Zondag 25/09/2022

Een museumplein tussen SMAK en Schone Kunsten

Eerste schepen Sas Van Rouveroij wil de komende twee à drie jaar 150 miljoen frank vrijmaken voor de afwerking van het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Om het helemaal tot zijn recht te laten komen, wil de schepen het museum verbinden met het SMAK, het internationaal congrescentrum (ICC) en het Kuipke door de creatie van een museumplein met ondergrondse parkeergarage. Al die voorstellen zijn vervat in het masterplan Citadelpark, dat momenteel nog in opmaak is.

Gent / Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

'Het masterplan Citadelpark heeft tot doel de verschillende instellingen - ICC, Kuipke, SMAK en Museum voor Schone Kunsten - beter op elkaar te laten inspelen en de zwaktes van het park weg te werken", verduidelijkt schepen Van Rouveroij. "Iedere instelling werkt nu afzonderlijk en legt een eigen accent. Het SMAK is een enorme publiekstrekker, het ICC is over vijf jaar een bruisend congrescentrum en het Kuipke is een evenementenhal voor jongerenactiviteiten en de zesdaagse. Alleen het Museum voor Schone Kunsten doet het iets minder, doordat het nog niet volledig is afgewerkt. Daar worden de komende jaren evenwel budgetten voor vrijgemaakt. Door de vier instellingen te clusteren, worden ze nog sterker. De activiteiten van de verschillende instellingen kunnen aan elkaar worden gekoppeld. Zo kunnen congresgangers ook een bezoekje brengen aan het museum of gaan jongeren van het Kuipke naar het SMAK. Om de vier instellingen beter op elkaar te laten inspelen moet het Museum voor Schone Kunsten worden geïntegreerd in het bruisende leven van de drie andere. Momenteel wordt het gescheiden van de rest door een drukke gewestweg. De integratie is mogelijk door de aanleg van een museumplein tussen het SMAK en het Museum voor Schone Kunsten."

Om een museumplein aan te kunnen leggen, moet eerst de drukke gewestweg autovrij worden gemaakt. Het verkeersleefbaarheidsplan omgeving Gent-Sint-Pieters, deel noord-oost, voorziet in die mogelijkheid. Al het verkeer wordt afgeleid naar de nabijgelegen Hofbouwlaan. De vrije ruimte tussen het SMAK en het Museum voor Schone Kunsten wordt ingevuld met kunstwerken, zodat ze de naam 'museumplein' waardig is. Het toekomstige plein wordt het hart van het gebeuren, waar alle bezoekers aankomen. "Alle ingangen van de gebouwen moeten aan het plein liggen, zodat de bezoekersstromen beter geleid worden. Momenteel zijn er verschillende toegangswegen en komen er mensen langs alle kanten van het park. Om de bezoekersstromen via het plein te laten verlopen, verhuist de ingang van het Kuipke naar de zijkant van het SMAK, aan de nog af te breken hal 6. Op die manier zijn alle gebouwen vlot bereikbaar en moeten bezoekers geen omwegen meer maken", zegt Van Rouveroij. Het masterplan voorziet eveneens in de oprichting van een ondergrondse parkeergarage. Vermoedelijk komt de parking voor ongeveer 500 auto's onder het museumplein en wordt die verbonden met de ondergrondse parking van het ICC.

Jan Hoet, conservator van het SMAK, is alvast gewonnen voor het voorstel. Hij droomde zelf al geruime tijd van een parking vlak aan zijn museum. "Een garage is nodig om het park te beschermen", verduidelijkt Van Rouveroij. "Momenteel parkeren de automobilisten overal in het park en wordt het groen bedreigd. Ook de Floraliënhal wordt gebruikt als parking, maar dat is niet ideaal. In het masterplan wordt trouwens gezorgd voor een definitieve oplossing voor het Floraliënpaleis." De Floraliënhal is momenteel een bouwvallig pand, dat vooral gebruikt wordt als parking. Voor de tentoonstelling van Panamarenko, die loopt vanaf 4 maart, gebruikt het SMAK een gedeelte van de hal. Maar dat bleek niet evident te zijn voor de brandveiligheid. Het SMAK is verplicht om voor de tijdelijke tentoonstelling voor bijna 1 miljoen frank veiligheidswerken uit te voeren, zoals noodverlichting, aanpassing van de deuren en creëren van nooduitgangen. Daarnaast moet het SMAK de hal delen met het Kuipke en het ICC, die het pand gebruiken als parking. De combinatie parking en tentoonstellingshal schept problemen voor de brandweer. Om de veiligheid te garanderen zal de brandweer tijdens een nocturne en bij een volzette parking een vooruitgeschoven post installeren in de hal.

Al die problemen maakten de stad duidelijk dat er een einde moet worden gemaakt aan de onzekerheid van de hal. Jan Hoet heeft al duidelijk zijn voorkeur geuit voor het pand als tentoonstellingsruimte. "De aanspraak van het SMAK op het Floraliënpaleis is goed verdedigbaar", meent Van Rouveroij. "Maar de hal moet voor alle instellingen beschikbaar zijn. Het gebruik van de hal moet flexibel en polyvalent zijn. Alleen auto's zijn niet meer welkom. Het masterplan Citadelpark zal uitmaken hoe de toekomst van de hal eruitziet. Maar de restauratie van het gebouw en de bestemming vormen slechts de laatste prioriteit. Eerst moet geïnvesteerd worden in het Kuipke en daarna worden het museumplein en de parking aangelegd."

Het masterplan, dat momenteel nog wordt afgewerkt, wordt pas uitgevoerd als alle instellingen akkoord gaan. Alle gebruikers van de Citadelpark-site moeten achter het voorstel staan en bereid zijn te investeren, anders gaat het plan niet door. Jan Hoet is in elk geval al te vinden voor het plan. "Het is formidabel", zegt Hoet. "De schepen ziet gelukkig in dat er iets moet gebeuren in het Citadelpark en wil er ook werk van maken. Het plein en de parking zijn schitterende ideeën. Hopelijk krijgen we nu ook een bushalte voor de deur. Ik sta alvast 150 procent achter het idee." Als alle gebruikers hun fiat geven, is het masterplan over enkele maanden rond en kunnen de werken starten. Over zes jaar moet de hele herinrichting van de site klaar zijn.

Musea

Schepen Van Rouveroij wil ook definitieve bestemming voor Floraliënpaleis als flexibele en polyvalente hal

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234