Donderdag 08/12/2022

NieuwsWatersnood

Een jaar na de overstromingen is 75 procent van de slachtoffers volledig vergoed

Mensen lopen door de verwoestingen die de watersnood aanrichtte in juli vorig jaar in Pepinster. Beeld © Eric de Mildt
Mensen lopen door de verwoestingen die de watersnood aanrichtte in juli vorig jaar in Pepinster.Beeld © Eric de Mildt

Bijna een jaar na de zware overstromingen die ons land vorig jaar troffen van 14 tot 16 juli staat nog 10 procent van de schadedossiers open. Driekwart van de slachtoffers werd al volledig vergoed. Dat blijkt uit de balans die Assuralia, de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen, opmaakte.

Redactie

Van de 75.496 schadedossiers die werden geopend na de overstromingen is vandaag 90 procent zo goed als volledig afgehandeld. Zo werd 75 procent van de slachtoffers volledig vergoed door hun verzekeraar voor het deel waarvoor ze verzekerd was. De overige 15 procent van de verzekerden krijgt nog een resterend bedrag uitbetaald na voorlegging van facturen voor werkzaamheden.

In totaal hebben de verzekeraars in de drie gewesten al 1,7 miljard euro uitbetaald. Gemiddeld gaat het om 30.000 euro per dossier, al kan dat in de zwaar getroffen gebieden stevig oplopen.

Tien procent van de dossiers moet nog afgerond worden. Voor deze dossiers lopen nog gesprekken over het totaalbedrag van de vergoedingen. De betrokkenen ontvingen al voorschotten, maar er ontbreken nog bewijsstukken, er zijn meerdere expertises nodig na het drogen van de gebouwen of aannemers zijn overbevraagd.

‘Nieuw model nodig’

Assuralia denkt dat natuurrampen in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen. De verzekeraars willen daarop voorbereid zijn en herhalen hun oproep voor een duidelijk en duurzaam wetgevend kader. Ze kloppen aan bij de gewesten en de federale regering om een nieuw publiek-privaat model uit te werken. Ze zien dat de verzekerbaarheid van natuurrampen op haar limieten botst.

“Om de premies betaalbaar te houden en een volledige schadevergoeding te verzekeren wanneer dergelijke klimaatgebeurtenissen zich voordoen, moet absoluut worden voorzien in duurzame oplossingen, met de opzet van een adequatere publiek-private samenwerking. Anders kan de mogelijkheid om toekomstige grootschalige natuurrampen volledig te vergoeden in het gedrang komen”, zegt Hilde Vernaillen, voorzitter van Assuralia.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234