Dinsdag 19/01/2021

Een kwestie van tijd wellicht

Ergens in de vroege uurtjes. De 28-jarige Barbara Stok kijkt naar de op en neer gaande kruin van een jongen die haar oraal bevredigt. Een schok gaat door haar heen. "Oh God! Waar ben ik nou beland?! Dat is toch niet euh... hoe heet ie ook weer?! Shit, ik had niet zo veel moeten drinken." Zo begint Barbaraal tot op het bot, de eerste stripuitgave van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Die wilde, na 161 jaar literatuur te hebben uitgegeven, weleens vreemdgaan.

In juli omschreef uitgever Vic van de Reijt het boek in De Morgen als "de eerste autobiografische strip van Nederlandse bodem". Inhoudelijk vond hij Stoks werk nauw aansluiten bij dat van hedendaagse auteurs als Ronald Giphart en Arnon Grunberg. Het woord 'strip' wilde hij zelfs liever niet horen. Hij heeft wat overdreven, zo blijkt nu. Want hoewel Barbaraal tot op het Bot erg leuke momenten bevat, valt de uitgave als geheel behoorlijk tegen. En wat het zeker niet is geworden, is het Nederlandstalige equivalent van Art Spiegelmans Maus, een strip die de literatuur en het stripwezen ooit dicht bij elkaar bracht. Zeker, Stok vertelt gedreven over zichzelf, maar dat doet ze niet met de openheid die een Joe Matt, Crumb, Julie Doucet of Aline Kominsky (een van haar idolen) aan de dag leggen. Misschien heeft ze gewoon weinig te vertellen? Zo haalt ze dingen aan die ze amper uitwerkt en regent het flauwe anekdotes zonder pointe.

In vergelijking met auteurs die zich bezondigen aan orgieën van seks, drugs, wanhoop en geweld, houdt Barbara Stok haar verbeelding nog redelijk in bedwang. Toch kiest ze met haar decorsetting voor een iets te gemakkelijke weg. Qua originele invalshoeken heeft ze al even weinig te bieden. Wel durft ze het aan taboezaken centraal te stellen. Zo mocht ik erg genieten van haar met bravoure uitgetekende zoektocht naar haar eerste orgasme. Bij haar verliefdheden en avontuurtjes krijg ik echter een déjà-vugevoel. Globaal komt Stoks werk nogal vrijblijvend en hulpeloos over. Het schrijnende gebrek aan diepgang of gelaagdheid maakt Barbaraal tot op het Bot oppervlakkig en primitief. Je klapt het boek dicht en er blijft nauwelijks iets van hangen.

Dat het om een samenraapsel gaat van werk van de voorbije vier jaar, merk je ook aan de naïeve en knullige grafiek. Wat Barbara Stok nodig heeft, kortom, is meer tijd en een goede redacteur/uitgever. Vreemd trouwens: toen ze haar Barbaraal nog in eigen beheer uitgaf, waren velen aangenaam verrast. Met een publicatie als deze, waarin haar hele werk zonder enige visie in één album wordt gebundeld, worden de zwakheden ervan juist benadrukt. Geert De Weyer

Stok Barbara, Barbaraal tot op het Bot, Nijgh & Van Ditmar, 500 frank.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234