Dinsdag 23/07/2019

Een kerncentrale achter het Koninklijk Paleis

Het naoorlogse vooruitgangsdenken sublimeerde zich in Expo 58, de eerste die door een overheid (en niet door de industrie en de bedrijven) werd georganiseerd. Wetenschap, technologische vernieuwingen en kernenergie moesten zorgen voor een betere wereld. De kennis van nieuwe bouwtechnieken stond in België op een bijzonder hoog peil: de Gentse ingenieur Gustave Magnel plande - later met hulp van architect Leon Stynen - een telecommunicatietoren van 500 meter met bovenop een antenne tot 700m hoog. Dat is tweemaal zo groot als de Eifeltoren. Bovenin de toren zouden - volgens de goede traditie - restaurants met een wereldkeuken komen. In Tsjecho-Slowakije, dat net als vele Oostbloklanden een vooruitstrevende architectuur kende, werd die nieuwe "Atoomstijl" ook de "Brussels Style" genoemd.

Rika Devos, burgerlijk ingenieur-architect (UGent), ontdekt in haar speurtocht voor haar doctoraat dat het plan bestond om de hele Heizelvlakte van 200 hectaren van elektriciteit te voorzien via een ... kerncentrale. Dat project paste in het kader van het "Atoms for Peace"-program van de Amerikaanse president Dwight Eisenhower. De kerncentrale zou ingeplant worden achter het Koninklijk paleis van Laken, aan de Van Praetbrug, langs het kanaal Brussel-Willebroek. Het kanaalwater zou dan als koelvloeistof kunnen dienen en met het opgewarmde water zou een botanische serre worden gestookt. Tentoonstellingsbezoekers zouden met een busje naar de in werking zijnde kerncentrale worden gevoerd om de nieuwste hightech te bewonderen. De toekomst zag er toen stralend uit.

(StM)

Het boek Moderne architectuur op Expo 58. Voor een humaner wereld van Mil de Kooning en Rika Devos, is een uitgave van het Mercatorfonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden