Dinsdag 25/01/2022

Een klusjesman in kostuum

Alleen met zijn weigering om de drie Franstalige burgemeesters uit de Brusselse rand te benoemen, koos hij voor de vlucht vooruit. Op vraag van, alweer, zijn partij.

Van Limburger tot inburgeraar. Beter kan het traject van Keulen niet omschreven worden. Eigenlijk waren zijn bevoegdheden - Stedenbeleid, Binnenlandse Aangelegenheden, Inburgering en Wonen - niet bedoeld voor de schepen van Lanaken, wel voor de burgemeester van Mechelen. “Bart Somers onderhandelde het regeerakkoord alsof hij zelf minister zou worden”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Maar op het einde werd hij plots voorzitter van de Open VLD.” Dat Steven Vansteenkiste, die eerder bij Somers werkte, kabinetschef werd van Keulen, is dan ook verre van toeval.

Geen visionair

Als allereerste minister van Inburgering wordt Keulen niet de man die de wolken meet, niet de visionair of de architect, wel de trouwe klusjesman. Bij elk akkefietje doet hij veeleer een telefoon te veel dan te weinig. Dat had onbetwiste voordelen: bij de meeste betrokkenen creëert hij een breed draagvlak voor zijn maatregelen. “Vergeet niet dat er vijf jaar geleden nog een heel andere mentaliteit hing rond inburgering”, zegt De Wever.Correct en efficiënt voerde hij ondertussen het regeerakkoord uit: er kwamen inburgeringscursussen, waardoor ‘allochtonen’ in 18 lessen ideale inwoners kunnen worden. De middelen hiervoor zijn verdrievoudigd, in 2008 waren er 15.000 inburgeraars, dubbel zoveel als in 2006. Als ex-woordvoerder van Verhofstadt en Dewael vond Keulen meestal de juiste toon in dit beladen thema. Toch storen organisaties zoals Kif Kif of het Minderhedenforum zich aan zijn discours én het bestraffende, eenzijdige karakter van de inburgeringscursussen. “Zijn beleid bestond vooral uit culturaliseren, moraliseren en marginaliseren”, meent Dany Neudt van Kif Kif.

Je persiste et je signe

Op een blauwe maandag - lees: op consigne van de Melsenstraat - besloot Keulen voor de tweede keer de drie dissidente burgemeesters niet te benoemen. Consequent bleef Keulen beweren dat het om een juridisch dossier ging dat geen uitstaans had met de politiek, maar sp.a en CD&V honen dat weg. Open VLD wist zeer goed dat het FDF (en dus de MR) die niet-benoeming niet zou laten passeren en dat daarmee de communautaire dialoog werd opgeblazen. Die ‘standvastigheid’ volgens de liberalen, ‘sabotage’ volgens de anderen, vertroebelde voor altijd de relaties in de regering. “Keulen was niet meer die lieve, brave jongen”, zegt een regeringslid.

Klein Vlaanderen

Niet alleen in de ogen van de Franstaligen groeide Keulen uit tot de burgemeesterpester par excellence. De stortregen aan decreten uit het kabinet-Keulen kunnen de Vlaamse burgemeesters niet echt appreciëren. Het gemeentedecreet had bovendien eindeloos veel wijzigingen nodig, met als zwaarste uitschuiver het amendement-De Gucht, dat bepaalde dat ook een EU-commissaris een zitje mag houden in de gemeenteraad. Het grond- en pandendecreet heeft als grote verdienste dat de Vlaamse regering tegen 2020 43.000 nieuwe sociale woningen plant. Huizenhoge ambities dus, die worden overschaduwd door de zogenaamde ‘Demesmaekerparagraaf’. Genoemd naar de gelijknamige N-VA’er bepaalt die dat in meer dan 60 gemeenten alleen ‘mensen van de streek’ een huis mogen bouwen in een woonuitbreidingsgebied. Zogezegd een sociale maatregel om mensen met weinig middelen de kans te geven een huis neer te zetten, in werkelijkheid vooral bedoeld om eurocraten en Franstaligen uit de Brusselse rand te houden.Door deze paragraaf en de wooncode die bepaalt dat mensen pas een sociale woning krijgen als ze bereid zijn om Nederlands te leren, konden buitenlanders en Franstaligen haast niet anders dan concluderen dat ‘eigen volk eerst’ in Vlaanderen zegeviert. Dat kon zelfs meester-communicator Keulen niet verhelpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234