Zaterdag 03/12/2022

Een jaar na 22/3: Wie-is-wie in het onderzoek

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De 32 slachtoffers van de aanslagen van dinsdag 22 maart 2016 in de metro in Brussel en op de luchthaven van Zaventem worden komende woensdag, dag op dag een jaar later, officieel herdacht. Onderzoek toont aan dat de daders deel uitmaakten van de terreurcel die 5 maanden eerder in Parijs 130 slachtoffers eiste. Een overzicht van de belangrijkste betrokkenen in het onderzoek, op basis van mediaberichten en informatie uit gerechtelijke bronnen:

mvdb

De drie omgekomen kamikazes

1. Khalid El Bakraoui (27) blies zichzelf op in het metrostation Maalbeek. De zware crimineel uit Brussel had de aanslagen in Parijs mee voorbereid, onder meer door een safehouse in Charleroi te huren dat als laatste uitvalsbasis van de daders zou gebruikt zijn. Khalid El Bakraoui was sinds december 2013 voorwaardelijk vrij, nadat hij twee jaar eerder tot vijf jaar cel was veroordeeld voor diefstal met geweld.

null Beeld AP
Beeld AP

2. De broer van Khalid El Bakraoui, Ibrahim (29), blies zichzelf op in de luchthaven van Zaventem. De oudste El Bakraoui werd in 2010 veroordeeld tot 10 jaar cel, nadat hij en twee kompanen na een overval het vuur hadden geopend op de politie. Ibrahim El Bakraoui, die voorwaardelijk vrij was sinds 2014, werd in juni 2015 door de Turkse politie opgepakt aan de Syrisch-Turkse grens en teruggestuurd naar Nederland, maar door disfuncties bij de veiligheidsdiensten slaagde hij erin van de radar te verdwijnen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

3. Ook Najim Laachraoui (24) blies zich op in Zaventem. Hij stond tot dan toe bekend onder de valse naam 'Soufiane Kayal', over wie na de aanslagen van Parijs een opsporingsbericht werd verspreid. De politie vond zijn DNA op bommengordels die het terreurcommando in Parijs gebruikte, maar wellicht stond hij de avond van de aanslagen vanuit Brussel ook rechtstreeks in contact met het commando.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De twee verdachten opgepakt op 8 april in Anderlecht en Laken

4. Mohamed Abrini (32), die opgepakt werd in Anderlecht, werd eveneens gezocht sinds de aanslagen in Parijs, nadat bewakingsbeelden hadden aangetoond dat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. De Molenbekenaar bekende na zijn arrestatie dat hij de "man met het hoedje" was, die op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem te zien was kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen en hij op de vlucht sloeg. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten.

null Beeld AFP
Beeld AFP

5. De Zweed Ossama Krayem (24) uit Malmö poseerde op een Facebook-foto van januari 2015 nog in gevechtstenue in Syrië. Hij werd gefilmd in metrostation Pétillon kort voor de aanslag in Maalbeek, toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui. De man, die opgepakt werd in Laken, stond bekend bij de veiligheidsdiensten onder de valse Syrische identiteit "Naïm Al Hamed".

null Beeld rv
Beeld rv

Verdachten die de vermoedelijke daders hielpen onderduiken

6. Rwandees Hervé B.M. (31) werd samen met Ossama Krayem op 8 april opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dat hij zowel Ossama Krayem als Mohamed Abrini geholpen heeft om onder te duiken.

7. Bilal El Makhoukhi (28), die in Syrië een been verloor, werd ook op 8 april opgepakt in Laken. Hij was in 2015 veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces, niet omdat hij deel uitmaakte van de groepering, maar omdat hij hand-en-spandiensten aan terroristische organisaties zou verleend hebben. Ook hij wordt ervan verdacht Ossama Krayem en Mohamed Abrini geholpen te hebben.

Bilal El Makhoukhi. Beeld BELGA
Bilal El Makhoukhi.Beeld BELGA

De vijf andere verdachten die in verband worden gebracht met safehouses

8. De politie pakte Smaïl Farisi (32) op 11 april op. Hij zou het appartement aan de Kazernenlaan in Etterbeek gehuurd hebben, van waaruit Khalid El Bakraoui en Ossama Krayem op 22 maart 's ochtends zijn vertrokken. Hij huurde de flat om een OCMW-uitkering te kunnen innen hoewel hij nog bij zijn ouders woonde, gebruikte die ook voor afspraakjes met zijn vriendin, maar leende die uit aan Khalid El Bakraoui.

9. Ibrahim Farisi (28) werd tegelijk met zijn broer Smaïl opgepakt. Samen met zijn broer zou hij het safehouse in Etterbeek leeg- en schoongemaakt hebben. De jongste Farisi zegt dat hij niet wist dat er terroristen in het appartement verbleven hadden en werd inmiddels weer vrijgelaten, al blijft hij in verdenking gesteld.

10. Ali El Haddad Asufi (32) werd op 24 maart opgepakt en weer vrijgelaten, om op 9 juni opnieuw opgepakt te worden in Schaarbeek. Hij zou bij de voorbereiding van de aanslagen een logistieke functie gehad hebben en zou telefonisch contact met verschillende grote namen in de terreurzaak hebben gehad. Hij wordt ook in verband gebracht met het safehouse in Etterbeek, omdat hij geregeld gezien werd op bewakingsbeelden.

11. Youssef El Ajmi (32), die heeft gewerkt op de luchthaven van Zaventem, werd opgepakt op 17 juni. El Ajmi, een jeugdvriend van Ali El Haddad Asufi en Khalid El Bakraoui, zou ook in het safehouse in Etterbeek geweest zijn. Op zijn computer werden berichten gevonden afkomstig van een USB-stick van Khalid El Bakraoui, die eraan herinneren dat er elke dinsdag vluchten naar de VS, Rusland en Israël vertrekken op Zaventem - de vluchten die op 22 maart effectief geviseerd werden.

12. Mohamed Bakkali (29), die al opgepakt werd op 26 november 2015, is formeel niet in verdenking gesteld voor de aanslagen in Brussel, maar enkel voor die in Parijs. Toch wordt hij in verband gebracht met het safehouse in Schaarbeek van waaruit de daders van de aanslag in Zaventem op 22 maart 's ochtends vertrokken. In zijn audio-testament pleit Ibrahim El Bakraoui Bakkali vrij van elke directe betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

undefined

De vier die de El Bakraoui's aan wapens hielpen

De politie pakt op 27 maart Mohamed B. (28) en Aboubaker O. (28) op, om na te gaan in hoeverre de broers-El Bakraoui hulp kregen uit hun gewezen vriendenkring. Uit onderzoek blijkt dat Mohamed B. samen met Yassine L. hen kalasjnikov-laders hadden verkocht in 2014, en Aboubaker O. samen met Zoher E.H. datzelfde deden in 2015. De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde hen op 29 november tot celstraffen van 2 jaar tot 40 maanden, deels met uitstel.

Het spoor naar de broers-Atar

17. De politie pakt op 27 maart ook Yassine Atar (30) op. De neef van de broers-El Bakraoui bleek in het bezit van een sleutel van een safehouse in Schaarbeek waar Salah Abdeslam zich verschool en duikt op in het testament van Ibrahim El Bakraoui, dat op een laptop wordt teruggevonden vlakbij een ander safehouse in Schaarbeek. In dat audio-testament zegt Ibrahim El Bakraoui dat hij hoopt dat zijn neef hem snel achterna zal gaan.

18. Oussama Atar (32) is de broer van Yassine. Hij werd in 2005 opgesloten in een gevangenis in Irak, naar verluidt vanwege wapensmokkel, maar kwam in 2010 vrij onder politieke druk. Oussama Atar, die ervan verdacht wordt dat hij zowel zijn broer als zijn neven aanzette of inspireerde om aanslagen te plegen, verblijft volgens de jongste berichten in Syrië en zou weleens de mysterieuze "Abou Ahmed" kunnen zijn met wie de daders van de aanslagen in Brussel en Zaventem nauw contact hielden.

De voortvluchtige die vanuit Syrië online raad zou gegeven hebben over explosieven

19. Ahmad Alkahld, van wie de echte identiteit niet bekend is, gaf Najim Laachraoui voor de aanslagen in Brussel online raad over explosieven. De man kwam in oktober 2015 met de vluchtelingenstroom vanuit Syrië naar België en zou geholpen hebben met de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs. Maar hij zou nog voor 13 november 2015 teruggekeerd zijn naar Syrië.

De twee verdachten die de El Bakraoui's vermoedelijk valse papieren bezorgden

De politie pakte Farid Kharkhach samen met zijn echtgenote Meryem E.B. op 10 januari op in Laken. Een onderzoeksrechter stelde beiden in verdenking, al liet hij Meryem E.B. al snel vrij onder voorwaarden. Het koppel wordt ervan verdacht dat ze Khalid El Bakraoui valse documenten zouden bezorgd hebben, al ontkent Kharkhach dat hij na de aanslagen in Parijs nog hulp verleend zou hebben.

undefined

De veertien die de valse papieren gefabriceerd hebbe

De correctionele rechtbank in Brussel veroordeelde op 19 januari 14 beklaagden tot celstraffen tot 8 jaar omdat ze de vervalste identiteitsdocumenten zouden gemaakt hebben die de daders van de aanslagen in Parijs en Brussel hebben gebruikt. De leider van het netwerk was Khalid L, andere kopstukken bleken Djamal O, Radhwane L. en Abdelouhab K. Er zouden geen elementen geweest zijn die aantonen dat ze op de hoogte waren van de plannen van hun klanten.

Salah Abdeslam

36. Deze lijst zou onvolledig zijn zonder Salah Abdeslam (27) te vernoemen, de enige overlevende van het terreurcommando van Parijs, dat ook deel uitmaakte van de terreurcel. Hij werd vier dagen voor de aanslagen in Brussel en Zaventem ingerekend, samen met een kompaan, de Tunesiër Sofian Ayari. In zijn audio-testament zegt Ibrahim El Bakraoui dat de terroristen zich in het nauw gedreven voelden en daarom tot de actie zouden overgaan.

null Beeld AFP
Beeld AFP
De ravage na de aanslag op Brussels Airport. Beeld Photo News
De ravage na de aanslag op Brussels Airport.Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234