Dinsdag 28/01/2020

Een lied als kleine pleister op een grote wonde

Een van de dodelijke slachtoffers van de aanslag op 22 maart krijgt een muzikaal eerbetoon. Haar echtgenoot neemt samen met zijn band een lied op en zamelt zo geld in voor slachtoffers en nabestaanden. 'Ik mis Fabienne elke dag.'

Bijna een jaar geleden, op 22 maart, verloor Eddy Van Calster (55) zijn vrouw Fabienne Vansteenkiste bij de aanslag op de luchthaven. Ze werd 51. Tot die fatale dag deelden de twee niet alleen hun liefde en hun leven met elkaar, maar ook hun passie voor muziek. Hij drumde, zij speelde bas en saxofoon. "Maar ze was te verlegen om in mijn band te spelen", zegt Eddy Van Calster.

Onlangs voelde Van Calster de tekst van het lied 'Stars' in hem opborrelen. Het vloeide in één keer uit hem. "In het liedje lig ik in het gras, kijk naar de sterren en zoek contact met Fabienne. Ik vraag haar waarom het is gebeurd. Het lied gaat over de mogelijkheid om op een ander niveau, in een soort gemeenschappelijk bewustzijn, contact te vinden."

Voor Eddy Van Calster en zijn coverband Doc's Reflection is het de eerste keer in een professionele studio, met een eigen nummer dan nog. Maar ze krijgen hulp uit onverwachte hoek. Simple Minds-drummer Mel Gaynor hoorde via de opnamestudio over het verhaal van Van Calster en is naar België gereisd om hem mentaal te steunen.

De meeste steun krijgt hij ongetwijfeld van zijn eigen band. De warmte die van hen uitgaat is voelbaar tijdens de opnames. Ook al gaat het tijdens repetities zelden of nooit over Fabienne of de problemen waar Eddy mee kampt.

"Ik vraag nooit aan Eddy hoe het met hem is", zegt toetsenist Harry Devleeschouwer, "want het is een zinloze vraag. De repetities zijn momenten waarop we ons even in de muziek kunnen verliezen. Het is een uitlaatklep."

Drie dagen in het ongewisse

De opname van de zangpartij is een emotioneel geladen moment. Voor de bandleden die Fabienne gekend hebben, maar uiteraard ook voor Eddy zelf. Ze waren al 31 jaar getrouwd. Ze kenden elkaar al als kind, maar de vonk sloeg pas echt over toen hij 20 was en zij 16. Het overlijden van Fabienne was een mokerslag.

"Het heeft mij in een complete chaos gestort", zegt Van Calster. "Die begon op de ochtend van 22 maart en is sindsdien nog niet gestopt."

Het startte met een sms'je van zijn zoon dat er een ontploffing was op de luchthaven. Van Calster was meteen ongerust. De familie van Fabienne schuimde de ziekenhuizen af op zoek naar een teken van leven.

Van Calster: "Er was geen enkele informatie. En als we wel informatie kregen, dan bleek die fout. Het ene moment was ze overleden, het volgende lag ze in een coma, of was ze zelfs levend en wel.

"Pas drie dagen en een nacht na de aanslag wisten we het zeker. Mijn schoonbroer heeft haar gevonden in een Leuvens ziekenhuis en mij opgebeld. Ondertussen weten we dat ze is overleden door te veel bloedverlies, op de luchthaven zelf. Ze was heel gemakkelijk identificeerbaar, want ze droeg haar badge en had haar identiteitskaart bij zich. Het had allemaal niet zo lang mogen duren."

De avond voor de aanslag had Fabienne het nog met Eddy gehad over een aanslag op de luchthaven. Het was haar grote angst. De dag erna slaat het noodlot toe. Een bom ontploft vlak bij Fabienne, één minuut voor haar shift bij Aviapartner erop zit, vlak voor twee weken verlof.

"Collega's die erbij waren, wisten onmiddellijk dat ze overleden was. Maar wij bleven drie dagen in het ongewisse. Je durft niet meer te slapen. Want je weet dat je 's anderendaags wakker wordt en niet kunt zeggen: 'Oef, het was maar een nachtmerrie.' Dan slaap je liever helemaal niet."

Het hoeft geen betoog dat Van Calster een loodzwaar jaar achter de rug heeft. Na de zoektocht naar Fabienne, begon een juridische en administratieve queeste. Om die rompslomp aan te kaarten heeft Van Calster samen met Philippe Vansteenkiste, de broer van Fabienne, V-Europe opgericht. Ze verenigen de slachtoffers van terreuraanslagen en ijveren voor een apart statuut.

"Niemand weet wat er moet gebeuren om de verzekering, successierechten of terugbetaling van protheses correct te regelen. Je moet achter zoveel documenten lopen, terwijl je daar mentaal niet toe in staat bent. Een apart statuut moet ruimte in je hoofd vrijmaken voor de zaken waar je echt mee bezig moet zijn."

Ook in de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen heeft V-Europe om zo'n statuut gesmeekt. En dat lijkt er te komen. De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor een "statuut voor nationale solidariteit". Daardoor zouden Belgische slachtoffers van terreur kunnen rekenen op levenslange hulp, zoals een vergoedingspensioen, maar ook de terugbetaling van medische kosten en psychologische bijstand.

Filosoof en mens

Omdat veel slachtoffers van 22 maart het financieel moeilijk hebben, gaat de opbrengst van het nummer 'Stars' integraal naar hen. Over een week zou het op iTunes moeten staan. Van Calster hoopt dat het lied iets teweegbrengt bij de luisteraar.

"Er zijn zoveel spanningen in de samenleving. Het is nodig dat we opnieuw mens worden, want we vervreemden van onszelf en van de zaken die er echt toe doen. Onze samenleving heeft het bijvoorbeeld moeilijk om met verlies om te gaan. Ik wil luisteraars doen inzien dat de dood onlosmakelijk met het leven verbonden is."

Van Calster heeft zich zijn hele leven verdiept in psychologie en filosofie. Het plotse overlijden van zijn echtgenote heeft dat enkel nog versterkt. Het is opvallend hoe hij daardoor afstand kan nemen en zijn eigen situatie analyseren. Zelfs de terroristen kan hij begrijpen. "Ik doorzie hen", zegt Van Calster daarover. Toch lost die analytische kijk niet alles op.

"Ik ben filosoof, maar natuurlijk blijf ik ook mens. Ik mis Fabienne. Niemand komt graag alleen thuis en wij waren zo goed samen. En dan plots, valt dat allemaal weg."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234