Zondag 05/02/2023

'Een kind op parking of in bos dumpen, dát is crimineel'

Adriaan De Kleine is de vierde baby die Moeders voor Moeders opvangt sinds ze twaalf jaar geleden de vondelingenschuif voorstelde. Het initiatief heette destijds middeleeuws, en de betrokkenheid van voormalig Vlaams Blok-boegbeeld Alexandra Colen lag bijzonder moeilijk. Vandaag overheerst het pragmatisme.

De baby die dinsdagavond werd achtergelaten in de vondelingenschuif is al de derde sinds de oprichting. Dat gebeurde twaalf jaar geleden, maar de controverse rond het initiatief is nog altijd niet verdwenen. Is het niet vooral een poging van een conservatieve organisatie om om mensen geen abortus te laten plegen? En zijn de moeders niet medeplichtig aan het te vondeling leggen van een kind, wat strafbaar is?

Wat wel veranderd is: Moeders voor Moeders heeft geleerd om de kritiek meteen te pareren. "Een vondelingenluik is niet de beste oplossing. Maar het is beter dan een kind in een vuilbak, of op een parking of een bos", zegt bezielster Monique Verdickt. "Mocht een vrouw die haar zwangerschap geheim wil houden anoniem kunnen bevallen, dan was zo'n schuif overbodig. Maar nu is het mogelijk een laatste redmiddel voor vrouwen die met dat probleem rondlopen", is de visie van Moeders voor Moeders, een organisatie met 130 vrijwilligers die volledig draait op giften.

Kind en Gezin vindt dat de vondelingenschuif de rechten van het kind schaadt, omdat die nooit zal weten wie zijn ouders zijn. "Maar ook de moeder wordt hier beknot in haar rechten", zegt woordvoerster Leen Dubois. "We begrijpen dat er situaties zijn waarin een ouder in eer en geweten beslist dat ze niet voor een kind kan zorgen. Maar dan is het beter dat ze begeleid wordt, of dat het kind tijdelijk naar een pleeggezin gaat tot de moeder haar leven weer op de rails heeft. Amper één op de vier zwangere vrouwen die begeleid wordt richting adoptie, staat het kind uiteindelijk ook af, dus die alternatieven werken."

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a), die als OCMW-voorzitter zelf even voogd was van twee vondelingen, houdt aan een pragmatische kijk op de zaak. "Niemand is voor een vondelingenschuif, net zoals niemand echt voor abortus is. En op lange termijn is het misschien niet goed voor zo'n kind, al weet ik dat ze allemaal in een goed gezin zijn gekomen. Maar er zijn nu eenmaal situaties waarin mensen irrationeel handelen, zelfs al zijner tal van alternatieven."

Middeleeuws

De vondelingenschuif in de Antwerpse Helmstraat baadt al sinds haar opening twaalf jaar geleden in een sfeer van controverse. Verdickt haalde destijds de mosterd in Hamburg. "Ik ben me daar meteen gaan informeren, en heb dan zelf eentje geïnstalleerd. Ik ben sterk tegen abortus, en vind dat het leven moet gerespecteerd worden. Het recht om te weten wie je ouders zijn, komt op de tweede plaats."

Bij de opening regende het reacties à la 'verschrikkelijk' en 'middeleeuws'. Onder andere toenmalig burgemeester Leona Detiège, Mieke Vogels en kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove verzetten zich fel tegen de schuif, maar stootte op een juridisch grijze zone. Een kind te vondeling leggen is illegaal, maar de mogelijkheid aanbieden niet, zo is vandaag de algemene consensus.

Dat ze bij haar bezoek aan Hamburg vergezeld werd door (toen nog) Vlaams Blok-boegbeeld Alexandra Colen, ook een prominente gast op de plechtige opening, wakkerde de controverse alleen maar aan, en Verdickt werd al snel in extreem-rechtse hoek geduwd. Onterecht, vindt ze zelf. "Ik ben a-politiek. Maar Colen is ook voorstander van het leven. Met haar partij heb ik niets te maken, en Wivina De Meester en Miet Smet waren ook op de opening. Toch hebben we die stempel gekregen." Verdickt is toen een beetje onheus behandeld, geeft een voormalige tegenstander nu toe. "Ik denk dat ze haar intenties oprecht waren, en dat haar boodschap niet politiek was. Het Vlaams Blok heeft haar misbruikt."

Volgens Verdickt heeft die controverse haar initiatief al bij al weinig schade berokkend. "Maar het was frappant hoe de schuif in Duitsland subsidies kreeg van de linkse coalitie, terwijl die hier door gelijkaardige partij werd afgebrand. Maar het idee groeit dat we hiermee een kind willen redden en opvangen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234