Donderdag 26/11/2020

Werken en leven

Een job in het buitenland? In deze tien landen moet je zijn

Vancouver, Canada.Beeld THINKSTOCK

Met de werkgelegenheid is het in ons land op dit momtent niet meteen bijzonder gunstig gesteld. Is het gras dan groener aan de overkant? Deze tien landen hebben voor wie een carrière in het buitenland ambieert alvast veel te bieden.

Wie op zoek gaat naar een job in het buitenland, weegt daarbij meestal een heel aantal factoren tegen elkaar af: hoe ziet de gemiddelde loonstandaard eruit, hoe staat het met de werkdruk en het aantal vakantiedagen en wat is het beleid inzake ouderschapsverlof? De keuze van het land en de job hangt af van de volgorde waarin je al die voorwaarden belangrijk acht. Omdat die waardering uiteraard persoonsgebondenc is - en daarom variabel - lijsten we in wat volgt tien landen op die een mooie en uitgebalanceerde mix van alle 'noodzakelijke' voorwaarden in de aanbieding lijken te hebben.

1. Zwitserland

Zurich, Zwitserland.Beeld THINKSTOCK

Uit statistieken van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) blijkt dat de werkgelegenheidsgraad in Zwitserland - samen met die van IJsland - tot de hoogste ter wereld behoort. Maar liefst 79 procent van de bevolking tussen 15 en 64 jaar zou er over een betaalde job beschikken. Ook de werkloosheidsgraad bij jongeren (tussen de 15 en 24 jaar) is er uitzonderlijk laag: die bedraagt er maar 8 procent, de helft van het Europese gemiddelde. Bovendien ligt ook het gemiddelde inkomen in het land bijzonder hoog: Zwitserland zou na de Verenigde Staten het land zijn waar de werkende mens het meest verdient.

2. IJsland

Ijsland, Reykjavik.Beeld THINKSTOCK

Ook in IJsland is het met de werkgelegenheid bijzonder goed gesteld: net zoals in Zwitserland bedraagt de werkgelegenheidsgraad er 79 procent. Hoewel het gemiddelde inkomen er niet zo hoog ligt als in Zwitserland, prijkt het land wel op een mooie negende plaats op de OECD Better Life Index: de bevolking zou er dus tot de gelukkigste, gezondste en meest gebalanceerde ter wereld behoren.

3. Duitsland

Berlijn, duitsland.Beeld THINKSTOCK

Volgens de cijfers van OESO zou de gemiddelde Duitser maar 27,8 uur per week werken, een van de laagste standaarden waargenomen binnen Europa. Hoewel je minder uren werk misschien automatisch zou linken aan een lagere levensstandaard, is dit in Duitsland geenszins het geval. Niet alleen weten Duitsers hun hoge levensstandaard te behouden, ze vormen ook nog eens een van de sterkste economische grootmachten binnen Europa.

4. Canada

Vancouver, Canada.Beeld THINKSTOCK

Canada vormt als het ware een smeltkroes van optimale leef- en werkomstandigheden. Volgens verschillende rapporten is niet alleen de werkloosheidsgraad er relatief laag (7 procent), maar is ook het loon er relatief hoog (36.117,98 euro per jaar) en ook op de OECD Better Life index neemt het land een mooie zesde plaats in. Daarnaast zou Canada ook de uitgelezen plaats zijn voor wie een gezin wil stichten: maar liefst 90 procent van de Canadezen geeft aan heel tevreden te zijn over hun huidige woonsituatie. Daarmee doen ze drie procent beter dan het OESO-gemiddelde.

Ook met de criminaliteit in het land is het gunstig gesteld: de aantal gevallen van aanranding en doodslag ligt er lager dan gemiddeld. 81 procent van de bevolking voelt zich dan ook helemaal veilig als hij 's nachts alleen over straat loopt. Daarmee doen de Canadezen zo'n 14 procent beter dan de rest van de wereld.

5. Nederland

Amsterdam, Nederland.Beeld THINKSTOCK

Geen enkele werknemer brengt statistisch minder uren op kantoor door dan de Nederlander. Volgens de cijfers van de OESO klokken onze noorderburen af op 1.378 uren per jaar, wat neerkomt op zo'n 27,6 uur per week. Net als Duitsland weet ook Nederland zijn hoge levensstandaard nochtans te behouden.

Daarbovenop is de vakantieregeling in het land bijzonder gunstig: werknemers genieten er ongeveer 28 betaalde vakantiedagen per jaar. Vrouwen die op het punt staan een kind te krijgen kunnen rekenen op 16 weken bevallingsverlof. Moeders die dat willen kunnen daar bovendien nog eens 26 weken onbetaald verlof aan toevoegen.

6. Japan

Tokyo, Japan.Beeld THINKSTOCK

Ook Japan doet het niet slecht wanneer het om werkgelegenheid gaat. Met een percentage van 71,1 komen ze wereldwijd op een dertiende plaats te plaats. Wie graag geld voor zijn waar (lees: arbeid) krijgt, vindt in Japan ook een prima plek om een nieuwe carrière te lanceren: de gemiddelde werknemer zou er zo'n 2280 euro per maand verdienen. Met maar 3,6 procent is ook de werkloosheidsgraad er bijzonder laag.

7. Zweden

Stockholm, Zweden.Beeld THINKSTOCK

Als het om work-life-balance gaat doen de Scandinavische landen het bijzonder goed. Bovenaan dat lijstje prijkt Zweden. 85 procent van de Zweden geeft aan dagelijks meer positieve gevoelens - zoals rust, trots, plezier en voldoening - te ervaren, dan dat er zich negatieve gevoelens opdringen. De ervaring van levenskwaliteit ligt er daarmee 5 procent hoger dan het gemiddelde zoals dat berekend werd door OECD. Ook de gemiddelde levensverwachting ligt er twee jaar hoger dan het gemiddelde en ook wat werkgelegenheid betreft doen ze het goed: 74.5 van de volwassen bevolking is er aan het werk.

8. Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland.Beeld THINKSTOCK

Wie zijn jobkansen in het buitenland wil beproeven, kan het eens in Nieuw-Zeeland proberen, want ook daar ligt de werkgelegenheidsgraad erg hoog: met 75 procent komen ze wereldwijd op een 6e plaats te staan. De openstaande vacatures hebben hun absolute gloriemoment van voor de wereldwijde economische crisis nog niet opnieuw bereikt, maar staan er toch het hoogst genoteerd sinds 2008. Tijdens de laatste meting in 2014 bedroeg de werkloosheidsgraad er maar 7 procent.

Ondanks de enorme economische capaciteiten verliezen de Nieuw-Zeelanders ook hun privéleven niet uit het oog. Een studie uit 2014 door Mercer zet het land dan ook op nummer drie wat levenskwaliteit betreft, vlak na Wenen en Zürich.

9. Noorwegen

Noorwegen.Beeld THINKSTOCK

Wanneer het op ouderschapsverlof aankomt, is Noorwegen de duidelijke wereldleider: kersverse ouders worden er 47 weken ouderschapsverlof gegund aan 100 procent loonsbehoud. Wie dat wenst, kan die periode ook uitbreiden naar 57 weken, maar dan wel aan 80 procent van het oorspronkelijke loon. Negen weken zijn gereserveerd voor de moeder, en twaalf voor de vader. Hoe de rest van het verlof verdeeld wordt, mag het koppel zelf kiezen.

Ook de algemene verlofregeling is er bijzonder gunstig: iedere Noor beschikt officieel over 35 dagen vakantie. Daarnaast is Noorwegen ook een van de landen met een bijzonder sterk Bruto Nationaal Product en is de werkgelegenheidsgraad er hoog (75,3 procent)

10. Verenigd Koninkrijk

Londen, Verenigd Koninkrijk.Beeld THINKSTOCK

Het Verenigd Koninkrijk scoort dan wel op geen enkel vlak absoluut gezien het best, maar duikt wel regelmatig op in de top tien wanneer het gaat om werkgelegenheid, hoge lonen, levenskwaliteit en een goed evenwicht tussen leven en werk. Daarmee biedt het land klaarblijkelijk een totaalpakket aan voor iedereen die zijn geluk - leven en werk - buiten de eigen landsgrenzen wil gaan zoeken. Volgens de OESO-index zouden onze buren aan de andere kant van de Noordzee ook het ideale milieu vormen om een gezin uit te bouwen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234