Dinsdag 07/07/2020

Een kardinale kwestieReligieuze thriller langels and demons

Misschien zien sommigen er wel de hand van God in dat het uiteindelijk drie jaar duurde, vooraleer het wereldwijde succes van The Da Vinci Code een onvermijdelijk vervolg kreeg in Angels and Demons, opnieuw geregisseerd door Ron Howard.

Regie: Ron HowardMet: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgärd, Pierfrancesco Favino, Armin Mueller-Stahl, Nikolaj Lie KaasDuur: 138 minuten

De oorzaak van de vertraging is nogal prozaïsch: de scenaristenstaking van 2007 in Hollywood. Maar alhoewel Angels and Demons (Nederlandse boektitel: Het Bernini Mysterie) enkele jaren vóór The Da Vinci Code gepubliceerd werd, is de verfilming wel degelijk opgezet als een sequel. Veel verschil maakt dat niet, want de twee verhalen hebben uiteindelijk erg weinig met elkaar te maken, met uitzondering van het centrale personage van de in religieuze en andere symbolen gespecialiseerde Harvardprofessor Robert Langdon (opnieuw vertolkt door Tom Hanks). Er zit in deze nieuwe film wel een grappige verwijzing naar The Da Vinci Code. In dat verhaal was Langdon actief betrokken bij de zoektocht naar de Heilige Graal, maar vooral bij de opheldering van een eeuwenoud en zorgvuldig bewaard, want blijkbaar nogal gênant kerkelijk geheim, namelijk dat Jezus en Maria Magdalena indertijd vleselijke gemeenschap hebben gehad, resulterend in de geboorte van een dochter. The Da Vinci Code situeerde zich grotendeels in Parijs, maar in Angels and Demons wordt het actieterrein nu verplaatst naar Rome. Als professor Robert Langdon zijn opwachting maakt in het Vaticaan en daar zelfs toegang vraagt tot de archieven, wordt hij er door de kerkelijke hiërarchie met zichtbare weerzin aan herinnerd dat men zijn vorige symbolistische escapade nog niet vergeten is! Langdon is niet onder de indruk en repliceert rustig: ‘Fellas, you called me’ (Kerels, jullie hebben mij gebeld).

Geloof en wetenschap

En dat is inderdaad zo. Als de film begint, is de paus net overleden en zijn de kardinalen samengekomen in het Vaticaan om daar een nieuwe kerkleider te kiezen. Maar nog vóór zij zich achter de gesloten deuren van de Sixtijnse Kapel hebben teruggetrokken, zijn vier van hen reeds gekidnapt door een geheim genootschap dat zich de ‘Illuminati’ noemt. Het blijken niet zomaar vier gewone kardinalen te zijn, maar zowaar de ‘preferiti’, de grootste favorieten zeg maar. Hun ontvoerders dreigen hen één voor één te vermoorden en uiteindelijk zelfs het Vaticaan op te blazen indien hun eisen niet ingewilligd worden.Het is vooral omdat de locaties, waar die ontvoerde kardinalen met telkens één uur tussentijd geëxecuteerd zullen worden, nogal cryptisch geformuleerd zijn, dat dus in allerijl een beroep wordt gedaan op het deductievermogen en andere speurcapaciteiten van professor Langdon. Zijn zoektocht kan beginnen. Maar eerst nog even dit: de vernietiging van het Vaticaan zou gebeuren door gebruik te maken van een dosis antimaterie, die even voordien gestolen werd uit het CERN-laboratorium met bijhorende deeltjesversneller in Genève. En dus krijgt Langdon de nuttige en noodzakelijke hulp van de mooie wetenschapster Vittoria Vetra (rol van de Israëlische actrice Ayelet Zurer). Alhoewel het verhaal van Angels and Demons net als The Da Vinci Code steunt op het bestaan van een eeuwenoud geheim genootschap, met bijpassende complottheorieën, is de kern van het conflict hier toch een stuk realistischer en dus geloofwaardiger, namelijk de moeilijke combinatie van geloof en wetenschap. Als men abstractie maakt van de hele Dan Brownhype en van de door de filmmakers zelf gretig gecommuniceerde ‘excommunicatie’ door het Vaticaan - de belangrijkste interieurs moesten daarom nagebouwd worden in Hollywood - dan kan men Angels and Demons misschien bekijken voor wat het is: een goed gemaakte, met de nodige vaart en visuele opwinding vertelde religieuze thriller. Maar ook niet meer dan dat. Al oogt de film ook als een prachtige promotie voor Rome. Op de debetzijde kan men er niet omheen dat professor Robert Langdon over een toch wel extreem parate kennis beschikt om het kleinste detail of de geringste historische informatie meteen om te zetten in een pasklare richtingaanwijzer om de Eeuwige Stad compleet te doorkruisen. Men zou gaan geloven dat Langdon op voorhand het hele scenario heeft mogen lezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234