Maandag 14/06/2021

Standpunt

Een luchtbrug is een galante manier om de rug te keren naar de massamoord in Syrië

Vluchtelingen ploeteren door de modder op weg naar een tijdelijk opvangkamp in Macedonië. Beeld epa
Vluchtelingen ploeteren door de modder op weg naar een tijdelijk opvangkamp in Macedonië.Beeld epa

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Zeg van Nederlanders wat je wil, maar hun bewindslieden houden, ondanks alle euroscepsis in het land, een rationele, haast technische blik op Europa. Zoals ze altijd een zakelijk-calvinistische visie op de financiële sores in de EU hebben, zo komen ze ook nu weer, als tijdelijk EU-voorzitter, met een koel, berekend voorstel om het continent van zijn asielcrisis te verlossen. Het is wel een verregaand en radicaal voorstel geworden, als we onze zusterkrant de Volkskrant mogen geloven.

Een luchtbrug. Dat is eigenlijk wat de Nederlanders zouden willen installeren, samen met een coalitie van welwillende lidstaten. De deal zou zijn dat een groepje kernlanden samen vrijwillig 250.000 vluchtelingen zouden gaan opvangen die rechtstreeks worden ingevlogen vanuit Turkije. Voor alle anderen geldt: jammer, maar helaas. Al wie nog in Griekenland of elders arriveert, moet onverbiddelijk terug. De Belgische regering is ook gepolst, maar kijkt de kat nog even uit de boom.

Het plan moet sommigen in de regering wel als muziek in de oren klinken. Het heeft ook een paar niet te miskennen kwaliteiten. Eerst en vooral: het zakenmodel van de mensenhandel op de Europaroute wordt vernietigd. Dat is niet niks. De vlucht over de Middellandse Zee kostte vorig jaar het leven aan ruim drieduizend mensen. Elk plan dat daar een einde aan maakt, verdient het om gehoord te worden.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Bovendien biedt het plan ook een soort garantie aan de wantrouwige Europese bevolking. Ja, er zullen nog vluchtelingen toegelaten worden, maar we weten vooraf hoeveel en ook wie er komt. Dat kan de verpieterde solidariteit weer op gang brengen. Ook dat is niet niks.

Dat neemt niet weg dat er ook een paar grote tekortkomingen in het plan zitten. De gewenste 150.000 à 250.000 asielzoekers zijn goed voor ongeveer een kwart of minder van de reële instroom in Europa van vorig jaar. Wie de poorten sluit voor driekwart van de huidige vluchtelingen, beseft dat ook een grote groep vluchtelingen met recht op asiel in de kou blijft. Hoe het met die mensen verder moet, mag Joost weten. Het plan maakt de facto een einde aan de Conventie van Genève, die elke oorlogsvluchteling garantie biedt op onderdak in een veilig land. Dat is een forse morele en menselijke prijs.

Bovenal houdt ook dit plan buiten beeld dat de meerderheid van de asielzoekers wel degelijk op de vlucht is voor een reële oorlog en conflict. Het enorme zwarte hellegat genaamd Syrië zal tienduizenden havelozen blijven uitspuwen, zolang het niet geblust wordt. Een luchtbrug lost hun probleem niet op, het lost hoogstens ons probleem op. Het is een galante manier om de rug te keren naar de dagelijkse massamoord aan de buitenmuur van ons veilige fort.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234