Dinsdag 29/11/2022

Een kleurrijk bord doet kinderen eten

Een eenkleurige brij, zoals de klassieke groente- of fruitpap er vaak uitziet, zet kinderen niet aan tot eten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe meer verschillende ingrediënten en kleurtjes er op hun bord liggen, hoe aantrekkelijker het eten wordt.

Lippen stijf op elkaar. De oranje brij - een combinatie van worteltjes, kip en aardappelen - gaat niet naar binnen. Ook niet als papa doet alsof de lepel een vliegtuig is en mama staat te zwaaien met een puddingkje als beloning.

De scène is herkenbaar voor veel ouders en zou, als een onderzoek aan de Cornell University gelijk heeft, verholpen kunnen worden door het eten anders te serveren. In de studie, die verschenen is in Acta Paediatrica, werd vergeleken hoe volwassenen en kinderen reageren op een bord. Zijn die eersten het meest enthousiast als er drie kleuren op het bord liggen, dan kan het voor de kleintjes niet op: zij prefereren een bord met zes kleuren. En ovenschotels of stoofpotjes doen het helemaal niet voor een uk. Borden waar duidelijk onderscheid tussen de verschillende ingrediënten gemaakt wordt, hebben hun voorkeur.

"Wat kinderen visueel aantrekkelijk vinden, verschilt sterk van wat hun ouders aantrekkelijk vinden", legt onderzoeker Brian Wansink van Cornell University uit. Blijkbaar bepalen niet alleen smaak en geur wat we van voedsel vinden. Ook de presentatie ervan is enorm belangrijk."

Groenten apart

Dat lijkt logisch: bij speelgoed, decoratie en kleren houden ouders rekening met het uitzicht en kiezen ze vaak voor felle kleurtjes. Bij voedsel vergeten velen dat plots. "Het lijkt mij niet haalbaar om elke dag zes verschillende componenten op het bord te leggen", zegt Sabrina Mattens, diëtiste in de polikliniek van het UZ Brussel, "maar het visuele is inderdaad van groot belang. Ik zeg ook vaak aan ouders dat ze het voedsel niet per se moeten mengen. Het is belangrijk dat een kind de aparte smaken leert kennen. Maar soms kan het ook te hevig zijn om meteen de pure smaak aan te bieden. Wat ik als advies geef is bijvoorbeeld een beetje broccoli onder de aardappelen mengen, maar tegelijkertijd een apart stronkje op het bord te leggen."

Overigens weet Mattens dat ook het servies een impact heeft. "Ook daar geldt dat kleuren en tekeningen werken", zegt ze. "Zelfs mijn dochter van acht eet nog van een bord met een tekening. Het aanbod is tegenwoordig erg groot dus dat kan geen probleem zijn." En hebt u geen toch bord met een leuk figuurtje in de kast staan, maak er dan eentje met het eten. Ook dat heeft namelijk wel degelijk nut, zo ontdekte het team van Wansink. "Maak met een worstje een mondje en met groenten de rest van het gezicht, of modelleer de puree in een hartjesvorm." Het zijn trucs die al generaties toegepast worden, maar die nu wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Kind en Gezin kijk met interesse naar de studie. "We houden bij onze adviezen al rekening met het feit dat kinderen de textuur van eten moeten kunnen ontdekken", zegt Leen Dubois. "Zo raden we met de handen eten aan, net omdat de kinderen dan ervaren hoe verschillende voedingssoorten aanvoelen. Maar misschien moeten we ook eens naar de kleuren kijken. Dat kan inderdaad een goede tip zijn bij moeilijke etertjes."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234