Zaterdag 16/01/2021

Een mijlpaal met weinig glans

Elektriciteitsmarkt dit weekend vrij

Morgen is een historische dag, alleen weet niemand het. Op 20 februari 2000 is de liberalisering van de Belgische elektriciteitsmark, althans voor grote gebruikers, een feit.

Brussel

Josse Abrahams

Morgen is het weekend en dan ben ik twee dagen vrij. En dat is het dan," zei Christine Vanderveeren, directievoorzitter van het Creg, het controlecomité van de geliberaliseerde eleltriciteitssector, gisteren. Zondag 20 februari blijft een symbolische datum, maar veel zal er niet te merken zijn van de vrije elektriciteitsmarkt. Op één ding na: vanaf vandaag zou er toegang moeten zijn tot de website www.CPTE.be met daarop de tarieven die de netwerkbeheerder aanrekent aan elektriciteitsproducenten die in België op de markt willen komen. De netwerkbeheerder CPTE is een dochter van Electrabel en is eigenaar van het hoogspanningsnet waarover grote producenten en klanten elektriciteit geleverd krijgen. Volgens de Europese liberaliseringsregels moet die netwerkbeheerder onafhankelijk optreden en volgens gecontroleerde tarieven werken. Dat laatste is een probleem aangezien die tarieven voor het gebruik van het hoogspanningsnet nog niet vastliggen. Dat heeft dan weer alles te maken met het erg laat operationeel worden van de Creg. Die is pas sinds begin deze maand bedrijvig en nog te weinig warm gereden om nu al efficiënt te kunnen optreden. Onder leiding van Vanderveeren werken er momenteel acht mensen bij de Creg. Daar moeten nog een aantal juristen, economen en ingenieurs bij komen. Hoeveel, dat wilde Vanderveeren gisteren niet zeggen, maar het personeelsblad Vacature publiceert vandaag een aantal open vacatures.

Dat de Creg zo laat werd geïnstalleerd, waardoor de tarieven nog niet vastliggen, heeft volgens Vanderveeren te maken met de vorige en de huidige regering. De vorige regering slaagde er net niet in het directiecomité van de Creg te benoemen en blijkbaar was de Creg ook voor de nieuwe regering geen prioriteit. Het controlecomité had dus niet de tijd om de tarieven voor transmissie van elektriciteit vast te leggen. Bovendien zal dat nog enkele maanden duren. De Creg zal advies moeten uitbrengen over de keuze van de netwerkbeheerder. Aangezien er maar één kandidaat is wordt dat zeker CPTE. De procedure moet echter nageleefd worden en de Creg moet een dossier aanleggen over de kandidatuur. Het dossier van CPTE dat bij het controlecomité binnenkwam is volgens Vanderveeren niet volledig. Er werd bijkomende informatie gevraagd. Daarna moet het advies naar de regering die dan het netwerkbeheer definitief toewijst. En pas dan kan de Creg zich bezighouden met de definitieve tariefstructuur. Daarvoor moet het zich ondermeer baseren op de Europese situatie en op een aantal concrete elementen uit het dossier dat CPTE bij de regering indient. In afwachting heeft staatssecretaris voor Energie Olivier Deleuze (Agalev) aan CPTE gevraagd om de huidige tarieven voor het gebruik van het hoogspanningsnet tenminste publiek te maken. Dat zal dus vanaf vandaag via de website gebeuren. Maar volgens Vanderveeren zijn die tarieven helemaal niet richtinggevend voor de uiteindelijke prijzen die de Creg moet opleggen. Deleuze verwacht daarover weinig problemen met Europa. Sinds vorig jaar februari is 33 procent van de markt - de afnemers boven de 100 gigawatt/uur, geliberaliseerd. Voor Europa moet de markt overigens voor slechts 28 procent vrij zijn tegen 2003.

Problemen zullen er misschien wel komen met de concurrenten van Electrabel of met grote bedrijven die de Belgische markt op willen gaan. Zij zouden bezwaren kunnen hebben tegen de tijdelijke tarieven. En die zijn namelijk bepalend voor de prijs waarmee zij de markt van grote afnemers betreden. Klachten komen eveneens bij de Creg terecht.

Deleuze beraadt zich momenteel met andere kabinetten over verdere liberalisering van de markt, ondermeer op basis van het rapport van de werkgroep-De Keuleneer. Over enkele weken zou naar verluidt al een voorstel ter tafel kunnen liggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234