zaterdag 1 februari. Op pagina 24 vindt u vandaag ook een affiche van 'Oorlog is geen kunst'. Die dient om op te hangen, of wat dacht u.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234