Dinsdag 25/02/2020
Vincent Byloo.Beeld Bob Van Mol

column

Eén klik volstaat om de ombuds­man te attenderen op germanismen, contaminaties en anakoloeten

Vincent Byloo en Elke Neuville. Partners in crime en in de liefde. Hij maakt radio, zij tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij. Vandaag: Vincent Byloo.

De website van VRT NWS heeft nu ook een meldpunt voor taal­fouten. Een ideetje van de ombuds­man. 

Ja, VRT NWS heeft een ombuds­man. De Vlaamse en federale overheid hebben een ombudsdienst. De NMBS heeft er een – heer, heb meelij. En De Standaard heeft zelfs een ombuds­vrouw in dienst die elke zaterdag een collega mag kapittelen op de opiniepagina’s van de eigen weekendkrant – heer, heb nog meer meelij.

Dan kon VRT NWS niet achterblijven. Enter Tim Pauwels. De Chinese vrijwilliger die elke dag manmoedig tientallen klachtenmails trotseert over ‘de linkse vooringenomenheid’ van ‘uw communistische staats­zendertje’. Die zo beschaafd mogelijk moet reageren op mode­analfabeten die zich afvragen aan welk gordijn Catherine Van Eylen nu weer is blijven hangen op weg naar de journaal­desk. En die dus ook moet turven hoe vaak de wakkere burger verzet aantekent tegen taalfouten in de artikels op VRT NWS. 386 streepjes heeft hij vorig jaar gezet. Hoop en al eentje per dag.

Maar elke dt-fout, elke grammaticale dwaling is er voor een instituut als de openbare omroep natuurlijk een te veel. En dus nodigt de ombuds­man de gebruikers van VRT NWS uit om hem te wijzen op elke inbreuk op spelling of syntaxis. Daartoe is onderaan bij elk artikel een reageer­button toegevoegd. Eén klik volstaat om de ombuds­man te attenderen op germanismen, contaminaties en anakoloeten.

Leuke gimmick om zelfverklaarde taal­nazi’s een nuttige vrijetijdsbesteding te bezorgen, maar laten we eerlijk zijn: met amper 386 errata per jaar is zo’n button even overbodig als de nooduitgang in een knekelhuis. Op de nieuws­redactie van de VRT werken alleen de degelijkste journalisten en taalvirtuozen, woordkunstenaars die de pen hanteren zoals Luc Tuymans het penseel.

En dan nog. Voor de occasionele typo of grammaticale gaffe hebben ze uw input niet nodig. Daarvoor hebben ze al Martine Tanghe. Sleurt zo’n taalzondaar ogenblikkelijk vanachter zijn bureau. Legt elke geweldenaar van de dt-regel kordaat over de knie. Om hem vervolgens de Reyers­laan uit te ranselen, desnoods tot op de eerste tram die het Meiser­plein passeert. Waarop de zondaar uit pure schaamte een dag recup neemt, in de hoop dat de toorn van Tanghe na vierentwintig uur is overgewaaid. Wat zelden gebeurt. De laatste die ‘noemen’ en ‘heten’ door elkaar haalde, werkt tegenwoordig aan de Media­laan.

Nee, veel beter zou zo’n reageer­button van pas komen bij de video­content op VRT NWS, zoals de resumés uit Terzake of De afspraak met onze dames en heren politici. Dat zijn de sujetten die onze taal pas écht met voeten treden.

Ziet u Jean-Marie Dedecker bij Phara fulmineren tegen de ‘klimaat­gysterie van onze polletiekers en al die zakes’? Klikken en verwijderen! Hoort u Meryame Kitir bij Kathleen of Annelies argumenteren dat haar ‘meest dringendste eis’ bestaat uit een procentuele loon­opslag van ‘één komma ach’ in vergelijking met ‘twee­dzuidend­enach’? Reageren en hups: de vuilbak in! Voor eeuwig verbannen naar de diepste krochten van het VRT-archief.

Heer, verlos ons van onze taal­schuldenaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234