Woensdag 05/10/2022

Een magische tiendaagse

Als er één ding is dat de Gentse Feesten typeert, dan wel dat ze bedoeld zijn voor jong en oud, blank en zwart, Vlaming en Waal, Turk en Marokkaan, ho, li en bi, Limburger en, ja, zelfs Antwerpenaar. Niemand die echter beter het geheim achter de magie kan omschrijven dan de Gentenaar zelve, geboren, getogen of aangespoeld. De Morgen zocht en vond acht echte, die tot volgende week maandag voor de ontelbaarste keer op een van de vele podia het beste van zichzelf zullen geven.

Door Brecht Decaestecker

De Gentse Feesten, dat zijn de diepste emoties van Het Leven

> Gorki + Het Bal van Devos, woensdag 18 juli, vanaf 20 uur, Boomtown

"Sinds de kleuterklas ga ik al naar de Gentse Feesten, waar ik Bij Sint-Jacobs de hippies zag. Van toen af was het mijn droom om hippie te worden. In 1990 ben ik erin geslaagd om voor het eerst op te treden op Het Heilige Podium van Sint-Jacobs. Dat was een soort arrivé. Mijn kinderdroom was realiteit geworden. Je kunt dan wel zeggen: 'Je hebt nooit in Carnegie Hall in New York gespeeld.' Maar ik stond toch maar mooi op dat gezellige pleintje, tussen al die hippies. Ik ga altijd met een soort weemoed naar de Gentse Feesten. Je tuimelt er van de grootste vreugde in het diepste verdriet. Het is een onderdompeling in de diepste emoties van Het Leven."

Ideale Gentse Feestenavond: "Vertrekken om vijf uur 's middags, om naar de mooie tangodanseressen in het Baudelopark te kijken en afzakken naar Sint-Jacobs. Later in de nacht durf ik nog naar de Vlasmarkt te gaan, maar ik moet thuis zijn voor de zon opkomt, anders wordt het te melancholisch en word je geconfronteerd met je diepste zelve."

Speciale herinnering: "Ferre Grignard, toen hij nog leefde en ik een jaar of veertien was. Het was zowat mijn eerste optreden. Op Sint-Jacobs stond toen nog geen podium, veeleer een soort bierbak waar muzikanten op sprongen."

Crowdsurfen in een veel te klein café

> Donderdag 19 juli, 22.30 uur, Capitole, maandag 23 juli, 24 uur, Charlatan

Bart Vanneste (alter ego): "Ik kan mij niet voorstellen dat ik níét optreed op de Gentse Feesten. Werd ik vroeger op geen enkel podium gevraagd, dan regelde ik zelf wel iets.

"Toen Gunter (Lamoot) en ik het niet echt zagen zitten om op te treden, knutselden we tijdens de Gentse Feesten toch altijd wel iets leuks in elkaar.

"Zo hebben die ervoor gezorgd dat we aan het werk bleven. Toen ik immens ontgoocheld was in de programmering van de Feesten heb ik nog samen met Tom Kestens (Lalalover) de Bijbelse feesten in elkaar gestoken. Boven café Stax kwam toen iedereen optreden die nu iets betekent, zoals Soulwax als Danny Mommens."Ideale Gentse Feestenavond: "Een aperitief in café Pink Flamingo's, mosselen eten, koffie drinken in het Baudelopark en dan wat optredens meepikken, het liefst in kleine cafee- tjes. Eindigen op de Vlasmarkt rond 8 uur 's morgens, want dan is wat mij betreft het beste gepasseerd. In het weekend blijf ik er liever weg, want dan staat er te veel volk."

Speciale herinnering: "Tijdens een geweldige jamsessie in wijlen de Stax ben ik mee gaan zingen. Ik was niet alleen strontzat maar ook volledig in trance. Het is een minicafé, maar ik ben er toch in geslaagd om te crowdsurfen. Dat zal ik nooit meer vergeten, voor zover ik het nog weet. (lacht)"

Draaien met het uitzicht van een postkaart

> Donderdag 19 juli, 23 uur, Charlatan + Vlasmarkt > Vrijdag 20 juli, 24 uur, Polé Polé

> Maandag 23 juli, 24 uur, 10 Days Off

David Fouquaert alias Benoelie: "Ik herinner me dat ik vijftien jaar geleden over de Vlasmarkt liep en ervan droomde om daar ooit te mogen draaien. Ondertussen zijn we al meer dan vijf jaar een vaste waarde op de Vlasmarkt. We hebben nog de legendarische caravan meegemaakt, waar veel te veel volk binnenkwam en het uit de hand begon te lopen. De Vlasmarkt is één groot openluchtcafé, waar het volk nooit zal weglopen, zelfs al giet het pijpenstelen. We draaien er nog extremer dan we normaal doen, van Iggy Pop naar David Bowie. En Polé Polé, dat is het mooiste podium van Gent. Precies een postkaart."

Ideale Gentse Feestenavond: "Mossels eten, een optreden van Kamagurka bekijken, tegen middernacht naar een optreden op Sint-Jacobs voor de sfeer, maakt niet uit wie er speelt, en vervolgens afzakken naar de Vlasmarkt, om te eindigen met een paar traditionele Irish coffees."

Speciale herinnering: "De eerste edities van Ten Days Off in de Red Tape Building en vooral de legendarische feesten in de oude Renaultgarage (nu Ghent River Hotel, BDC), waar we samen met Jan Van Biesen draaiden."

Een reünie zonder te moeten afspreken

> Dinsdag 17 juli, 23 uur, Vlasmarkt (dj-set)

> Maandag 23 juli, 22.30 uur, Boomtown

Sioen (frontman): "De Gentse Feesten is een reünie zonder te moeten afspreken. Ik moet maar door de straten slenteren en ik kom iedereen tegen: mensen uit de kleuterklas, middelbare school, van op sportkampen... Optreden tijdens de Gentse Feesten is een thuismatch, met alle voor- en nadelen. Met nadelen bedoel ik de spanning. Vrienden en familie komen kijken en die zijn zeer kritisch. Op Boomtown is het publiek iets meer dat van Studio Brussel, maar het meest typische aan de Gentse Feesten is dat het een festival voor iedereen is, van de jazzfans die naar Blue Note gaan tot diegenen die zich op de Vlasmarkt bezuipen, zoals ik (lacht)."

Ideale Gentse Feestenavond: "Wat straattheater meepikken in de vooravond, lekker gaan eten, chillen in het Baudelopark en afzakken naar de Vlasmarkt. Het beste is niet te veel plannen en vooral laten gebeuren wat gebeurt."

Speciale herinnering: "Toen ik zestien was, werkte ik tot vier uur 's nacht in café De Lotus. Vervolgens ging ik naar de Vlasmarkt. Daar ben ik ooit geïnterviewd door de regionale zender AVS om negen uur 's morgens. Ivago was de vuilnis aan het ophalen en ik stond met mijn zatte kloten met een Carlsberg in de hand een hond te drinken te geven. (lacht)"

Eerst de champagnebar, daarna zien we wel

> Donderdag 19 juli, 23 uur, Sint-Jacobs

Ostyn: "We zouden graag elk jaar optreden, afwisselend tussen Sint-Jacobs en Boomtown op de Oude Beestenmarkt. Dat laatste heeft meer een festivalgevoel, met veel jong volk, waar vol ook vol betekent. Sint-Jacobs is anders, gezelliger, volkser. Het is het kloppende hart van de Gentse Feesten, het podium voor iedereen. We zijn een playlist aan het samenstellen waarbij we op zoek gaan naar de essentie van Absynthe Minded. Het accent moet op feesten liggen. Aan Sint-Jacobs willen de mensen dansen, swingen, plezier maken. Bovendien hebben we dit jaar nauwelijks in Gent gespeeld. Voor onze vrienden moet het iets speciaals worden."

Ideale Gentse Feestenavond: "Beginnen bij champagnebar Parels, daarna even uitblazen in het Baudelopark en vervolgens richting Vlasmarkt afzakken. Vanaf dan zien we wel wat er gebeurt. (lacht)"

Speciale herinnering: "Ons eerste optreden Bij Sint-Jacobs, drie jaar geleden. Het was nog voor onze hitsingle 'My Heroics' en we hadden nooit eerder voor zoveel volk gespeeld."

Twee zatte rocksterren die mijn broek aftrekken

> Vrijdag 20 juli, 20 uur, Capitole

Lamoot: "Ik moet dit jaar maar één keer optreden op de Gentse Feesten en ik voel me daar wat ambetant bij. Het is weliswaar in een zaal waar 1.500 man binnen kan, maar toch vind ik het spijtig dat ik niets meer om handen heb. Gelukkig doe ik nog iets de laatste nacht in café de Charlatan. In een zatte bui heb ik tegen de eigenaars gezegd: 'Ik ga een reuze braadworst opeten op het podium.' Ik heb hen ook gezegd dat ze het zo op de affiche moesten zetten: 'Gunter Lamoot eet reuzebraadworst op.' Dat is de meer artistieke kant in mij die boven komt. (lacht) Ik woon al twaalf jaar in Gent en in bepaalde periodes ben ik serieus veel uitgegaan. In de tijd van de legendarische Stax was dat café bij wijze van spreken mijn salon. Nu is dat veel verminderd, maar tijdens de Gentse Feesten durf ik op de Vlasmarkt die schade wel eens in te halen. Dan kan het best gebeuren dat vroeg laat wordt en omgekeerd."

Ideale Gentse Feestenavond: "Ik kijk elke avond stipt om 18.30 uur naar het Gentse Feestennieuws op de regionale zender AVS. Het is nieuws gemaakt van de hond zijn kloten en voor 60 procent inwisselbaar, maar ik vind het geweldig. Daarna hang ik wat rond in de buurt van het Baudelopark, Sint-Jacobs en de Vlasmarkt. In Klein Turkije of op de Korenmarkt zul je me nooit zien, tenzij 's middags met de kindjes."

Speciale herinnering: "Het moet een jaar of vier geleden zijn. Luc De Vos kende ik al, maar Tim Vanhamel van Millionaire nog niet. Op een bepaald moment komen die tweeallebei strontzat op de Vlasmarkt mijn broek aftrekken. Het scheelde geen haar of het was hen nog gelukt ook. Ik zag dat echt niet zitten, zo tussen al dat volk. Ik kan je verzekeren: het is een vreemd gevoel als twee zatte rocksterren jouw broek staan af te trekken."

Wandelen door de stad met m'n gitaar op de rug

> Zondag 22 juli, 22.30 uur, Polé Polé

Rios: "De eerste keer deden de Feesten mij meteen denken aan een straatfestival in Puerto Rico. Of je nu op Boomtown, Sint-Jacobs of Polé Polé staat, je creëert een plaats midden in de stad waar iedereen gezellig samenkomt. Polé Polé vind ik het meest beklijvende podium, omdat je daar boven het water voor de Gras- en Korenlei staat, toch het symbolische hart van de stad. De vorige keer dat ik daar stond, passeerde plots een boot onder het podium met allemaal vrienden erop. Zéér cool! Als ik moet optreden op de Gentse Feesten moet ik diezelfde middag altijd een concertje geven in de studio's van Radio 2 Oost-Vlaanderen. Dan wandel ik door de stad met mijn gitaar op mijn rug, wat een zeer plezant gevoel geeft."

Ideale Gentse Feestenavond: "Heb ik niet. Als ik ga, probeer ik een paar bandjes te checken die je elders nooit zou zien. Ik hou van de sfeer op Boomtown en in het Baudelopark. Op de Vlasmarkt zie je me niet. Te veel volk. Of het moet zijn in het kleine zaaltje achterin de Charlatan."

Speciale herinnering: "Toen ik uit Puerto Rico in Gent ben komen wonen, ben ik meteen beginnen te werken bij een bedrijf dat meubels verhuist. Die eerste centen die ik verdiend had, was ik meteen kwijt na een paar dagen Gentse Feesten. Ik kon toen nog niet goed rekenen in Belgisch geld. (lacht)"

Feesten als in de middeleeuwen

> Maandag 16 juli, 23 uur, Vlasmarkt

> Donderdag 19 juli, 24 uur, Polé Polé

> Zondag 22 juli, 23 uur, Vlasmarkt

> Maandag 23 juli, 24 uur, Polé Polé

> Dinsdag 24 juli, 03 uur, Charlatan

TLP: "Ik moet dit jaar amper vijf keer draaien! In de tijd van de Eskimoparty's in de legendarische Renaultgarage stond ik daar tien nachten na elkaar, in mijn eigen zaaltje. Ik ben er zeker van dat ik op de avonden waarop ik niet draai gezeik aan mijn kop zal hebben. Zo van: 'Hey, TLP, waarom draai jij vanavond niet?' Op Polé Polé staan vind ik het hoogste wat je kunt bereiken. Vorig jaar kwam een vriendin uit Miami over. Die zei: 'TLP, met uw grote mond altijd!' Tot ze me bezig zag op Polé Polé. Toen zei ze: 'Amai, jij bent hier echt wel groot.' Ik heb er een paar keer echt kippenvel gekregen van de reacties van de crowd. In de stad zag die vriendin het volgende tafereel: een zatlap wordt wakker gemaakt door een flik, die een taxi voor hem belt, in plaats van hem achter slot en grendel te stoppen. Ze wist niet wat ze zag. Het zoveelste bewijs dat Gent de ultieme partystad is. Hier is men het middeleeuwse gegeven van feesten onder de kerktoren nooit vergeten. En Polé Polé is het toonbeeld van de multiculturaliteit in mijn thuisstad, waar blanken, zwarten, Marokkanen en Turken niet elk in hun eigen getto kruipen, maar samen feestvieren."

Ideale Gentse Feestenavond: "Opstaan om elf uur 's avonds, een pizza eten aan een kraam van Sbarro, een set draaien, rondhangen op de Beesten- of de Vlasmarkt of eens binnenwippen op 10 Days Off en om acht uur, als alles gedaan is, verder feesten onder de tent van de Charlatan, waar de mannen van vuilnisbedrijf Ivago een pint krijgen."

Speciale herinnering: "Eén keer draaide ik op de Vlasmarkt en om negen uur 's morgens, toen het feest allang gedaan was, zou ik naar verluidt nog een uur hebben staan speechen door mijn micro. Waarschijnlijk voor de mannen van Ivago. Ik mag dan wel de king of the city zijn, ik zou evengoed tussen die mannen kunnen werken. Zij verzetten het grootste werk. Respect!"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234