Zondag 18/04/2021

Een kurk op je zaadleider

Brussel l Steeds meer mannen zijn bereid om de verantwoordelijkheid voor het plannen van een zwangerschap te delen. De pil voor mannen komt er pas binnen enkele jaren. Een ander beloftevol anticonceptiemiddel voor mannen is de weg van hun sperma blokkeren: de kurk.

Door Stephen Rosé

De penis is een gevoelig thema voor de man. Weinigen staan te springen om zich te laten steriliseren, om, in dokterstermen, een vasectomie te ondergaan. Niet alleen omdat velen - onterecht - vrezen dat de dokter wel eens verkeerd zou kunnen snijden, met alle mogelijke doemscenario's van dien, maar ook omdat die ingreep beschouwd wordt als definitief. Eens de zaadleiders zijn doorgeknipt en afgebonden is de kans om opnieuw sperma aan te maken zo goed als onbestaand.

Met het Intra Vas Device (IVD), een experimenteel anticonceptiemiddel voor mannen, zou dat wel mogelijk zijn. IVD bestaat uit twee sets van kleine, flexibele siliconenpluggen die onder plaatselijke verdoving in de twee zaadleiders van de man worden geplaatst. Ze variëren van 1,2 tot 1,6 millimeter dikte. Kleine hechtingen zorgen ervoor dat ze niet bewegen in de buis.

Het doel van de kurken is te verhinderen dat het sperma, dat in de testikels wordt aangemaakt, in het ejaculaat van de man terechtkomt. In iedere buis worden twee pluggen gestopt met een kleine ruimte ertussenin. Mocht er toch sperma langs de eerste plug komen, is er een tweede om het alsnog tegen te houden.

Het IVD is momenteel in een experimentele fase, maar heeft, volgens de makers van de Shepherd Medical Company in het Amerikaanse Vancouver, bij tests op mens en dier al zijn doeltreffendheid bewezen. "Tests hebben aangetoond dat het product de aanmaak van sperma blokkeert en daarin zeker even succesvol is als een vasectomie", aldus onderzoeker Neil Pollock. "Het voordeel van IVD ten opzichte van een vasectomie is dat de zaadleiders niet beschadigd worden, dat het minder zal kosten, vermoedelijk zo'n 1.000 dollar (ongeveer 800 euro), en dat het omkeerbaar is."

Volgens dokter Guy T'Sjoen van het UZ in Gent zijn nog veel meer tests nodig om het IVD als voorbehoedsmiddel te vertrouwen. "Als ik de literatuur erop nasla, vind ik amper iets terug van resultaten", zegt hij. "Niet alleen wat betreft het feit dat het de aanmaak van sperma tegenhoudt maar ook die andere kant van de belofte, dat men na het verwijderen van de pluggen opnieuw gewoon weer sperma kan aanmaken." Shepherd Medical Company heeft voorlopig enkel een succesvolle studie op primaten om dat te verdedigen.

Intussen worden in andere landen gelijkaardige methodes onderzocht. In China werkt men in plaats van met vaste pluggen met een vloeistof die in de zaadleiders wordt gespoten en daar verhardt. Ook in India is men volop bezig met vergelijkbaar onderzoek.

Het testen gaat in elk geval verder. De onderzoekers van Shepherd Medical Company kregen van het Amerikaanse National Institute of Health een subsidie van 1,4 miljoen dollar om de klinische tests uit te voeren en hopen tegen 2010 de toestemming te krijgen van de autoriteiten om het product op de markt te brengen als aantrekkelijk alternatief voor de vasectomie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234