Woensdag 19/02/2020

Verkiezingen VS

"Een muur bouwen? Er is al een muur"

Een jongetje kijkt naar een nieuw stuk muur in aanbouw in de buurt van Ciudad Juarez, aan de Mexicaanse kant van de grens met de VS.Beeld REUTERS

Maakt de verwachte grote opkomst van latino’s dinsdag het verschil op verkiezingsdag? De kans is groot, zegt Janet Hernandez van hun grootste belangengroep. Clinton krijgt de voorkeur, maar vergis u niet: ook het wantrouwen tegenover de Democraten is groot.

Onder hispanics spelen de laatste peilingen en exitpolls bij vroege kiezers in het onbetwiste voordeel van Hillary Clinton. Volgens de The Washington Post/Univision News zal Clinton minstens 71 procent van de latino-gemeenschap bekoren, met name in swingstates als Florida, waar hun steun doorslaggevend kan zijn.

De Democraten scoren traditioneel goed onder de latino’s, maar rekenen nu op extra steun omdat Donald Trump veel van hun kiezers vervreemdde door racistische uitspraken en massale deportatieplannen. Trump zou slechts 23 procent van de Spaanstaligen met een migratieachtergrond achter zich krijgen. Vaak zijn dat Amerikaanse Cubanen die rechts stemmen omdat ze gevlucht zijn voor de machtsovername van Fidel Castro.

Toch is de National Council of La Raza (NCLR), al bijna 50 jaar de grootste belangen- en burgerrechtenorganisatie van de latino-gemeenschap, kritisch voor beide kandidaten en hun partijen. “We zijn opgetogen dat er in sleutelstaten een hogere opkomst te noteren valt, een bewijs dat onze Get Out to Vote-inspanningen vruchten afwerpen”, zegt Janet Hernandez, die sinds maart 2015 latino-gemeenschappen in het hele land probeert te overtuigen om morgen gebruik te maken van hun democratisch kiesrecht. “Er is één uitzondering: jonge latino’s zijn moeilijk naar de stembus te bewegen, en dat is voor een groot deel de schuld van de politieke partijen, waarvan ze nooit iets te horen krijgen.”

Janet Hernandez, Senior Civic Engagement Project Manager - ‎The National Council of La Raza.Beeld rv Maarten Rabaey

Dat kan beide partijen parten spelen, “want door de demografische trends bereiken elk jaar 1 miljoen nieuwe latino-kiezers de stemgerechtigde leeftijd van achttien.” Het wantrouwen om te stemmen komt er deels door de vrees dat registratie op kieslijsten zal leiden tot migratiecontroles en de arrestatie van familieleden zonder papieren. Want hoewel veel latino-jongeren door hun geboorterecht Amerikaans staatsburger werden, zijn oudere familieleden dat dikwijls niet. Zij leven in de schaduw.

Helikopters

Hernandez noemt een allesomvattende migratiehervorming dan ook een absolute prioriteit voor de volgende president. Van Trumps deportatieplannen gruwt ze, maar ze merkt op dat de latino-gemeenschap ook ontgoocheld is in de Democraten. “‘Er worden per dag 1.500 latino’s zonder papieren gedeporteerd, wat niemand vertelt”, zegt ze. “Onze organisatie noemde president Obama niet voor niets de ‘deporter-in-chief’. Tijdens zijn ambtstermijn zijn er meer latino’s gedeporteerd dan onder alle andere presidenten.”

Met Trumps plannen om op de grens van Mexico een muur te bouwen moet ze wrang lachen. “Een muur? Er is al een muur”, zegt ze. Ze verwijst naar het uitgestrekte grenshek, dat zwaar wordt bewaakt door de paramilitaire grenswacht.

Even wordt ze nostalgisch en vertelt ze haar persoonlijke verhaal. “Ik groeide op in het Texaanse dorpje McAllen, pal op de grens met Mexico. Mijn grootvader vertelde me dat de grens vroeger een hangbrug was waar Amerikanen en Mexicanen ongestoord heen en weer over wandelden om handel met elkaar te drijven. Toen ik kind was, waren er evenmin strenge controles. Ik werkte als jobstudent in een benzinestation en we hadden klanten uit beide landen. Als ik vandaag naar huis terugkeer, moet ik altijd wennen aan het geluid van overvliegende patrouillehelikopters en de vele immigratieagenten die overal papieren controleren.”

In deze campagne zijn zulke razzia’s alleen maar toegenomen. Hernandez: “Dit is geen normale verkiezing geweest. De sfeer is vergiftigd. Zelfs in Massachusetts zag een van onze latino-organisaties hoe mensen ze op hun socialemediaplatformen voortdurend aanvielen. Wie er ook president wordt, hij of zij zal het land weer bij elkaar moeten brengen. Vanaf 9 november zullen we klaarstaan om de volgende president te interpelleren over het beleid dat hij of zij gaat voeren. Om verkozen te worden, zullen ze met ons, latino’s, moeten samenwerken. En ze zullen een pad moeten helpen uitstippelen voor de 11 miljoen latino-immigranten die niet in orde zijn met hun papieren, maar die door hun harde werk al lange tijd bijdragen aan de Amerikaanse samenleving. Mensen met papieren zullen dan ook politiek participerende burgers worden, of de politie bijvoorbeeld kunnen helpen door misdaden aan te geven. Ze kunnen helpen om dit land beter te maken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234