Zaterdag 15/08/2020

Een McDo voor rijke mensen

Eten zonder vuurwerk in een tuin van Eden

Een magische plek, zo staat het in de Michelingids. Les Andéols, in de Provence, is een van de auberges van sterrenchef Alain Ducasse. De weg ernaartoe lijkt te leiden naar het einde van de wereld. Bos, wijngaarden, weinig bebouwing. Op de parking staan dure en zware auto's en ook enkele golfkarretjes, bestemd om de gasten naar hun bedstee te brengen. Want op het domein liggen huizen verspreid met namen als Maison des Amoureux en Maison de Toujours. Waar Acceuil staat, springt een afgeborstelde jongeman in donker pak tevoorschijn, die onze reservatie checkt. Dan mogen we langs een helling afdalen naar het heiligdom, het restaurant.

Je moet al een verwend nest à la Paris Hilton zijn om niet in oh's en ah's uit te barsten. Langs een aflopend zwembad staan grote, vierkante bedden, door een poort aan het einde schijnt de ondergaande zon. Rondom is er niets dan weidse natuur. Bij wijze van parasols zijn er vierkante zeilen gespannen boven zwarte tafels. Het geheel doet meer denken aan een chic resort in Thailand dan aan een Provençaals restaurant. Het jonge gestroomlijnde personeel is gekleed in zwarte hemden en lange schorten met een lage, lederen riem. De maître d'hôtel, in grijs pak en openstaand roze hemd, brengt de menukaarten en stelt een aperitief voor. Het worden twee coupes champagne van het huis en één fles (Corsicaans) spuitwater voor onze bob. Dat valt niet in goede aarde bij de kelner, die toch even aandringt. Echt, mevrouw, geen jus de fruits? Bij het aperitief wordt een schaal gebracht met dunne grissini, melbatoast, hummus en tapenade. Het wordt ons aangereikt alsof het puur goud is, door een beeld van een kelner die een goede kans zou maken als Mister France.

De formule is duidelijk: voor een menu van 39, 49 of 59 euro, naargelang het aantal gangen, kies je uit vier voorgerechten, vier vis- en vier vleesgerechten, plus kaas en/of nagerecht. Stom dat er dan toch nog supplementen in zitten. Al van de kaart is af te lezen dat dit een eenvoudige keuken is. Om te beginnen is er risotto met tomaat, tomatensla, wortelsoep met sinaasappel of een tarte fine met Spaanse ham, appel en manchego-kaas (+ 4 euro). Bij de visgerechten is er risotto met calamares, gebraden kabeljauwrug of tonijnsteak, bij het vlees lam, steak, kalfsschenkel of hoevekip (met truffel, + 6 euro). Op de wijnkaart staan de plaatselijke cru's terecht centraal, je kunt ze ook per glas of karaf bestellen. Voor zo'n chique zaak is dat een goed punt. Omdat mijn vriend ongeveer alle wijnen uit de streek al thuis heeft gedronken, zoeken we naar iets onbekends. Zo belanden we bij een aangename Villa Minna 2002, een recente Provencewijn uit de buurt van Aix (50 euro).

Het eten komt snel. Mijn vriendin is verrukt over de koude wortelsoep met sinaasappel en een dot geitenkaas. De tarte fine met ham en appeltjes is een (koude) tweedekker, twee dunne wafeltjes waartussen partjes gekaramelliseerde appel, minuscule blokjes kaas en rauwe, zure appel en krullen rauwe ham, plus een staafje kweeperengelei. Een mooie combinatie, maar je moet de constructie afbreken om te kunnen eten, waardoor de smaken niet met elkaar versmelten. Na een "cela vous a plu?" van Mister France volgt snel het hoofdgerecht. De avond is gevallen en de kleine lichtjes op tafel geven onvoldoende licht, waardoor we er een beetje het raden naar hebben wat we voor onze neus hebben. Ik herken mijn kalfsjarret aan de spinazie die ernaast ligt, aan de overkant is er een stukje lamsvlees en links een kippenborst met gebakken polenta en een onduidelijke smurrie met paddenstoelensmaak. Het zijn bescheiden porties, eenvoudige gerechten, maar op de kwaliteit valt niets aan te merken. Echter geen culinair vuurwerk, dit is een McDo voor rijke mensen. Ik, die geen dessertenfanaat ben, vind mijn nagerecht hier het beste: een interpretatie van pina colada, met kokosroom, ananas en sorbet met rum. Al drinken we geen koffie, toch krijgen we een schaaltje zoetigheden "préparé par notre sympathique chef patissier".

De toiletten, hoor ik nog te zeggen, zijn even spectaculair als het terras, de rekening is uiteindelijk toch hoger dan de goedkope menuformule zou doen vermoeden. Maar dat komt natuurlijk door de drank (en de supplementen) en dat hebben we zelf uit vrije wil zo gekozen.

Domaine des Andéols

Les Andéols, 84490 St.-Saturnin les Apt. Tel. 0033-4/90.75.50.63.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234