Maandag 27/01/2020

Een kunstenaar is een groep

Rinus Van de Velde van 5/9 tot 19/10 in Tim Van Laere Gallery, Verlatstraat 23-25, Antwerpen. www.timvanlaeregallery.com

Rinus Van de Velde (30) maakt tekeningen in houtskool. Jaren geleden is hij klein begonnen: vijftig tekeningen aan één muur met telkens een kort, ironisch onderschrift. In de expo die morgen opent heeft hij de hele galerie van Tim Van Laere ingepalmd met monumentale doeken, terwijl de onderschriften als zelfstandige kunstwerken op de muren woekeren. De houtskool is gebleven.

De tentoonstelling The Story of Frederic, Conrad, Jim and Rinus is overrompelend. Er is natuurlijk het monumentale formaat van de houtskooltekeningen, maar tegelijk heeft Rinus Van de Velde zijn Antwerpse galerie herschapen in een sfeervol totaalkunstwerk: de bezoeker wordt meegesleept in een heerlijke, licht-nostalgische mengeling van beeld en woord, fictieve biografie en realiteit, kunst en fotoroman.

Je lijkt zo de tekeningen te kunnen instappen: levensgrote theaterscènes, die ook doen denken aan calicots, de grote cinemareclames van lang geleden. Hier zijn die uitgevoerd in het diepste zwart en stralendste wit, want Rinus Van de Velde zweert bij houtskool, die hij als geen ander meesterlijk en smeuïg opbrengt op doek.

De teksten - ruimer dan voordien - zijn van de hand van Koen Sels, "een goede vriend die ik dagelijks zie en die als steeds nauw betrokken is bij het ontstaan van mijn werk", zegt Rinus. Beeld en woord zijn als echo's van elkaar.

The story of Frederic, Conrad, Jim and Rinus is een ode aan de vriendschap. This is a man's world... Rinus heeft rond zichzelf en zijn beste vrienden een fictief verhaal geweven, waarin ook zijn galeriehouder een rol speelt. Iedereen heeft een andere naam en speelt een andere rol dan in het ware leven. Ze zijn zichzelf, en toch weer niet.

De vier vrienden hebben zich teruggetrokken in enkele blokhutten in een veraf bos. Ze leven, drinken, roken, eten, werken, lezen, studeren - en ze vechten met buitenstaanders. Het gaat niet om een volledig verhaal, maar eerder om momentopnames in één setting: er zijn overeenkomsten met de fotoromans van vroeger, maar evenzeer met sitcoms of Amerikaanse films uit de jaren vijftig en zestig. James Dean, Jack Nicholson, Dennis Hopper. On the road op één plek, zeg maar.

Twintig keer opnieuw

Vroeger vertrok Rinus van gevonden foto's, nu maakt hij zelf zijn composities. Voor deze expositie heeft hij het zich niet gemakkelijk gemaakt. Eerst heeft hij, met zijn vrienden, een decor ineengetimmerd in een tijdelijk atelier in Antwerpen. "We hebben die blokhutten zo precies nagebouwd dat het een Guillaume Bijl-installatie werd", lacht hij. "Het handwerk kostte ons anderhalve maand, maar dat had ik nodig om te bekomen van mijn vorige tentoonstelling in Malaga. Het was verfrissend. Zo'n samenwerking haalt mij ook uit mijn isolement."

Er werden planten en boomstronken aangesleept, bladeren op de grond gestrooid en rekwisieten gezocht. Vervolgens werd alles door een professionele cameraman gefotografeerd - als op een filmset. Toneeltjes werden tot twintig keer opnieuw geënsceneerd. Aan de hand van die foto's begon Rinus te tekenen op speciaal geprepareerd doek. In totaal heeft hij er een half jaar over gedaan.

"Eigenlijk is het allemaal tijdverspilling", lacht hij. "Ik ben geen ambulancier die mensenlevens redt. Wat ik doe, is volstrekt nutteloos. Maar ik zou niet weten wat ik anders moet doen."

Rinus Van de Velde heeft een wereld in zwart-wit gecreëerd, een labyrintisch en speels spiegelpaleis voor zichzelf en zijn vrienden. En wij mogen er heerlijk in verdwalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234