Vrijdag 03/02/2023

Een mama is een mama is een mama

Een grote ezel is geen exuberant prentenboek zoals Mijn mama, maar schetst teder het proces van liefde en loslaten

Gerda Dendooven

Mijn mama

Querido, 458 frank

Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen

Een grote ezel

Leopold, 28 p., 570 frank

Een bosje waterkers in een bloempot, duizend suikerzoete kussen en een liedje of twee: moederdag is weer mooi geweest. Net te laat voor de feestelijkheden ligt vanaf deze week het nieuwste prentenboek van Gerda Dendooven in de winkel: Mijn mama. Een boek met veel knipogen, niet het minst naar het ondertussen beroemd geworden vaderboek van Toon Tellegen. Al van bij de bakstenen muur op de kaft is het duidelijk: Tellegens vader mag dan de slimste, sterkste, mooiste, liefste en grootste man van de wereld zijn, de mama van Gerda Dendooven is zeker de grappigste en gezelligste. Al roepen haar twee spoken nog zo hard "Boe!", bang is mama nooit. "Komen jullie eten", vraagt ze doodgewoon. Ze kijkt niet op van rondrazende auto's en waterpistolen, maar gilt de koeken op de grond als ze onder tafel vlucht voor haar kleine kinderbeest. GRR en WRAAH en KRR. Ze "lust ook wel een zwijntje met billetjes zo zacht". Mama is graag buiten, en torst als het moet het hele gezin, dat lui en loom te hangen ligt. Zij klust en kliedert en feest en leest. Kortom, een echte mama. Ze is de allerbeste, al is ze niet zo knap als andere mama's. Geen kind dat echter ruilen wil, want: "Mijn mama is groot en zacht en warm, het allerzachtste is waar haar hart zit, daar leg ik steeds mijn hoofd als ik pijn heb of verdriet, als in het donker monsters loeren schuil ik daar de hele nacht."

Gerda Dendooven is een van de te koesteren veelzijdige talenten in de kindercultuur. Enkele maanden geleden stond ze nog samen met Bart Moeyaert uitbundig op het podium te schitteren als kat in 'Bremen is niet ver' van HETPALEIS. Haar tekenkunst is al langer geroemd: een ietwat grove, hoekige stijl met grote vlakken en grappige details. Haar mama is een doorsnee, beetje dikkige moeder die niet zo nauw kijkt maar het op een vrolijke manier allemaal wel onder controle heeft. Een mama zoals we allemaal een beetje zijn, niet in te ruilen voor een ander.

Een al even prachtig prentenboek over de moeder-kindrelatie is Een grote ezel van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen. Het is geen exuberant boek zoals Mijn mama, maar schetst teder het proces van liefde en loslaten. Kleine Ezel voelt zich groot en wil alles zelf doen: op de po zitten, kleertjes aan en hapje eten. Hij heeft in zijn eentje een tekening voor Feestvarken gemaakt en maakt zich klaar om die te gaan brengen. Mama Ezel mag niet mee. Het grote avontuur leert hem dat de dingen thuis toch veel vertrouwder zijn: "De wereld is groot en zijn pootjes zijn klein. Hij zou graag willen uitrusten, even maar, lekker in zijn wagentje, terwijl mama Ezel hem trekt. Maar mama Ezel is er niet..." Hij wordt onderweg op de schoot genomen, in een badje gestopt en op de wc gezet door allerlei andere dieren, maar wat ze doen is te koud, te hard, te raar. Na zijn bezoek aan Feestvarken gaat hij weer naar huis. Maar zijn huis lijkt opeens heel ver weg. Gelukkig vindt hij onderweg om te slapen een plekje dat zacht en warm is en dat verdacht zo lekker ruikt als bij mama thuis... Als je de tekeningen goed bekijkt, zie je dat mama ook nooit ver weg was.

Het sublieme talent van verhalenverteller Rindert Kromhout levert, samen met de eigenzinnige tekenstijl van Annemarie van Haeringen, een zachtmoedig en warm maar ook verrassend prentenboek op.

Kathy Lindekens

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234