Dinsdag 19/11/2019

Binnenland

Een kwart minder afval op Gentse Feesten dankzij herbruikbare bekers

Sfeerbeeld van de Gentse Feesten. Beeld BELGA

Mede door de invoering van herbruikbare bekers lag er tijdens de Gentse Feesten zo'n 27 procent minder afval op de grond. In totaal zamelde Ivago een slordige 15 ton afval minder op dan vorig jaar. "Het systeem van de herbruikbare bekers heeft absoluut gewerkt", concludeert een tevreden schepen Tine Heyse (Groen).

Ivago zette dit jaar 52 medewerkers in om de stad tijdens de Feesten proper te houden en plaatste 300 extra afvalkorven voor restafval en 75 voor pmd. "Ondanks de hitte verliep het werk erg vlot", zegt Heyse. "Er lag zo'n 27 procent minder afval op de grond. De herbruikbare bekers, het inzetten van een avondploeg die de korven leegmaakt en de samenwerking met de feestkernen zorgen ongetwijfeld mee voor dit positieve resultaat." Bovendien kon Ivago ook meer aandacht besteden aan de rand rond de feestenzone. "Elke morgen vertrokken twee veegmachines respectievelijk van het Dampoortstation en het Sint-Pietersstation en werkten van daaruit richting stadscentrum."

In totaal zamelde Ivago in de feestenzone dit jaar 304.175 kilo afval in, vorig jaar was dat nog bijna 330.000. Het ingezamelde afval in de omtrek rond de Feesten mee in rekening nemend, komt men in een totaal aan 334.735 kilo, zo'n 15 ton minder dan vorig jaar. "Het systeem van de herbruikbare bekers heeft dus absoluut gewerkt. Het was voor sommigen wat wennen, maar iedereen was tevreden." Het positieve resultaat was ook positief voor De Lijn. De trams reden vlotter en ook wissels konden makkelijker worden bediend.

Toch zijn er nog een aantal werkpunten. "We hopen dat de pleinen de komende jaren meer gaan samenwerken en meer pleinen eenzelfde systeem hanteren, dat zou logisch zijn." Op de laatste ochtend hadden nog veel mensen een beker toen de bars al waren afgebroken. "Dat is iets waar we nu mee geconfronteerd worden en is een van de werkpuntjes voor volgend jaar. Voor dit jaar kunnen de mensen hun beker terugbrengen naar de stadswinkel", gaf Heyse nog mee.

1,3 miljoen bezoekers

Gisteren bezochten nog 120.000 mensen de laatste dag van de Gentse Feesten. Officieel ontvingen de Feesten dit jaar in totaal zo'n 1.290.000 bezoekers. Dat zijn er evenveel als vorig jaar en 75.000 meer dan in 2016. Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld) kijkt met plezier terug op de voorbije tien dagen: "1,3 miljoen bezoekers, dat maakt het leefbaar en draagbaar. De sfeer zat bijzonder goed, het was aangenaam, 'wijs' om het op zijn Gents te zeggen."

Peeters meldt dat ook het aantal klachten van bewoners beperkt bleef. "De Feesten zijn ook gezins- en kindvriendelijker geworden. Het is niet meer enkel 's avonds en 's nachts dat er gefeest wordt", aldus de feestenburgemeester. "Ook het aantal Gentenaars dat naar de Feesten komt is ook dit jaar weer toegenomen. Ik denk dat we het evenwicht gevonden hebben tussen een leefbare stad en levendige Feesten. De 175ste editie was een topeditie. De vuurspuwende draak zal bij iedereen nog lang in het geheugen gegrift staan."

Beeld BELGAONTHESPOT

De politie telde 813 wildplassers en 73 vechtpartijen over de tien dagen. In totaal werden 1.546 mensen verzorgd, dat zijn er iets minder dan vorig jaar. "Tijdens de editie van 2018 werden 143 personen met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, dat is een daling van 3 procent tegenover vorig jaar. Er waren dit jaar 16 muginterventies in de feestenzone, dat zijn maar liefst 14 interventies minder dan vorig jaar. Op die manier blijven de ziekenhuisdiensten ook beter beschikbaar voor de rest van de bevolking."

Voor Peeters was het na zes jaar zijn laatste editie als Feestenburgemeester. "Ik ben daar heel fier over. Er zijn weinig mooiere zaken die je mag meemaken in eigen stad. Dit was een ervaring die ik nooit van mijn leven meer zal vergeten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234