Donderdag 19/05/2022

Een museum is geen gesloten schatkamer

Na de ophefmakende studie waaruit bleek dat het inzake management slecht gesteld is met de Vlaamse musea, bestelde Vlaams minister van Cultuur Luc Martens (CVP) een nieuw onderzoek over de museumsector. Dit keer vroeg hij aan de Koning Boudewijnstichting om op zoek te gaan naar buitenlandse voorbeelden die op een geslaagde manier het publiek bij hun activiteiten betrekken én om na te gaan of de lancering van een museumkaart zinnig zou zijn. Niet echt, antwoordt de stichting op die laatste vraag.

Het museumbeleid is een van de prioriteiten van Martens geworden.Er kwam een nieuw decreet dat de kwaliteit van en de samenwerking tussen musea moet bevorderen. Op Vlaams en provinciaal niveau werden museumconsulenten aangeworven. Dit najaar moet het Vlaams Parlement zich buigen over een decreet inzake de oprichting van een reproductiefonds voor musea en, als antwoord op de slechte cijfers uit de vorige studie, komt er aan de KULAK en de UFSIA een postacademische vorming museummanagement.

Martens is een kind van zijn tijd. Voor hem is de publiekswerking van een museum zeker even belangrijk als het verzamelen, beheren en bestuderen van een collectie. Onder publiekswerking worden de educatieve activiteiten verstaan, de begeleide bezoeken, een goede vormgeving en dito presentatietechnieken, de opvang van het publiek, het contact met de buitenwereld... Binnenkort worden over het onderwerp enkele studiedagen georganiseerd en in mei 1999 worden musea die goede initiatieven hebben uitgewerkt extra in de kijker gezet.

Geïnteresseerden kunnen alvast inspiratie putten uit de lijvige studie Musea en publiekswerking, die de auteurs Ivo Adriaenssens, Joris Capenberghs en Patrick De Rynck voor de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Gemeenschap realiseerden. Capenberghs en De Rynck trokken naar zeven kleinere en grotere buitenlandse musea, en beschreven en bespraken ze uitvoerig: het Nationalmuseet in Kopenhagen, het Drents Museum in Assen, het Musée de l'Hospice Comtesse in Rijsel, het Neanderthal Museum in Mettman (Duitsland), de Krefelder Kunstmuseen (Duitsland), het Museu de la Ciència i de la Técnica de Catalunya en de Glasgow Museums.

Dat laatste is een netwerk van tien musea die samen beschikken over een grote, eengemaakte stadscollectie. Scholen, kerkgemeenschappen, studiegroepen of jeugdbewegingen kunnen een onderwerp kiezen en op basis van de stadscollectie en met medewerking van de community service Open Museum, een tentoonstelling uitwerken die dan in hun eigen buurt kan worden gepresenteerd. Daarnaast zet Open Museum zelf exposities op. De musea zijn er echte centra voor het maatschappelijke en het culturele leven geworden.

De stuurgroep die de publicatie begeleidde, benadrukt vooral deze maatschappelijke rol van de musea. Ze pleit voor de oprichting van een organisatie die zich juist zou bezighouden met het bevorderen van de publiekswerking en van de cultuurparticipatie. Opnieuw op basis van buitenlandse voorbeelden vond de stuurgroep de introductie in Vlaanderen van een museumkaart geen prioriteit. Zo'n kaart geeft vrije toegang tot musea of verleent korting, maar blijkt kwalitatief weinig invloed te hebben. De Koning Boudewijnstichting maakte van de presentatie van het boek gebruik om een aansluitend initiatief voor te stellen. Via de campagne 'Museum en samenleving' geeft ze financiële steun aan musea die op dat vlak boeiende initiatieven nemen.

(AB)

Info over het boek 'Musea en publiekswerking' (150 frank): 070/233.728. Info over de campagne 'Museum en samenleving': 02/549.02.79.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234