Donderdag 28/05/2020

Een Kei in sushi

Deze week gespot op het wereldwijde web: zoeteaardappeltoast uit de broodrooster!

Een mix van Japan en Frankrijk, die vind je terug als je dit jaar de specials bestelt bij Sushi Shop. De keten, die in Antwerpen en Brussel verschillende vestigingen heeft, vroeg aan de Parijse sterrenchef Kei Kobayashi om een nieuwe menukaart te ontwerpen. Kei werd geboren in Japan, in een familie van koks, waar hij kennismaakte met de Franse keuken. Eind jaren 90 trok hij naar Frankrijk, om er onder andere bij Alain Ducasse aan de slag te gaan. In 2012 haalde hij met zijn eigen restaurant Kei een eerste Michelinster binnen, nummer twee kwam deze maand. En nu kunnen we zijn creaties dus ook proeven in ons land, met onder andere een gravlaxrol, een komkommersalade met rode miso of een maki uit de tuin.

Sushi Shop heeft 1 vestiging in Antwerpen en 4 in Brussel, sushishop.be

Waar eet...

Tiany Kiriloff

Tiany is medeoprichtster en gezicht van het online modemagazine Belmodo.tv, zelfverklaarde shopaholic en professioneel fashionista in hart en nieren.

"Raam in Lokeren staat voor een lekkere en gezonde keuken met wereldse smaken. Wat ik zo leuk vind aan dit adresje, is dat er ook altijd originele veggiegerechten op de regelmatig wisselende kaart staan. De Raam-falafels met tzatziki zijn echt overheerlijk en een favoriet van veel klanten, waardoor ze vaak terugkomen. Chef van dienst Tom Klüssendorf zette in 2001 het alom bekende restaurant Café Parti op de culinaire kaart. Sinds kort bestiert hij hier de keuken. Het vertaalt zich naar een fris menu met een tikkeltje extra. Handig om weten: dit is vooral een lunchrestaurant, je kunt de gerechten ook afhalen."

Gentse Steenweg 136, Lokeren, raamfood.be

Hippe toast

Snijd een zoete aardappel in een halve centimeter dikke plakken. Steek ze vervolgens twee rondjes in de broodtoaster et voilà: een originele toast om naar believen te beleggen met wat je maar lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan spinazie en een gepocheerd eitje, smeuïge guacamole of wat dacht je van een ontbijttoast met notenboter en granola?

Cake to the rescue

Ik ben allesbehalve een zoetekauw en verkies op restaurant een voorgerecht boven een dessert, maar een smeuïge, huisgebakken cake kan me altijd bekoren. Cake is zoals tarte tatin: in een wip gemaakt en ik heb er zogoed als altijd alle ingrediënten voor in huis. Ideaal wanneer op een druilerige zondagnamiddag plots vrienden voor de deur staan. De basis is een oerklassieke quatre-quarts, met een onovertroffen ratio van bloem, suiker, eieren en (veel) boter. Niet de meest gezonde variant in cakeland, maar als je dan toch gebak gaat eten, kun je maar beter all the way gaan. Dit recept vormt een basis waarmee je, door toevoeging van ingrediënten, eindeloos kunt variëren. Appeltjes of bananen, maar ook walnoten, chocoladestukjes, passievrucht of kokos doen het goed in deze traktatie. Gewoon creatief zijn met wat je in de kast vindt. Imponeer je onverwachte gasten met dit vers-uit-de-oven-en-nog-steeds-een-beetje-warmgebak, en voor je het weet staan ze er elke week!

INGREDIËNTEN

150 g zachte boter, 140 g suiker, 10 g vanillesuiker, 150 g ei (ongeveer 2 grote eieren), 150 g zelfrijzende bloem, 7 g bakpoeder

flinke snuf zout

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de boter met de suiker en klop tot een witte massa.

2. Voeg de losgeklopte eieren toe en meng er vervolgens, in een aantal keer, de gezeefde bloem en bakpoeder, en het snufje zout onder.

3. Leg een boterpapiertje in een cakevorm en giet er het beslag in uit. Bak de cake in ongeveer 50 à 60 minuten gaar. Prik met een cakeprikker, breinaald of dun mes diep in de cake, wanneer de prikker er proper uitkomt, is het gebak klaar. Dek de cake, aan de helft van de baktijd, eventueel af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verbrandt.

4. Haal het gebak uit de oven en laat een half uur afkoelen alvorens het uit de vorm te halen.

Wereldwijd zijn er elf erkende trappisten, waarvan er zes in België worden gebrouwen: Chimay, Achel, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.

De lekkerste American dream

Een alledaagse cakevorm werkt uiteraard prima, maar wanneer het oog ook wat wil, zijn er de prachtige bakvormen van Nordic Ware. Neen, dit is geen Scandinavisch, maar wel een Amerikaans cookwaremerk, vlak na de oorlog door het koppel Dotty en Dave in Minnesota opgericht. Wanneer hun Bundt-pan (een tulband-bakvorm) in de jaren 50 in een nationale wedstrijd gebruikt wordt voor het winnende gebak, schiet de verkoop de hoogte in. Vandaag is de tulbandcake een begrip en vind je een Nordic Ware-vorm in ruim 70 miljoen huishoudens wereldwijd. Bij ons zijn de mooie cakevormen minder bekend, maar je vindt ze gemakkelijk online of bij de betere kookwinkel.

nordicware.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234