Woensdag 22/01/2020

Een kwestie van dansen of drummen

Inhoudelijk vrij zwak, maar wel een flitsende en sexy voorstelling

Theater u VIERDE PROJECT VAN MALPERTUIS MET GBJ DE ZANDEHHH

Wouter Hillaert

Een sociaal-artistiek project laat zich vaak pas goed kennen bij het applaus na de voorstelling. Zo ook bij theaterMalpertuis vorig weekend. De veertien spelers uit Seaking straalden terwijl ze een staande ovatie kregen. Amper anderhalve maand hebben de jongeren daarnaar toegewerkt, pendelend tussen de theaterzaal in Tielt en GBJ De Zande, de instelling voor bijzondere jeugdzorg in Beernem en Ruiselede. Project dus geslaagd? Volgens Kim wel: "De mensen zien je voor één keer zoals je jezelf wilt zien, en niet als 'crapuul'."

Net die alternatieve beeldvorming blijkt in Seaking het uitgangspunt. Op scène staan geen jonge criminelen die hun ellendige verhaal te grabbel gooien, maar een groep jongeren in een verhalend verband. Over hun hoofden komt een helikopter razen, en dat heeft op de jongens een totaal andere uitwerking dan op de meisjes. De eersten willen de Seaking wegjagen en beginnen op olievaten te slaan. De laatsten willen de knappe kerels uit de helikopter juist lokken. Zo krijgen de twee groepen het met elkaar aan de stok. Letterlijk, want beide hebben ze nood aan die paar stokjes die beschikbaar zijn. De jongens om te drummen, de meisjes om de Seaking te helpen landen met signalen van op de grond. Hoofdpersonage Seba staat tussen hen in, verliefdheid is het codewoord.

Dat de plot zo eenvoudig is, heeft zijn redenen. De voorstelling is gegroeid vanuit de drie begeleide workshops die de jongeren doorliepen. Regisseurs Herwig De Weerdt en Els Trio werkten rond theater, Danny Van Rietvelde rond percussie en Abdelaziz Sarrokh van Hush Hush Hush rond dans en rap. Het resultaat overtuigt artistiek veel meer dan in de drie vorige projecten van Malpertuis met De Zande, maar toch is het ook een stap terug na Tegentjok, De Weerdts regie van vorig seizoen. Toen was er veel meer sprake van een individualisering van de spelers, vanuit hun eigen teksten en persoonlijkheden. Nu worden ze, op een drietal na, vooral geënsceneerd als groep én in een vrij traditionele sekseopdeling: de jongens als mannelijke kracht, de meisjes als sensuele verleidsters.

Is Seaking inhoudelijk vrij zwak, dan geldt het omgekeerde voor zijn vormelijke aspecten. In licht en muziek, in de dans- en drumprestaties van de jongeren, werkt het nagestreefde effect perfect. Vooral de jongens op hun tonnen geeft een sterk beeld. En met de meisjes daar dansend direct achteraan, maakt dat de hele voorstelling flitsend en sexy. Meer valt moeilijk te bereiken, omdat deze jongeren maximaal drie maanden in De Zande verblijven. Doel blijft dan ook vooral "bij deze jongeren een positief zelfbeeld en veel spelvreugde creëren". En wat Annelies betreft is dat ook gelukt: "In de instelling moeten we altijd keibeleefd zijn, terwijl we hier al eens goed mogen schelden. We kunnen ons uitleven. Ik ben verschoten van mijn eigen talenten."

WAT Seaking WIE Malpertuis en GBJ De Zande WAAR EN WANNEER Nog te zien op 25, 26 en 27 juni, telkens om 20.30 uur in theaterMalpertuis, Stationstraat 25, Tielt (051/40.62.90)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234