Dinsdag 23/07/2019

één jurk

Eerste hulp bij onbevallig:

Altijd LaDress

Een jurk voor alle seizoenen, voor alle maten, voor alle gelegenheden. Is dat niet waar we soms van dromen? Simone Van Trojen heeft er haar opdracht van gemaakt. Ze verliet het bedrijfsleven en ziet sinds september vorig jaar haar huis bedolven onder jurken, schetsen, dozen en vloeipapier. Met aanstekelijk enthousiasme vertelt ze over haar oplossing voor alle kledingproblemen: LaDress.

door agnes Goyvaerts

Het is een situatie die veel vrouwen kennen: je staat vertrekkensklaar voor een feestje, een afspraak met een zakenrelatie of gewoon een boodschap, je werpt een laatste blik in de spiegel en je ziet het: neen, zo kan ik écht de deur niet uit, ik zie er niet uit. Zijn het de foute schoenen? Je schopt ze uit en trekt laarzen aan. Te warm. Sandalen? Maar dan met een andere rok. Uit dus. En een ander bloesje. Binnen de kortste keren ziet de kamer eruit alsof een vrachtwagen van Spullenhulp zijn lading heeft verloren waarna er een windhoos is doorgeraasd. In het ergste geval beslis je om binnen te blijven. Of als het echt moet, stap je maar weer in je vertrouwde jeans (waarin je vandaag toch echt een te dik gat hebt).

Voor hardnekkige gevallen van kledingwanhoop heeft de Nederlandse Simone Van Trojen een oplossing gevonden: het perfecte allround doorknoopjurkje. Geschikt om mee naar kantoor te gaan, en goed om 's avonds nog even mee op een feestje te verschijnen. Op reis? Je stopt het in je koffer en je bent op alle situaties voorbereid. LaDress is enkel via internet te koop: een basismodel, in veel verschillende stoffen en kleuren, met een uitgebreide matentabel. Ze is er voorzichtig mee begonnen in Nederland, maar ziende hoe het concept aanslaat, breidt ze uit naar België, en is ze aan het praten met Engeland.

Met mode, trends of avant-garde heeft dit weinig te maken. Het verhaal van LaDress vertrekt vanuit een eigen behoefte. Van Trojen: "Ik heb rechten gestudeerd, ik heb bij Endemol gewerkt, daarna in andere takken van het bedrijfsleven, en daar moest ik elke dag keurig voor de dag komen. Je wil er natuurlijk ook leuk uit zien, en je wil 's avonds naar een feestje gaan zonder je te moeten omkleden. Eigenlijk droomde ik van het equivalent van een mannenpak, maar dan vrouwelijk."

Terwijl ze nog in haar vorige baan zat, speelde het al door haar hoofd. Ze hoorde dat vriendinnen met hetzelfde probleem kampten. "Aanvankelijk dacht ik aan jasjes en blouses, maar dan zit je toch weer met combinaties, met vragen als: doe ik mijn jasje uit of niet, zit mijn hemd wel goed in mijn rok... Toen herinnerde ik me een jurkje dat ik had toen ik 23 was: van lycra, met knoopjes, gifgroen en kort. Al mijn vriendinnen hadden het en we waren er dol op." Zo begon de idee te leven dat ze een jurk moest bedenken, niet meer gifgroen, zoals toen, maar wel met een klokkende rok en knoopjes.

Vond ze dan dat perfecte jurkje niet in de winkel? Ze aarzelt even. "Neen, eigenlijk niet. Er zijn natuurlijk ontzettend veel mooie dingen te koop, en ik hou ook erg van mode, maar dikwijls zijn die jurken gemaakt van dunne stoffen, die weinig verhullen. Voor mijn jurken werk ik met zware jerseys en zijde, die goed doorvallen en die altijd afkleden, want elke vrouw heeft wel ergens een probleemgebied."

Op de site www.ladress.com zie je nu het resultaat. Vlot getekende meisjes - Simone koos Lemoni uit Captain Corelli's Mandoline als muze - in hetzelfde jurkje, maar toch anders. Je kunt klikken op kleuren en op stoffen. Er zijn drie lengten, de basislengte is 107 centimeter, daarnaast is er een mini- en een maxiversie. Van Trojen vond een goede patronenmaakster in Nederland, en een atelier in België, en sinds september is haar handel hard gaan lopen. "Ik weet nog precies", vertelt ze, "hoe bang ik werd na die lange aanloopfase van plannen, organiseren en van start gaan. Plots dacht ik: wat als enkel mijn vriendinnen een keer een jurk bestellen om me plezier te doen, en het dan stilvalt? In die periode zat ik onophoudelijk te kijken op mijn gsm: komen er geen berichten binnen? Drie weken nadat de site was opgestart, zat ik met mijn man in een restaurant en kreeg ik een bestelling door. "Maar dat is iemand die ik niet ken!", riep ik opgelucht uit. Toen was het vertrokken."

Het internet vindt ze de beste, en eigenlijk de enige, manier om de jurken te verkopen. "Als je ze op een kapstok ziet hangen, zijn ze niet bijzonder. Maar kijk - en ze gaat opstaan, strijkt met haar hand over haar lenden - hoe mooi dat je rug volgt. En door de klokkende rok hebben vrouwen met heupen iets dat dat verdoezelt, en vrouwen zonder heupen hebben een beetje volume." Op het patroon is lang gewerkt: Van Trojen wou bijvoorbeeld heel smalle mouwen, omdat dat elegant is, maar voor sommige vrouwen waren die dan toch te nauw. "Ik zeg niet dat de jurk nu past voor 100 procent van de vrouwen, maar toch wel voor 95 procent", maakt ze zich sterk.

Op het net is een uitgebreide matentabel geplaatst met aanwijzingen over hoe je je maten moet nemen. De jurken gaan van XS tot XXL. Heeft ze door de aard van haar ontwerp niet vooral zwaardere vrouwen als klant? "Neen, daar verwachtte ik me in den beginne aan, maar ook kleine vrouwen hebben het soms moeilijk om iets te vinden dat hen past."

Haar doel, zegt ze, is het combineren van elegantie met draagcomfort, iets wat vrouwen, eenmaal de 25 gepasseerd, toch wel waarderen. "Als je jonger bent, kun je alles aan. Maar als je eenmaal kinderen hebt, krijg je andere behoeften. Met deze jurk - ze heeft er een aan van bruine zijde - kan ik mijn kind in bad zetten, en daarna probleemloos op stap gaan. En ze camoufleert ook mijn buikje, dat ik heb sinds de bevalling."

Het klinkt als een droom. Maar wordt het dan niet saai, altijd datzelfde model, en komen haar vriendinnen elkaar nu niet tegen in een soort van uniform? Saai is het voor haar voorlopig nog niet, er gebeurt nog te veel. Voor september heeft ze het prototype klaar van een nieuw model, een omslagjurk deze keer, maar wel op hetzelfde basispatroon. Dat is belangrijk voor wie ooit een LaDress heeft gekocht en haar maat heeft gevonden. Die moet niet opnieuw beginnen meten. En neen, het is geen uniform, want de jurk is zo neutraal, dat ze er in verschillende stoffen en met andere accessoires heel anders uitziet. "Zes vrouwen waren onlangs samen naar Parijs, voor een tentoonstelling. Toen ze 's avonds in het hotel naar beneden kwamen, bleken vier van de zes 'een LaDress' te dragen", vertelt ze lachend, "maar toch waren ze alle vier verschillend. En de resterende twee hebben er nu ook een besteld." Als dat niet klinkt als een succesverhaal. n

info www.ladress.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden