Dinsdag 14/07/2020
Park Spoor Noord tijdens de lockdown

ReportagePark Spoor Noord

Een lentedag in Park Spoor Noord: ‘Wandelen mag, chillen is verboden’

Park Spoor Noord tijdens de lockdownBeeld Wouter Van Vooren

Op een stralende lentedag is het net iets draaglijker om ‘in uw kot’ te blijven wanneer dat kot over een buitenruimte beschikt. Wat doet de stedeling zonder terras of tuin? Wij gingen de temperatuur opmeten in Park Spoor Noord. 

“Eigenlijk mag dit niet, hé?” Ewout (30) en Pieterjan (26) zitten met lege tupperwaredoosjes en meer dan anderhalve meter tussen hen in op het betonnen platform aan de hangar van Park Spoor Noord. Voor Ewout voelt het alsof hij op zijn eigen terras van de zonnestralen geniet. “Mijn appartement is daar”, vertelt hij terwijl hij achter zich wijst “en Park Spoor Noord is in principe mijn achtertuin. Op een mooie dag als vandaag is het dan lastig dat ik er geen gebruik van kan maken.” 

De twee jonge Antwerpenaren leggen het probleem bloot waar heel wat stedelingen deze lockdown mee worstelen. Wie een tuin of een terras heeft kan ‘in zijn kot’ blijven en tegelijk toch wat vitamine D tanken, maar voor wie geen buitenruimte heeft komen de eerste mooie lentedagen binnen als een uitgestoken tong van Moeder Natuur. “Je mag fietsen, lopen en wandelen maar chillen is verboden”, knikt Pieterjan. “Maar bon, we gaan hier ook niet lang blijven zitten. Onze huisgemaakte cheesecake is net op, meneer is een aantal dagen geleden dertig geworden”, knikt hij richting Ewout. “Ik heb tram drie wel netjes en veilig alleen in mijn kot genomen!”, voegt die er snel aan toe.

Eender welke andere zonnige zondag en de grasvelden en terrassen van Park Spoor Noord puilen uit van picknickende vriendengroepen, spelende families of luierende mensen. Het is een groene zone in een regio van Antwerpen waar heel wat hoge appartementsblokken en kleine arbeiderswoningen staan die veelal geen noemenswaardige buitenruimte hebben. Het is de gemeenschappelijke stadstuin van Antwerpen Noord, een groene long die de regio opwaardeerde en leefbaarder maakt. Schrijven dat het er tijdens de lockdown verlaten bijligt zou niet kloppen, al is het wel rustiger dan anders. Wandelaars en fietsers houden netjes afstand, kinderen trappen tegen een balletje en hier en daar liggen wat koppeltjes uitgesmeerd over het gras.

Saartje, Christophe en Jos.Beeld Wouter Van Vooren

Saartje Hendrickx (34) en Christophe Kesselaers (35) maken van het mooie weer gebruik om hun driejarig zoontje even uit te laten. “Jos wil heel graag in de zandbak spelen, dus we hebben zijn schepjes bij, maar we zijn niet zeker of het mag”, zegt Saartje. “De speeltuin is duidelijk afgezet met linten, maar de zandbak niet. Het is een beetje gokken.” 

“De regels zijn soms wat vaag”, vindt Christophe. “Blijkbaar mag je niet buiten komen ‘met een doel’. Daarstraks heeft de stadswacht mensen met dekentjes weggestuurd met die reden. We willen goede burgers zijn en we proberen de regels nauwgezet te volgen, maar er is veel onduidelijkheid. Dat van die zandbak bijvoorbeeld. En ergens durf je het ook niet te gaan vragen, omdat je bang bent het deksel op de neus te krijgen.” Hij haalt verward lachend de schouders op. “Voorlopig halen we de schepjes dus nog niet boven.” 

“Het hangt er ook van af aan wie je het vraagt”, vult Saartje aan. “Politie in uniform is doorgaans wel vriendelijk, maar blijkbaar doet er ook een coronapatrouille de ronde, die veel strikter is.” 

“We hebben hier al twee combi’s voorbij zien rijden en niemand is uitgestapt om ons iets te zeggen.” Ziggy (26) en Flore (26) hebben zich voor het gesprek even rechtop gezet. Ze hebben wel een terras aan hun woonst, maar ze hebben af en toe nood om hun benen te strekken. Soms houden ze dan wel eens halt om even horizontaal van de zon te genieten. “Terwijl we vorige week, toen we een afhaalkoffie op een bankje zaten te drinken, wél werden aangesproken.” 

Jaouad speelt buiten met zijn kinderen.Beeld Wouter Van Vooren

De politieagenten die in Park Spoor Noord patrouilleren begrijpen de verwarring. “Intern zijn de richtlijnen duidelijk, maar ik merk wel dat de media soms tegenstrijdige adviezen publiceren of dat mensen elkaar aansteken. Zeker nu het mooi weer is komen de vraagtekens, want iedereen wil natuurlijk even frisse lucht happen. En mensen zien huisgenoten met elkaar voetballen en denken dat het gewoon vrienden zijn en denken dan dat ze niets verkeerds doen wanneer ze ook met vrienden afspreken, zolang het in openlucht is. Wij zijn hier in de eerste plaats dan ook om mensen te wijzen op de regels, niet meteen om een boete uit te schrijven. Pas als ze hier straks nog altijd zitten zullen we maatregelen treffen. Plezant is dat niet, nee.” 

Voor de herhaling: je mag je buiten begeven, met je gezin, huisgenoot of maximaal één vaste vriend of vriendin, maar enkel wanneer je in beweging bent. Een boek lezen of een hapje eten op het grasveld mag niet, even een bal gooien met je kinderen is wel toegestaan. 

Gelukkig, zucht Jaouad (36), een alleenstaande vader met drie kleine kinderen van drie, zes en zeven. “Als ik niet af en toe met hen naar buiten kon zodat ze hun energie even kunnen loslaten, wist ik waarschijnlijk niet wat gedaan met mezelf.” Hij kijkt voor de zekerheid vragend naar de politie-agente, die haar duim opsteekt.  “Oef”, knipoogt hij. “Het is moeilijk, maar dit maakt het toch wat draaglijk.” 

Net voor ik de hielen wil lichten richting mijn eigen kot, komt Christophe enthousiast aangelopen. “Update! In de zandbak spelen mag! Blijkbaar.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234