Dinsdag 20/04/2021

AchtergrondCoronamaatregelen

‘Eén minuut na middernacht? Spijtig’: dit worden de controles op oudjaarsavond

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Nadat kerst al bij al rustig verliep, staat de politie op scherp voor de jaarovergang. ‘We zullen onverbiddelijk zijn’, zegt Dirk Van Nuffel van de politie in Brugge. Bij de politie van Gent klinkt een gelijkaardig geluid. Het strijdplan: géén waarschuwing, maar onmiddellijk een boete van 250 euro. Er komen ook anonieme controles en als de buren inbreuken tippen, zal er een ploeg ter plaatse gaan. Dit mogen we allemaal verwachten morgenavond.

“Het beste kerstcadeau dat we onszelf konden geven.” Zo blikte Marc Van Ranst terug op het feit dat de politie na kerst duidelijk maakte dat velen zich solidair hadden getoond. Op enkele uitzonderingen na was het letterlijk bijna een stille nacht in plaats van een nacht vol illegale lockdownparty's. De viroloog sprak zelfs van een mogelijk keerpunt. “Van ons positief gedrag met kerst plukken we de komende weken de vruchten. Als we oudejaarsavond nog goed doorkomen, kondigt 2021 zich hoopvol aan", zei Van Ranst.

Alleen: op oudejaar wordt traditioneel nog veel meer écht gefeest. En dat hebben ze bij de politie ook begrepen. “We moeten daar niet flauw over doen”, zegt Dirk Van Nuffel, korpschef in Brugge. “Kerst is nog veel meer een klassiek familiefeest. Oudejaarsavond staat eerder voor uitgaan, feesten, fuiven. Maar voor één keertje kan dit niet. Wij zullen daarop toezien en héél kort op de bal spelen.”

Anonieme controles

Net als in de meeste andere politiezones zagen ze tijdens de eerste lockdown in Brugge nog af en toe iets door de vingers. "Maar de tijd van waarschuwingen geven is voorbij. Dat kunnen we gewoon niet meer maken", zegt Van Nuffel. "De cijfers dalen nu eindelijk lichtjes. Het zou jammer zijn als al die inspanningen worden tenietgedaan door mensen die zich niet aan de regels houden."

Van Nuffel waarschuwt daarom iedereen die overweegt om op oudejaar met vijf rond elkaars nek te hangen of na middernacht - of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest na 22 uur - nog op straat een fles bubbels te kraken. “Eén minuut na middernacht? Spijtig, maar da's te laat. We zullen onverbiddelijk zijn. Elke overtreding wordt een proces-verbaal én een minnelijke schikking van 250 euro. Of meer natuurlijk, als het om échte lockdownfeesten gaat.”

Zijn politiediensten zullen bewust patrouilleren op het naleven van de coronamaatregelen tijdens de overgang van oud naar nieuw. “In Brugge hebben we ons aantal ploegen opmerkelijk verhoogd”, zegt hij. Cijfers noemt de korpschef niet. “Maar de inzet dit jaar benadert het aantal politiemensen dat anders werkt op een normale jaarovergang. Terwijl we door corona dit jaar natuurlijk geen manschappen moeten sturen naar anders jaarlijks terugkerende evenementen.” Volgens Van Nuffel zal hij dit jaar zowel politiemensen in uniform als in burger de baan opsturen. “Dat is geen geheim: er zullen ook anonieme controles zijn.”

Een heksenjacht wil de korpschef het niet noemen. “We gaan niet zelf op zoek naar burgers die met één of twee mensen te veel rond de feesttafel zitten. We gaan ook geen auto's tellen op de oprit. Maar als de buren ons inbreuken tippen, zal er wel een ploeg ter plaatse gaan.” Of er dan geen énkele uitzondering wordt gemaakt? “In principe niet, maar het is natuurlijk altijd aan de politiemensen op het terrein om de situatie in te schatten. Iemand die om tien minuten na middernacht tegengehouden wordt in zijn auto onderweg naar huis, dat is natuurlijk nog iets anders dan twaalf mensen die op datzelfde moment op straat staan te dansen met een fles alcohol aan hun lippen. Dat laatste kan gewoon niet. Het eerste mag in principe ook niet, maar er kan misschien een reden zijn waarom die persoon niet tien minuten eerder thuis geraakte. De agenten zullen moeten uitmaken of ze met dat excuus rekening houden of niet.”

Vuurwerkshow

Tijdens de eindejaarsperiode geldt voor ons land ook een vuurwerkverbod. Vuurpijlen afsteken mag niet. “Wie in zijn eentje betrapt wordt op het afschieten van vuurwerk, krijgt 250 euro boete. Staat er minstens één iemand anders op te kijken, dan organiseer je in mijn ogen een vuurwerkshow. Dat kost 750 euro”, zegt Van Nuffel.

Hij sprak ook met collega-korpschefs van andere politiezones. “We zullen het allemaal een beetje hetzelfde aanpakken”, zegt Van Nuffel. “En ja, wij weten dat het oudejaarsavond is. Maar we weten ook dat het virus tot veel in staat is. Wat het zeker niet kan: uitmaken of het oudejaarsavond is en daarom plots niet meer besmettelijk zijn. In het belang van ieders gezondheid moet de politie dus wél onverbiddelijk zijn.”

Ook in Gent strenge controles

Ook in Gent gaan ze met oudejaar streng controleren. “Het wordt geen heksenjacht, maar als er meldingen zijn van feestjes, dan gaan wij natuurlijk wel boetes uitdelen”, zegt hoofdinspecteur Liesbet De Pauw. “Zien we mensen in een feestzaal, is er geluidsoverlast, zien we een grote lichtinstallatie, staan er echt een heleboel auto’s geparkeerd,... Dat zijn duidelijke signalen voor onze patrouilles om in te grijpen.”

Ook op de avondklok zullen de Gentse agenten toezien. “Je moet maar om half twaalf naar huis vertrekken om op tijd thuis te zijn”, zegt de hoofdinspecteur. “Wij gaan niet in de stad zitten zoeken naar mensen, maar als wij tijdens een patrouille na middernacht nog mensen zien, dan kunnen die een boete krijgen. Natuurlijk gaan we eerst in gesprek. Laat ons duidelijk zijn: als je tegen de regels ingaat, kan je je aan een boete verwachten”, aldus nog hoofdinspecteur De Pauw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234