Zaterdag 30/05/2020

Eén jongen met twee meisjes?

Liefde en seksualiteit, het houdt ons alle dagen bezig. Waarom bestaat er dan geen vak op school waar je die dingen kunt leren? Jongens fantaseren wel eens over het hebben van twee meisjes op hetzelfde moment. We vragen professor Bo Coolsaet waar die fantasie vandaan komt.

"Waarom fantaseren veel jongens wel eens over seks met twee meisjes op hetzelfde moment?", vraagt Tim. "Moet je toegeven aan dat verlangen of het bewaren voor je wildste dromen?"

De professor heeft die vraag nóg gekregen: "Bij jongens en mannen is vaak het verlangen aanwezig naar seks met meerdere meisjes. Om dat nader te verklaren moeten we eerst en vooral een onderscheid maken tussen een seksuele en een liefdesrelatie. In een ideale liefdesrelatie is er sprake van vertrouwen, het zichzelf geven middels behoud van de eigen identiteit. Uiteraard zal die vergroeiing of versmelting met de ander ook fysieke vormen aannemen. Toch beperkt een intieme relatie hier zich tot twee personen. In een seksuele relatie zijn die normen niet aanwezig. Hier staan de lustgevoelens centraal, je kunt seks hebben met iemand buiten een bindende liefdesrelatie. Fantaseren over meerdere sekspartners is voor een stuk regressie, het is een infantiel of kinderlijk verlangen. Bij sommigen nemen die fantasieën de bovenhand, ze koesteren het verlangen onbeperkt te zijn. In de illusie van de lust trachten ze met zoveel mogelijk vrouwen tegelijk seks te hebben."

De professor haalt enkele geïllustreerde boeken tevoorschijn. "In sommige culturen zijn taferelen van groepsseks prominent aanwezig. Kijk maar naar Chinese prenten of gevels van tempels in Nepal. De bedoeling van die afbeeldingen van seksuele uitspattingen is om de gelovigen vlak voor ze de tempel binnengaan, te confronteren met perversiteiten van de geest. Ze gaan door dat bad van perversiteit om er gelouterd uit te komen en ze kunnen zich in de tempel concentreren op het gebed."

Is het verstandig om je fantasie van een trio in de werkelijkheid om te zetten? "Het is zeker nuttig om zulke fantasieën niet te verdringen, maar je hoeft ze daarom niet te beleven. Degenen die die illusie wel nastreven, zullen noodzakelijkerwijs enorm ontgoocheld raken. Een goed systeem om op een gezonde manier lust te beleven, is remmen inbouwen. Ik kan dat verduidelijken met een voorbeeld. Een goede stripteasedanseres zal treiteren, prikkelen, doen vermoeden. Ze wekt fantasie op. Het ogenblik dat ze naakt is en het mysterie ontbloot, zal ze verdwijnen."

De professor besluit: "Mensen zitten vol wensen en verlangens. Hoe meer die verlangens worden ingevuld, hoe minder lust je zult voelen. Je kunt wel trachten de intensiteit van je verlangens warm te houden."

Bo Coolsaet is de coauteur van De navelstreng van Eros. Heb jij ook een vraag voor de professor? Mail ze door naar mix@demorgen.be of schrijf naar ons redactieadres: Brogniezstraat 54, 1070 Brussel.

Muriel Kuyps Foto Bieke Vanduffel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234