Zaterdag 11/07/2020

Een minister zonder steun

De Vlaamse commerciële mediabedrijven zijn het beleid van minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) beu. De commerciële tv-zenders weigeren nog met haar samen te werken in verschillende dossiers zolang het onduidelijk is wat de VRT allemaal 'mag doen'. Ook bij de regionale zenders en Telenet regeert het wantrouwen tegenover Lieten. 'Zij is geen minister van Media, ze is de minister van de VRT.' Door Jan Debackere

De Vlaamse commerciële omroepen, verenigd in de Private Omroep Federatie (POF), trekken zich terug uit het overleg over het nog op te richten Media Innovatie Centrum (MIC) en het Vlaams Instituut voor Archivering (VIA). Op die manier willen ze duidelijk maken dat het zo niet verder kan met het beleid van minister van Media Ingrid Lieten (sp.a).

Hoewel aan het VIA en MIC miljoenen euro's subsidies verbonden zijn, heeft de POF er genoeg van. "Je kunt ons niet aan de ene kant een wortel voorhouden, maar tegelijkertijd een commercieel beleid toelaten bij de VRT", zegt Ernest Bujok, voorzitter van de POF en directeur audiovisuele media bij Concentra (Acht).

Bujok verwijst daarmee naar de beheersovereenkomst die de Vlaamse regering en de VRT in juli sloten. Volgens de POF is die veel te gul voor de VRT en heeft Lieten op geen enkele manier rekening gehouden met hun verzuchtingen. De beheersovereenkomst laat de VRT onder meer toe een derde kanaal op te richten..

"Wij willen een gesprek met Lieten over wat de VRT kan en mag doen", is Bujok boos. "De beheersovereenkomst laat op vele vlakken te veel ruimte voor interpretatie. Kijk bijvoorbeeld maar naar het derde net, of naar de regels over product placement. In het verleden hebben we al te vaak gezien hoe de VRT met die vrijheid omgaat. Daarom willen we van Lieten weten hoe de beheersovereenkomst concreet ingevuld is en hoe we alles moeten interpreteren. Zolang we daar geen goed antwoord op krijgen, weigeren we nog te praten over VIA en MIC."

Daarnaast ergeren de omroepen zich ook aan het volgens hen betuttelende beleid. Nadat Lieten eerder al bij de VRT streefcijfers op het vlak van diversiteit had doorgedrukt, wil ze dat nu ook doen bij de commerciële omroepen, luidt de kritiek. "Doe dít niet. Doe dát wel. Het is bijna staatsinterventie, net alsof we allemaal publieke omroepen zijn. Dat is het oude socialistische paternalisme in een modern jasje gestopt."

Ergernis alom

De boycot van de commerciële omroepen is het hoogtepunt van een ongenoegen dat al langer sluimert. De trage start die de minister van Media nam, werd in het begin nog goedgepraat met de boodschap dat ze haar dossiers nog onder de knie moest krijgen. Maar na meer dan twee jaar is de ergernis toegenomen. Zowat iedereen ging ervan uit dat de VRT het de komende jaren met minder zou moeten doen, maar het draaide anders uit. Lieten slaagde erin - tegen de verwachtingen in - om een voor de VRT mooie beheersovereenkomst te sluiten. Maar dat keert nu als een boemerang terug in haar gezicht: ze verspeelde er het laatste restje krediet mee bij de commerciële en regionale omroepen en bij Telenet. "Lieten profileert zich als de minister van de VRT", verwoordt Bujok het algemene gevoel. "Ze vereenzelvigt zich met de openbare omroep. Als minister is dat een ongezonde situatie."

Het Stevaert-spook

De regionale omroepen trokken begin oktober in deze krant aan de alarmbel, omdat bij enkele van hen het water aan de lippen staat. Met een beschuldigende vinger wijzen ze richting Telenet, dat zijn vergoeding drastisch wil verlagen, maar ook richting Lieten. Zo stuit het de omroepen tegen de borst dat zij een voorstel verwerpt dat Telenet, Belgacom en de omroepen steunen. Volgens dat voorstel zouden de tv-kijkers een klein extra bedrag betalen op hun tv-factuur - jaarlijks in totaal zo'n anderhalve euro -, wat de regionale omroepen wat ademruimte zou geven. Lieten weigerde. "Het gratis-spook van Steve Stevaert waart nog door haar kabinet", luidt het bij de regionale omroepen.

Een ander probleem dat de mediasector verlamt, zijn de conflicten tussen Telenet en Lieten. Telenet verwijt de minister vooral dat ze steeds op hen rekent om met geld over de brug te komen. De VRT wil gratisuitgesteld kijken? De regionale omroepen zitten in nood? De Vlaamse fictie heeft steun nodig? Telenet heeft geld genoeg en zal wel betalen, is de indruk die bij het Mechelse kabelbedrijf leeft.

Binnen de Vlaamse meerderheid beseft men dat Lieten een probleem heeft, al blijft men haar steunen. "Ik blijf de beheersovereenkomst een goed document vinden", zegt Carl Decaluwé (CD&V), er meteen aan toevoegend dat Lieten wel werk moet maken van haar relaties met de mediabedrijven. "Ze wakkert nu de tegenstellingen tussen de partijen meer aan dan dat ze voor consensus zorgt." Bij N-VA luidt het dat Lieten meer op haar strepen moet staan. "Ik heb geen enkel probleem met haar", verduidelijk Wilfried Vandaele (N-VA). "Maar ze houdt zich in het parlement te vaak aan de antwoorden van de VRT. Als minister moet ze meer haar eigen mening geven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234