Vrijdag 03/12/2021

'Een kijkcijferkanon moet zoiets niet worden'

Mark Uytterhoeven is terug. Niet als interim-presentator van een bestaand programma deze keer, wel als gezicht van het nagelnieuwe VIER-programma Spelen met uw leven. 'Ik wou gewoon helpen.' Pieter Dumon

Goed zeven jaar geleden, op 23 maart 2006 om precies te zijn, nam Mark Uytterhoeven (56) afscheid van De laatste show. Meteen zijn laatste echte wapenfeit voor televisie. Na vier seizoenen van De laatste show had Uytterhoeven behoefte aan rust. Rust die hij vond op een Franse berg. Al verdween hij nooit helemaal van de radar. Hij kwam nog geregeld langs in De laatste show en was ook bij het nieuwe VIER te zien. Daar nam hij de presentatie van De kruitfabriek een paar keer voor zijn rekening en dook hij ook op in de omkaderingsprogramma's rond de wedstrijden van de Rode Duivels.

Op een eigen programma zat de televisiegoeroe echter niet meer te wachten. "Ik vind van mezelf dat ik beter tot mijn recht kom achter de schermen. Ik doe mijn ding en kan wanneer het programma op het scherm komt van het toneel verdwijnen. Voor mij is dat het ideale scenario."

Maar als de nood hoog is moet iedereen aan de bak, ook een televisiemonument als Uytterhoeven. En dus presenteert hij vanaf vanavond Spelen met uw leven, een improvisatieprogramma waarin de spelers aan de slag gaan met anekdotes uit het leven van twee bekende gasten. "Het is simpel, voor de presentatie van dit programma moesten ze bij Woestijnvis op zoek naar iemand die weet hoe je zo'n improvisatieprogramma op tv brengt. En dus kwamen enkel Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en ik in aanmerking.

"Tom was bezig met De kruitfabriek, Michiel met De slimste gemeente. Het was logisch dat ik het deed. Maar maak hier nu niet mijn grote terugkeer van. Ik heb gewoon 'ja' gezegd uit loyauteit. Ik wou graag helpen."

Spelen met uw leven is voor alle duidelijkheid geen programma dat u zelf hebt bedacht?

"Neen, het is een bewerking van een Amerikaans format dat via het productiehuis Kanakna tot bij ons is gekomen. Ik heb twee dvd's van het origineel meegekregen en bij het bekijken ervan betrapte ik mezelf erop dat ik op exact dezelfde momenten als de presentator op mijn denkbeeldige knop zat te drukken. Dan weet je meteen dat het goed zit."

Wat is uw rol?

"Ik presenteer, wat betekent dat ik 'start' en 'stop' zeg en aangeef wat er moet gebeuren. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ik ook de coaching van de kandidaten zou overnemen, maar dat is niet helemaal gelopen zoals gepland. In volle voorbereiding ben ik ziek geworden, waarna ik drie weken in bed heb doorgebracht. Ik ben er dan misschien nog maar 56, maar mijn lichaam is niet meer wat het geweest is. Ik moet echt doseren.

"Die slijtage heeft trouwens niets met leeftijd te maken, wel met de manier waarop je hebt geleefd. Gezond leven is regelmatig leven en dat heb ik nooit gedaan. Gelukkig is Koen De Poorter van Neveneffecten komen bijspringen. Hij heeft die coaching grotendeels overgenomen."

Het is dus niet de bedoeling dat u zelf grappig bent?

"Neen, het is trouwens een misvatting dat ik dat tijdens Onvoorziene omstandigheden (improvisatieprogramma in 1994-'95, van en met Uytterhoeven op Canvas , red.) wel was. Ik heb alle vijfentwintig afleveringen herbekeken en daarin ben ik welgeteld drie keer grappig geweest."

Wanneer Mark Uytterhoeven zijn opwachting maakt, schieten de verwachtingen meteen de hoogte in. Hoe gaat u daar mee om?

"Ik sloeg steil achterover toen ik na de voorstelling van ons voorjaar in de kranten plots zag staan: 'VIER haalt kijkcijferkanon Uytterhoeven van stal'. Ik noem dat het songfestivalsyndroom. De avond voor die liedjeswedstrijd denkt iedere Belg nog dat we deze keer echt zullen winnen waarna dat vervolgens nooit gebeurt. Met VIER is het net zo. Bij elk nieuw programma denken heel wat mensen: 'Deze keer halen ze twee miljoen kijkers'. Maar ook dat zie ik niet meteen gebeuren.

"Een improvisatieprogramma is sowieso een nicheprogramma. Een kijkcijferkanon moet zoiets niet worden. Toen ik destijds met Onvoorziene omstandigheden kwam aanzetten, wilden ze dat bij de VRT op zondagavond programmeren, als vervanger van Morgen maandag. Ik heb toen gezegd: 'Als het zo zit, dan maak ik het niet.' Dat was misschien heel arrogant maar het was wel de juiste aanpak. Uiteindelijk belandde Onvoorziene omstandigheden op het toenmalige TV2 waar het een vierde van de kijkers van Morgen maandag haalde. Precies wat ik voor ogen had."

Bent u geschrokken van de kijkcijfers die VIER laar optekenen?

"Helemaal niet. Meer nog, ik had niets anders verwacht. Zo'n zender moet langzaam groeien. Dat is precies wat nu gebeurt. Wat VIER vooral nodig heeft is dwingende televisie, programma's waar de kijker voor naar VIER zapt. Alleen door af en toe met zo'n programma uit te pakken kun je aan een zender bouwen. Maar dat vraagt dus tijd. Hopelijk krijgen we die ook. Ik vind het trouwens nu veel interessanter om voor Woestijnvis te werken dan toen alles nog vanzelf ging. Ik haal meer voldoening uit een uitdaging als deze."

Onvoorziene omstandigheden betekende destijds de televisiedoorbraak voor onder anderen Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Johan Terryn. Zit er deze keer weer een nieuwe lading televisietalent aan te komen?

"Dat kan ik niet voorspellen. Vooral omdat ik absoluut niet weet waar er op dit moment op de Vlaamse televisie nood aan is. Sinds Alles kan beter heb ik geen enkel Vlaams televisieprogramma helemaal uitgekeken. Bij het maken van dat programma heb ik een overdosis televisie gekregen. Bovendien is televisie kijken voor mij nog altijd werken. Je kijkt altijd met een professionele blik, op zoek naar dingen die beter of anders kunnen.

"Natuurlijk heb ik reeksen als De parelvissers of Van vlees en bloed gezien. De makers spelen me dat soort dingen op dvd door. Maar Met man en macht bijvoorbeeld heb ik nog niet bekeken. Niet uit onwil of zo, maar gewoon omdat het schijfje nog niet tot bij mij is geraakt."

Nochtans zou dat transport nu een stuk makkelijker moeten gaan dan toen u nog in Frankrijk woonde.

"In Frankrijk kreeg ik ook wel eens een dvd'tje toegestuurd, met de dringende vraag om er mijn gedacht over te zeggen. Maar als je in Mechelen woont, op amper 15 minuten rijden van het Woestijnvis-hoofdkwartier, dan staan ze inderdaad toch net iets sneller voor de deur. (lacht) En dus ben ik sinds ik in december 2010 naar België ben teruggekeerd zowat constant aan het werk geweest.

"Eerst was er Basta. De bedoeling was dat ik de Neveneffecten zou leren om de autocue te lezen, maar dat bleek moeilijker dan verwacht. Uiteindelijk ben ik tien weken lang aan dat programma blijven meewerken. Destijds heb ik dat verzwegen. Ik wou niet het beeld creëren dat de Neveneffecten vier poppetjes waren die mijn programma mochten presenteren. Dat was ook helemaal niet het geval. In dat programma zat geen enkel idee van mij. Het bedenken laat ik met plezier aan die gasten over, maar het ineenpuzzelen van zo'n programma kan ik nog wel.

"Na Basta volgde De kruitfabriek, daarna heb ik aan de reclameblokken gewerkt en eind vorig jaar was er dan nog De fruitfabriek, een fictieve talkshow die ik samen met Jelle De Beule heb gedaan."

Ondertussen nog geen spijt van de terugkeer naar eigen land?

"Absoluut niet. Ik ben trouwens niet voor Woestijnvis uit Frankrijk vertrokken. Die verhuis was vooral het gevolg van het succes dat mijn vrouw (Ann Van Hoey) met haar keramiek oogst. Maar Mechelen is er in mijn afwezigheid een stuk mooier op geworden en ik kan opnieuw regelmatig voetbal kijken. Mij hoor je niet klagen."

Spelen met uw leven, elke donderdag om 21.05u op VIER.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234