Vrijdag 22/10/2021

Een kernuitstapke à la Belge?

De wet op de kernuitstap negeren is pas echt choquerend

De 'foltervideo' die Greenpeace vorige week lanceerde, lokte uiteenlopende reacties uit. Sommigen vonden de video 'choquerend'. Dat de Belgische regering de wet op de kernuitstap aan haar laars dreigt te lappen, vindt Greenpeace pas écht choquerend.

De wet op de kernuitstap uit 2003 zegt dat onze oudste drie kernreactoren (Doel 1, Doel 2 en Tihange 1) moeten sluiten in 2015, de vier andere tussen 2022 en 2025. Alles wijst er nu op dat die wet maar deels zal worden gerespecteerd. Doel 1 en Doel 2 (samen 866 MW) zullen wellicht gesloten worden, maar de levensduur van Tihange 1 (962 MW) dreigt met tien jaar verlengd te worden.

Samen zijn Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 goed voor 1.800 MW of slechts 15% van onze elektriciteitsproductie. Het spoor van de gedeeltelijke kernuitstap, uitgezet door PS, MR, cdH en CD&V, houdt in dat de regering-Di Rupo slechts 7,5% of 900 MW van onze productie zal veranderen. België gaat dus voor een 'kernuitstapke'. Dit typische compromis à la Belge speelt niet alleen in de kaart van de nucleaire sector, maar hypothekeert ook onze energietoekomst voor de komende decennia.

Tot 2035?

Een gedeeltelijke uitstap is geen halve, maar zo goed als géén kernuitstap. Met een verandering van 7,5% in onze productie zal de energiemarkt niet fundamenteel anders werken. De heuvel die de regering vandaag niet opdurft, zal morgen uitgegroeid zijn tot een berg.

Als Tihange 1 openblijft tot in 2025 zal de regering die dan aan het bewind is niet vier, maar vijf reactoren moeten sluiten. En dat in gelijkaardige omstandigheden als vandaag.

Je kunt ervan op aan dat die politici zullen voorstellen om de levensduur van sommige reactoren wéér met tien jaar te verlengen. Het gebrek aan politieke moed van de huidige regeringsploeg zal er dus toe leiden dat we tot ten minste 2035 opgescheept zitten met kernenergie.

Als we vandaag niet uit kernenergie durven stappen, lopen ook de investeringen in andere energievormen vertraging op. En die zullen in 2025 evengoed geblokkeerd zijn als in 2012. Waarom? Kernenergie is een weinig flexibele vorm van energie die voortdurend het net bezet houdt. Dat gebrek aan flexibiliteit is nadelig voor alternatieve energievormen. Gas zit al vast, hernieuwbare energie zal dat binnenkort ook zijn. Milieuvriendelijke en onuitputtelijke energievormen zijn vandaag goed voor zes procent van onze elektriciteit, maar ze vinden amper hun plaats op het net. Niet kiezen voor de kernuitstap brengt hun ontwikkeling verder in gevaar.

Tijdens het pinksterweekend was het in België erg zonnig en dat leidde tot een aanzienlijke productie van zonne-energie. Maar omdat de productie van kernenergie voortdurend het net bezet houdt, zaten we met een overproductie van zonne-energie. Om van dat overschot 'af te raken', moest er worden betaald. Welke ondernemer zou in dergelijke omstandigheden het risico willen nemen om te investeren in hernieuwbare energie? Toen Duitsland voor een gelijkaardig dilemma kwam te staan, koos het voor de kernuitstap.

Tijd voor moed

Als we onze kerncentrales nu niet sluiten, moeten we leren leven met de dreiging van een Fukushima aan de Maas of een Tsjernobyl aan de Schelde. Onze centrales zijn gebouwd in een tijd dat computers nog met ponskaarten werkten. In de jaren 1970 werd hun levensduur op 30 jaar geschat. In 2003 is die levensduur verlengd tot 40 jaar. De huidige regering denkt momenteel aan een levensduur van 50 jaar. Nergens anders vind je reactoren die al zo lang in werking zijn.

Dat de regering-Di Rupo de Belgische bevolking de gevolgen zou laten dragen van een laf compromis, vindt Greenpeace pas echt choquerend. België dreigt te kiezen voor een vastgeroeste energiemarkt die tot 2035 wordt overheerst door kernenergie. Maar er is nog tijd om in te grijpen. Hoe? Door in te zetten op energie-efficiëntie. Er is 4 TWh energiebesparing mogelijk op drie jaar tijd. De banden met Nederland moeten versterkt worden om de invoer van niet-nucleaire elektriciteit te bevorderen. En de regering mag niet zwichten voor een sluiting van de gascentrales (STEG) die volgens Electrabel te weinig rendabel zijn. Op die manier kan België vanaf 2015 uit kernenergie stappen.

Het is voor verkozen politici niet vanzelfsprekend om mee te werken aan projecten op lange termijn. Ze zijn gebonden aan korte periodes tussen twee verkiezingen. Maar we hebben dringend politieke visie én wil op lange termijn nodig. En het is hoog tijd dat de regering-Di Rupo daar blijk van geeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234