Maandag 28/11/2022

'Een koningin is een Sissi-figuur, een koning eerder een Romeinse keizer'

Nu de kogel door de kerk is (of beter: de vrucht in de prinses), mogen de Belgen zich gaan bezighouden met een van hun geliefkoosde bezigheden: speculeren. Wordt het een prinsje of een prinsesje? Voor het prinsenpaar zelf is het om het even, maar voor het voortbestaan van de monarchie is er wel degelijk een verschil. Een meisje betekent op termijn wellicht een regerende koningin. De eerste in de Belgische geschiedenis dus. De redding voor het koningshuis zou dat zijn, stellen specialisten. 'Koninginnen zijn feeërieker en passen gewoon beter in het sprookje dat een monarchie hoort te zijn', aldus enkele royaltywatchers.

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Het hebben van een koningin is veiliger, comfortabeler en vooral makkelijker voor een monarchie. Dat zegt iemand die het kan weten: Jan Prompt, adjunct-hoofdredacteur van de Nederlandse de Volkskrant en jarenlang zelf koningshuisjournalist. Met drie koninginnen op rij weet Nederland maar al te goed wat een koningin kan doen. "Of het nu terecht is of niet, maar een vrouw op de troon moet zich veel minder bewijzen dan een man. Bij een vrouw gaat de publieke opinie er veeleer van uit dat die niet zo behept is met machtshonger. Een koningin is een Sissi-figuur en spreekt meer tot de verbeelding. Een koning loopt het risico beschouwd te worden als een Romeinse keizer, en is dus meer onderhevig aan kritiek."

Een monarchie is een sprookje waarin vrouwen nu eenmaal beter passen, stelt Prompt. "Het feeërieke, dat is wat de mensen willen. Door hun geslacht passen koninginnen daar nu eenmaal beter in dan hun mannelijke tegenhangers. Hoewel onze koningin niet zo'n hoog feegehalte heeft en het vooral moet hebben van macht en gezag, neemt het volk haar toch als vanzelfsprekend. Om haar vrouw-zijn. Onze prins Willem-Alexander zal het dus als koning allicht een stuk moeilijker hebben dan zijn moeder nu."

Dat het net de Nederlandse en de Britse monarchieën zijn - twee landen met een traditie van koninginnen- die tegenwoordig het meest kritiek te verwerken krijgen, heeft volgens Prompt met andere zaken te maken. "Nederlanders vinden het afschaffen van de monarchie een interessant discussieonderwerp, maar het is slechts een kleine minderheid die het koningshuis echt weg wil. Onze prins komt zijn verloofde voorstellen en het volk smelt. Wat de Windsors betreft, die zijn zich beginnen gedragen als de Grimaldi's van Monaco en zijn volledig afhankelijk van de grillen van de pulppers. Dat heeft weinig met koninginnen te maken."

Ook onze eigen royaltywatcher Jan Van den Berghe ziet een prinsesje en dus toekomstige koningin als mogelijke redding van de Belgische monarchie. Het glamoureffect bij koninginnen is veel groter. George Bernard Shaw zei ooit: "Koningen worden niet geboren. Ze zijn het product van kunstmatige hallucinatie." Voor koninginnen geldt dat nog veel meer. Een toekomstige koningin kan ons koningshuis dus een nieuw elan geven."

Een evolutie die ook in andere Europese landen te merken is. "Naast Nederland en Engeland heeft ook Denemarken een populaire koningin. De Zweden krijgen straks met Victoria ook hun sprookje. Naties die behoefte hebben aan een monarchie, hebben het best een koningin. Zoveel is duidelijk."

Van den Berghe denkt zelfs al een stap verder. "Als we een koningin krijgen, dan moeten we beginnen na te denken over een nieuw statuut voor haar man", stelt hij. "Die man wordt namelijk niet automatisch koning, maar wordt prins-gemaal. Als we zien wat er van andere prins-gemalen geworden is, dan weet je het wel. Een prins-gemaal moet altijd een aantal passen achter zijn gemalin aanhollen en moet uit de hand van zijn vrouw eten. Ze krijgen geregeld wat geld, maar voor de rest tellen ze niet echt mee. De Nederlandse prins Hendrik, gemaal van koningin Wilhelmina, zei ooit tegen de security: "let niet op mij, ik ben toch maar de bagage." Andere prins-gemalen werden ofwel vrij depressief of stortten zich in allerlei louche zaakjes. Diezelfde prins Hendrik zocht het in buitenechtelijke relaties en bezocht frequent het homomilieu. Wellicht uit frustratie. Mannen hebben het vaak erg moeilijk als ze de hele tijd in de schaduw van hun vrouw moeten lopen en leven."

'Als we een koningin krijgen, dan moeten we beginnen na te denken over een nieuw statuut voor haar man'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234