Vrijdag 09/06/2023

'Een model als Telenet is op termijn niet houdbaar'

Vroeg of laat krijgt kabelbedrijf Telenet concurrentie van digitale televisie via de ether. Als alles goed gaat, is in Nederland nog dit jaar een voorsmaakje te krijgen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Josse Abrahams

Als alles volgens plan verloopt, begint Digitenne vanaf oktober in Nederland met het uitzenden van digitale televisie via de ether. Een digitale televisiezender biedt meer beeldkwaliteit, er is in principe meer keuze van kanalen en vooral hij maakt interactieve tv mogelijk. Dat hoeft volgens algemeen directeur Lex Nicolaï van Digitenne allemaal niet zo moeilijk te zijn. Zo kan het weerbericht via digitale televisie veel persoonlijker worden gemaakt. Er is enerzijds het algemene weerbericht dat voor iedereen toegankelijk is, maar als je meer wilt te weten komen over de lokale voorspellingen, moet dat via een simpele aanvraag eveneens kunnen. Dat zijn de toepassingen waar Digitenne zich verder op wil richten.

De motoren achter het bedrijf zijn niet van de minste. De Nederlandse telefoonmaatschappij KPN, de Nederlandse Omroep-Zender Maatschappij Nozema en het NOB, facilitair bedrijf voor de Nederlandse omroepen, houden elk 30 procent in Digitenne aan. De resterende 10 procent is in handen van televisiezenders zoals de NOS, Holland Media Groep, SBS en Canal+.

De betrokken bedrijven investeerden tot nu toe 20 miljoen euro in Digitenne. Dat is een stuk minder dan de kostprijs van een kabelnetwerk, maar dat heeft dan ook meer digitale mogelijkheden, geeft Nicolaï toe.

Via Digitenne zullen 28 videokanalen ter beschikking zijn en zestien audiokanalen. Qua aanbod is dat niet meer dan wat het huidige kabelnetwerk te bieden heeft, maar daar is het Digitenne niet om te doen. Wel om de prijs. Bedoeling is met elk aanbod dat men de consument doet, 20 procent onder de prijs van de kabel te blijven. Ook de aansluitingskosten moeten een verkoopsargument zijn. Geen gedoe met het plaatsen van allerlei kastjes met stekkers tegen de muur, maar één settop-box met een antennetje die volgens Nicolaï niet meer dan 200 euro zal kosten. "Zo'n toestel tegen die prijs is perfect mogelijk", zegt Nicolaï. "Wij zijn nu eenmaal niet op zoek naar technologische wereldprimeurs." Daarmee doelt hij op het e-VRT-project dat in zijn ogen veel te hoog grijpt op technologisch vlak.

Een zenderpark met op verschillende plaatsen zendmasten, settop-boxen, een administratie voor de facturering en de klantendienst en Digitenne kan van start gaan. Bedoeling is 95 procent van de Nederlandse huizen te bereiken, wat dus wel een aantal bijkomende masten vergt. De golven moeten ook echt diep in de huizen doordringen, niet alleen aan het raam. De volgende maanden wordt het netwerk dan ook getest om te zien of die kwaliteit wordt geboden. "Het is belangrijker om met een goed netwerk op de markt te komen dan op tijd te zijn", zegt Nicolaï. "We willen onder meer op de ontevreden kabelklanten inspelen en op de vrijetijdsbehoefte van de consumenten. Er zijn in Nederland nog steeds 200.000 gezinnen die analoog kijken. Die vormen een interessante doelgroep voor ons." Of ook de anderen zullen kunnen verleid worden, valt nog af te wachten. Volgens een marktonderzoek zijn er veel ontevreden kabelklanten. "Maar we zullen zien, mensen moeten nog steeds willen overschakelen."

Een van de troeven wordt het inhoudelijke aanbod van de verschillende kanalen. Nicolaï windt er geen doekjes om: een sekskanaal komt er zeker via Digitenne. "We weten dat er een markt voor porno is. Dat wordt een noodzakelijke bron van inkomsten."

Digitale tv wordt in ieder geval een onvermijdelijk gegeven, ook in Vlaanderen. De VRT werkt momenteel met vallen en opstaan aan een eigen digitaal project, samen met Siemens en Belgacom. Telenet zal er vroeg of laat een concurrent in vinden. Nicolaï gelooft sowieso niet in een model als dat van Telenet. Televisie, internet en telefonie aanbieden door één bedrijf en de afhandeling van klantendienst, facturering en alles wat daarbij komt kijken in eigen huis houden, is op termijn niet houdbaar. Voorbeelden in het buitenland leren dat een dergelijke structuur erg kostelijk is. De grote vraag is wie dat zal blijven betalen. Telenet is al maanden op zoek naar geld en kreeg pas donderdag een princiepsakkoord van de banken voor een bijkomende financiering.

De toekomst voor zo'n onderneming ligt volgens Nicolaï eerder in het beheer van een kabelnetwerk waar anderen gebruik van kunnen maken. Je zou spelers kunnen aantrekken die telefonie aanbieden, anderen die internettoegang verschaffen en nog anderen die een televisieplatform willen oprichten via de kabel. De drie dingen zelf willen aanbieden, het zogenaamde triple play model, is volgens Nicolaï het toppunt van inhaligheid dat vroeg of laat slecht afloopt.

Nicolaï windt er geen doekjes om: een sekskanaal komt er zeker via Digitenne

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234